2.07.2017

Fındıkta Gürcü ve Azeri rekabetine üretim önlemi

Yeni sezon öncesi, önce rekolte daha sonra fiyat tartışması geleneksel olarak devam ediyor. Bununla birlikte var olan sorunlarımızda.. Rekolte ve fiyat istikrarını yıllardır sunamadığımız için önümüzde ki 10 yıl içinde gerekli tedbirleri alamaz isek özellikle üretimi artıramaz istikrar vaad edemez isek bu işin bedeli Türkiye fındık piyasasına ve tüm paydaşlara çok ağır olacağını bugünden söylemek mümkündür.

Son dönemde Karadenizde ki Üniversitelerde Profesörler fındıkta üretimi artırmaz isek üstünlüklerimizi kayıp edeceğimiz gerçeğini haklı olarak sebeb ve sonuç ilişkisini ortaya koyarak anlatmaya başladılar.Burada önemli bir gerçek var!Bunun altını Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği başkanı Edip Sevinç çizdi.Türkiye'de verimliliğin artırılmasıyla Avrupa'daki alıcıların Gürcistan ve Azerbaycan'a yönelmesinin engelleneceğini belirtti.Hafta sonu gelecekte Türkiye’ye alternatif Pazar olarak gösterilen Azerbeycan ve Gürcistana bir inceleme ziyareti yapan Karadeniz Fındık ihracatçıları, tehlikenin boyutunu görerek tedbir alma çağrısını Tarım Bakanlığına, İhracatcı birliğine ve Ulusal Fındık konseyi sunmaya devam ediyor.

Gürcistan ve Azerbaycan'daki fındık üretiminin artması durumunda Türkiye'deki üreticilerin olumsuz etkileneceği gerçeğini görerek bu sorunu dünyadaki fındık üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren Türkiye'nin daha fazla üretim yapmasıyla aşacağımızı 20 yılı aşkındır fındık sektörünü yazan bir ekonomi gazetecisi olarak söyleyebilirim.

Çok yakında Gürcistan ve Azerbeycanda bir gazeteci olarak incelemeler yapacağım.En büyük alıcının ve bir çok yerli sanayicimizin Gürcistanda,Azerbeycanda yatırımları olduğunu buralara fabrika kurduklarını biliyorum.Araştırmalar bize Azerbaycan ve Gürcistan'da fındık üretiminin önemli ölçüde arttığını ve kabuklu fındık olarak 100 bin tona ulaştığını göstermektedir.

Gürcistan ve Azerbaycan'da bu yıl iyi bir fındık rekoltesi bekleniyor.Aynı şekilde İtalyada fındık dikim sahaları devamlı artıyor.Büyük alıcı Dünya’nın her yerine hammadesini garantiye almak için haklı olarak devamlı fındık dikiyor.10 yıl sonra fındıkta şartların değişmesini istemiyorsak üretimi artırmak zorundayız.

Gürcistan ve Azerbaycan daima Türkiye'nin altında satarlar ürünlerini. Türkiye'nin altına girmezlerse satamazlar. Bugün Avrupalılar artık Gürcistan'a gidiyorlar, oradaki plantasyonları destekliyorlar, orada kırma fabrikaları kurmuşlar, hatta ve hatta işlenmiş fındığa başladılar orada. Bu nasıl engellenebilir? Türkiye'de verimliliğin artırılmasıyla. Eğer Türkiye'de yeterli miktarda fındık olursa kimse Gürcistan'a bakmaz bile.

Türk ihracatçısının teknolojik, iletişim, lojistik ve banka sistemi güvenirliğinin, iki ülkeye göre daha iyi olduğunu biliyoruz.Ayrıca "Taahhütünü yerine getirmede, bugüne kadarki güvenirliği, bunlar Gürcistan'da, Azerbaycan'da filan bulabilmek şimdilik söz konusu olmadığına göre bunu durdurabilmek de bizim elimizde,halen çok güçlüyüz.

Amerikan’ında fındıkta Gürcistan,Azerbeycan,İtalya gibi en büyük tehdit olduğunu unutmamak gerekiyor.Sonuç olarak daha fazla üretmeli daha fazla satmalı geleneksel pazarların dışında yeni pazarlar bulmalı işte bunlar hepsini rekoltede ve fiyat istikrarını yakalayarak yapabiliriz.

Son olarak sözlerime basın camiamızdan önemli bir kaybından bahsederek bitirmek istiyorum.

Uğur GÜRSOY...

Güçlü iyi bir yazar ,değerli bir aydındı.Cuma günü onu sonsuzluğa uğurladık.

Bundan tam 25 yıl önce mesleğe adım attığımda Dünya Gazetesi kurucusu rahmetli Nezih Demirkentle, Uğur Gürsoy’un hep desteğini gördüm ,arkamdaki en büyük güçlerimdi diyebilirim.

Sözün bittiği yer,mekanı cennet olsun.Ailesine ,sevenlerine ve camiamıza başsağlığı diliyorum.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar