31.05.2016

Fındık Amerikada Konuşulacak!

35'inci Amerika'da yapılan ve 34. Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyveler Kongresine geçen yıl Türkiye’de Antalya'da yapılmış, Dünyanın dört bir yanından kabuklu yemiş ve kuru meyve sektöründe yer alan ihracatçılar ve ithalatçıları katılmıştı. Şimdi Amerika’da kabuklu yemişler içinde Fındığın da olduğu bütün ürünler konuşulacak.

Tarım Bakanlığı temmuz ayında rekolteyi sadece ben açıklayacağım demesine rağmen mayıs ayında hangi yöntemle belli olmayan tüm kesimlerin tepki verdiği 530 bin ton rekolte açıkladı. Bu açıklamaları tüm kesimlerden eleştiri aldı. Bakanlığının yasağını TÜİK denen kurum olarak kayıtlara geçti. 2016 yeni fındık sezonu öncesi neler olacağını temmuz ayında bakanlığın açıklayacağı rekolte ile net bir şekilde ara ve talebe göre oluşan piyasalar için ortaya çıkacak.

Ekonomi Bakanının Antalya’da geçen yıl INC toplantısında yaptığı konuşmayı kısaca hatırlayalım.

"Üretiminde ve ihracatında dünyada söz sahibi bulunduğumuz kuru meyvelerde 2004-2014 genelinde ihracatımız 523 milyon dolardan bir milyar 100 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır"

"Amacımız, bu coğrafyada yetişen tüm meyvelerin dünyanın dört bir yerinde tadılmasını, tüketilmesini sağlamaktır"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin kuru meyve ihracatının son 10 yılda 523 milyon dolardan bir milyar 100 milyon dolar seviyesine ulaştığını bildirdi. Antalya’da açıklamıştı.

61 ülkeden bin civarında delegenin katılımıyla gerçekleştirilen 34. Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin birçok alanda son 10 yılda ıskaladığı dönemleri telafi eden performans sergilediğini söyledi.

Türkiye'nin son 12 yılda ortalama yüzde 4,7, 2008 dünya krizinden sonra ise yüzde 5,4 büyüdüğünü anlatan Zeybekci, ihracatı her yıl artırmayı başardıklarını, tarımda ve kuru meyvede normal ihracatın çok daha üzerinde performans gösterdiklerini kaydetti.

Dünyanın toplam ihracatının 18 trilyon dolar olduğunu belirten Zeybekci, her 100 dolarlık ihracatın 8 dolarlık kısmının tarım ve tarıma benzer sektörlerden geldiğine işaret etti.

10 yılda tarımsal hâsıla 23,7 milyar dolardan 57,2 milyar dolara çıktı

Zeybekci, 2002-2014 yıllarında tarımsal hâsılanın 23,7 milyar dolardan 57,2 milyar dolara çıktığını vurgulayarak, Türkiye'nin tarım alanında dünyada on birincilikten yedinciliğe,

Avrupa'da da birinciliğe yükseldiğinin altını çizmişti.

Türkiye'nin 2023 tarım vizyonunda dünyanın en iyi beşinci ülkesi olmayı hedeflediğine dikkati çeken Zeybekci, şöyle konuştu:

"Kabuklu yemiş ve kuru meyve konusunda Türkiye iddialı bir ülke. Türkiye, yükselen marka değerinde bu alandaki potansiyelini her geçen gün artırmaktadır. Amacımız, bu coğrafyada yetişen tüm meyvelerin dünyanın dört bir yerinde tadılmasını, tüketilmesini sağlamaktır. Bir başka deyişle amacımız, dünya sofralarına hem lezzet hem de sağlık taşımaktır."

Bakan Zeybekci, sert kabuklu meyvelerin günümüzde sağlık açısından önemli bir besin kaynağı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin fındık üretimi ve ihracatında dünyada lider ülke olduğunun altını çizen Zeybekci, 2014 yılında 100 ülkeye 2,3 milyar dolarlık fındık ihraç edildiğini bildirdi.

Türkiye, kuru üzümde dünyanın en büyük üreticisi

Badem, ceviz ve antep fıstığı gibi sert kabuklu meyvelerde ihracatın çeyrek milyar dolar seviyesinde olduğunu dile getiren Zeybekci, "Üretiminde ve ihracatında dünyada söz sahibi bulunduğumuz kuru meyvelerde 2004-2014 genelinde ihracatımız 523 milyon dolardan bir milyar 100 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Bugün bir milyonu aşkın vatandaşımızın geçim kaynağı olan kuru meyve sektörümüzün lokomotifi kuru üzümde ülkemiz, dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı konumundadır" dedi.

Kuru incirde de Türkiye'nin dünyada önemli üretim ve ihracat payına sahip olduğunu vurgulayan Zeybekci, incir ihracatından yıllık 250 milyon dolar gelir elde edildiğini anlattı.

Bakan Nihat Zeybekci, kuru kayısıda geçen yıl kış şartlarının verdiği zarara rağmen 350 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştiğini kaydetti.

Amerika’da 35. Dünya Kabuklu Kuru Yemiş Kongresinde gelecek için konuşulanlar yansımaları önümüzdeki dönem için büyük önem arz ediyor. Fındık sektöründe sürdürülebilirlik ve istikrar çok büyük önem arz ediyor. Adım adım yeni sezona doğru ilerlediğimiz fındık sektöründeki tüm yüzlerini gülmesi dileğimizle…

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar