8.03.2016

DOKA ve Bölge Planı..

DOKA tarafından hazırlanan bölge planı özellikle geleceğini turizmde gören Ordu ilimiz adına çok iyi değerlendirilmelidir. Yeni dönemde yeni siyasetçilerimiz oldu. Özellikle esnaf kökenli vekilimiz Metin Gündoğdu, Ordu ilimiz adına derleyici ve toparlayıcı esnafın, halkın, iş dünyasının sorunlarını ve yatırımcıları en iyi anlayacak vekil olarak gözümüze çarpıyor.

Ordu’ya ve ilçelerine daha fazla zaman ayıracak ve Ankara’ya rüzgâr olacak. Bu konuyu daha sonra geniş olarak işleyeceğiz ama özellikle DOKA Bölge Raporunda Ordu ilimiz adına yazılanları tekrar hatırlayalım.

TR90 bölgesinin ana ekonomik faaliyetleri olan tarım ve gıda sektörlerinden elde edilecek gelir artışı Bölgenin refahını, zenginliğini ve yaşam kalitesini arttırmada önemli bir potansiyeldir. Bu sektörler, toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamlarını şekillendirmeye ve DOKA tarafından hazırlanan bölge planında da belirtilen hedefler doğrultusunda, bölgenin sürdürülebilir büyümesine yardımcı olmaya devam etmektedir. Bölgede bacasız sanayi olarak bilinen turizm sektörü de bir diğer önemli ekonomik faaliyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle başta Arap ülkelerinden gelen yabancı turistler olmak üzere son yıllarda TR90 bölgesine gelen turist sayısındaki artış, planlı bir turizm anlayışına geçişi zorunlu kılmaktadır. 2013-2023 Doğu Karadeniz Bölge Planında turizm sektörü için kurgulanan amaçlardan biride ‘turizm sektörü gelişimini bölge halkının refah ve yaşam kalitesini artıracak şekilde planlamak’ olarak belirtilmiştir.

Özellikle Ordu-Giresun Havalimanı’nın faaliyete geçmesi ve DOKA tarafından yürütülen yoğun tanıtım faaliyetlerinin önümüzdeki yıllarda Ordu turizminde bir kartopu etkisi yapması beklenmektedir. Ordu’ya gelen turist sayısı muhtemelen birkaç yıl içerisinde 1 milyon rakamına ulaşacaktır. Bu nedenle turizm sektörünün çok boyutlu yapısının Ordu halkının yaşam standartlarını artıracak, yeni iş olanakları yaratacak ve katma değer üretimine katkıda bulunacak şekilde yapılandırılması gerekmektedir. Bu yapılandırma başarıldığı takdirde Ordu ili turizmden hak ettiği payı alacak ve turizm sektöründe sürdürülebilir planlı büyüme konusunda tüm bölge için iyi bir rol model olacaktır.

Hazır giyim sektörü de fason üretimle başlayarak, son dönemde, katma değeri yüksek, yenilikçi, bilgi ve ileri teknoloji içeren ürün ve hizmet sunumları ile organizasyon ve ihracat kapasitesi yüksek sanayi olmayı hedeflemektedir. Hazır giyim sektörünün TR90 bölgesinde, özellikle Ordu ve Giresun’da kısa vadede istihdam üzerinde ve uzun vadede ise hazır giyim yan sanayi ile bölgesel hazır giyim markalarının oluşması noktasında önemli etkileri olacağı muhakkaktır. Sektörün müşteri odaklı, hızı ve esnekliği ile üretici özelliklerini geliştiren, tasarım, koleksiyon ve marka yaratabilen, yenilikçi, çevreye duyarlı, pazarlama ve üretim kanallarında etkin olan bir yapıya dönüşüm süreci DOKA tarafından önümüzdeki dönemlerde de desteklenecektir

Tüm bunlarla beraber belirtilmesi gereken bir diğer önemli konu da TR90 bölgesinde ve Ordu ilinde yatırıma uygun arazilerin olmayışı gerçeğidir. Bu sorun, yatırımların önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle de çalışmaları devam eden Ordu 2. OSB ve Ünye OSB’nin kısa zamanda faaliyete geçmesi Ordu ilinin ekonomisi açısından aciliyet kazanan bir konu haline gelmiştir.

Ordu, potansiyelini yeni keşfeden bir il konumundadır. Bunu bir fırsata çevirmek ve ekonominin gidişatına yön verebilmek için birçok alanda yeni proje ve fikirlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. DOKA, bölgesel bir bakışla ve bütün paydaşlarla işbirliği halinde Ordu ilinin ekonomik kalkınması ve marka bir şehir olması amacıyla çıktığı bu yolda, Ordu ilinin gerçekleştireceği tüm çalışma ve faaliyetlere destek vermeye her zaman olduğu gibi yine devam edecektir.

ETİKETLER; DOKA Turizm Yatırım Proje

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar