10.02.2015

Fındık ve Dikim Sahaları

Bakanlar Kurulunun "Fındık Alanlarının Tespitine Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar"ı Resmi Gazete'nin 7 Şubat 2015 günlü nüshasında yayınlandı. Buna göre fındık dikimi yapılmasına izin verilen illerin sayısı 16 'ya yükseldi ve bazı illerdeki alanların daha da genişletilmesine izin verildi. Karar tüm kesimlerden olumlu tepkiler geldi.En önemlisi Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatcı Birliği yönetim kurulu başkanı Edip Sevinç karardan duyduğu memnuniyeti ifade etti ve Türkiye’nin ürettiği ürünün tamamını satacak güce sahip bir ülke olduğununun altını çizerek burada iki önemli konuyu dile getirdi. 

Birincisi; Ülkemiz de başarıyla uygulanan serbest piyasa ekonomisinin arz ve talebe göre oluşan piyasalarda, ülke olarak ürettiğimiz ürünün tamamını satacak bir Türkiye gerçeğini ortaya koyarak,serbest piyasa ekonomisinin altını çizdi.

İkincisi de ;Yeni dikim sahalarının verimli,araziler olduğundan burada ki üreticiye verilecek desteklerin farklı değerlendirileceğinin altını çizdi.

Ben bu olayı hem üretici açısından hem bölgemiz açısından hemde Türkiye açısından fazlasıyla önemsediğim için  KFMİB başkanı Edip Sevincin açıklamasını  daha detaylı siz okurlarımıza anlatmalıyızipaylaşmalıyız diye düşünüyorum.

Kısaca bir hatırlayalım konuşmayı..

Sevinç;"Yeni dikim alanlarının belirlenmesi ülkemiz fındık sektörü açısından memnuniyet verici bir durumdur.Türk fındık ihracatcısı olarak kararı büyük bir memnuniyetle karşılamaktayız. Ülkemiz fındık sanayicisi ve ihracatçısı, serbest piyasa şartlarında olmak kaydı ile üretilen fındığın hepsini satacak durumdadır. Kimsenin endişe etmesine gerek yoktur. Kimse üretimin büyümesinden korkmamalıdır. Serbest piyasa şartları, fiyatı olması gerektiği gibi teşekkül ettirmektedir. Bugün üretimin azlığı nedeniyle rekor kıran fındık fiyatlarının, ortalama ürünün alındığı yıllarda arz/talep dengesine göre şekillenmesi esasen tüm ürünlerde beklenen ve karşılaşılan bir sonuçtur''açıklamasında bulundu.

Fındık konusunda en bilgiye sahip,olayları en iyi değerlendire bilen,bakış açısına ve tecrübesine güvendiğimiz sektör büyüklerinden biridir Sayın Sevinç.

Aslına bakarsanız arazi meğilindeki kısıtlamalar da kaldırılarak ovalarda bile fındık üretimine izin verilmelidir. Yeni dikime izin verilen alanlar nisbeten daha verimli alanlar olacağı için "Alan Bazlı Gelir Desteği" uygulaması açısından değerlendirme kriterlerinin de daha farklı belirlenmesi bir ihtiyaçtır. 

Türk Fındık ihracatçısı miktar bazında 301.000 ton, değer bazında ise 2 milyar 320 milyon Dolar olan rekoru yenilemek için çalışmalarına ara vermeksizin devam etmektedir.Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatcılar Birliği başkanı Edip Sevincin altını çizdiği gerçekler çok büyük önem arz ediyor.

 Sözün özü;Yeni dikim sahalarının resmiyet kazanması ülkemize hayırlı olsun  artık tek gündemimiz  verimi artırmak olsun..

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar