17.08.2016

Hedef göstermek bir fındık geleneği!

2016 Fındık sezonu başladı hatta ortalarındayız...Öncelikle tüm paydaşlarımıza hayırlı olsun..

Gönlümüzden geçen huzurlu bir sezon, ama gel gör ki fındıkta en büyük geleneklerimizden biri olan suçlamalar  ve hedef göstermeler yine manşetlerde yerini bulmaya devam ediyor.Şimdiden gerçeği yansıtmayan ,3 yıl önceki haberlerin gerçekmiş gibi servis edilmesi,Türkiyenin en fazla fındığını tek başına alan ve tanıtan Ferrero firmasının haksız ve gerçeği yansıtmayan haberlerle yine  hedef gösterilmesi 2016 sezonu öncesi hiç hoş olmadı.

 Bakınız bugün fındığın dünya’da tüketimi arttı Çinde yükseldi diyoruz ,bakıyoruz oraya Ferrero fabrika açmış.Fındığın pazar haritasına baktığımızda Ferrero dünyanın bir çok ülkesine fındık kullanan çikolata firmaları açmış,bunlar fındığın tüketimi için son derece önemli gelişmelerdir.Aynı şekilde ülkemiz de Manisaya yatırım yapmış,Trabzon’da,Ordu’da Batıda,Türkiyede fındığın olduğu her yerde yatırım yapmış ..Haberimizde eleştirimizde daima ölçülü olmalı,aksi bize birşey kazandırmaz dedik diyoruz ama..! Tabi sadece Ferrero değil bununla birlikte  Olam Progıda, Poyraz-Poyraz,Arslantürk,Gürsoy,Şenocak Fındık,Durak Fındık,Çebi Fındık,Uslu Fındık,Karimex,Yavuz Gıda, Sabırlar Fındık,Cirav Fındık gibi daha pek çok sayabileceğimiz Doğu Karadeniz de ve Batı’da çok değerli sanayi kuruluşlarımız var.

Peki yerli sanayimize neden sahip çıkmaktan aciziz?

Üreticiyle sanayiciyi karşı karşıya getirmek niye?

Kısır çekişmeler,kutuplaşmalar kime ne kazandıracak kimden ne götürecek?

Ayrıştırıcı olmak yerine birleştirici olmayı ne zaman öğrenicez?

Fındık üzerinden yanlış algılar oluşturuluyor.Bu da bilgi sahibi olmadan ön yargı oluşmasına sebep oluyor.Türkiye'de fiyatı spekülasyona en açık ürünlerin başında fındık geliyor.Fındık ''var-yok''algısı yada fiyat''yüksek-düşük''gibi söylemler tüm bu olumsuzluklar diğer tarafıda etkiliyor ve hatta bazen domino etkisi yaratıyor.

Biz birbirimiz yaralamak yerine plansız üretim,girdi maliyetleri,dağınık üretici yapısı yada verimlilik gibi başlıca sorunlarımız konusunda mesai verseydik şuanda başka şeyleri konuşuyor olabilirdik.

Fiyat konusuna gelince ,bilindiği üzere 2016 Fındık sezonu fiyatları Borsa tabelalarına yansıdı.Ordu Ticaret Borsası,Ünye,Fatsa ,Çarşamba ,Giresun Ticaret Borsası,Trabzon ve Düzce hepsi fiyat yazdı. Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Başkanı Kazım Yılmaz, borsada fındığın 11,5 liradan işlem görmeye başladığını söyledi.Çarşamba Ticaret Borsası başkanı yeni sezonla ilgili bir açıklama yaptı.Bu açıklamada özellikle verimlilik ve kalitenin önemi açıklamada çizildi.Bu açıklamayı burayada taşımak istedim çünkü bu alıcısından satıcısına herkes için son derece önemli bir konu!

***
Bölge için önemli geçim kaynağı olan fındığın üretici tarafından pazara indirilmeye başlandığını belirten Yılmaz, ÇTB işlem tabelasında yüzde 50 randıman kabuklu fındığın kilogram başına brüt 11.50, net 11.20 lira olarak işlem görmeye başladığını belirtti.

Çarşamba Ticaret Borsası işlem tabelasında 11,5 TL'den alım fiyatlar yazıldı.Çarşamba Borsa başkanı Yılmaz Borsamızın fiyatları tüm esnaflarımız ve üreticilerimize verdiğimiz gerçek fiyattır. Fiyatla ilgili spekülasyonlar bugünden sonra olmayacaktır. Bu verilen fiyatların dışındaki rakamlara itibar etmemeliyiz. Üreticilerimiz Borsamızın fiyatına her zaman itibar etsinler. 2015 yılından kalan eski fındık halen üreticilerimizin ve sanayicilerimizin elinde var. İhracatçılarımız tarafından doğal olarak eski fındık yeni fındığa oranla daha düşük bir fiyatla alınacaktır. Fındık tüccarı arkadaşlarımızda dolayısıyla üreticilerden eski fındığı doğal olarak daha düşük bir fiyata alacaklardır. Ayrıca üreticilerimizden isteğimiz, eski fındıkları ile yeni fındıklarını karıştırarak piyasaya getirmemeleridir."

Yılmaz, üreticilere topladıkları fındıkları kurutmadan pazara indirmemeleri uyarısında bulunarak, "Yaş fındık kurutulmadan piyasaya indirildiğinde en büyük risk fındıkta küflenme (aflatoksin) olma ihtimalidir. Bu durumda fındık, küflenme hastalığı tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Bu sorun öncelikle birinci derecede değerli üreticilerimizin kazançlarını olumsuz yönde etkileyecek ve ekonomik değer düşüşüne sebep olacaktır." dedi.

Yaş fındık alımlarının zahireciler tarafından yapılmamasının son derece önemli olduğunun altını çizen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hem fındık üreticimiz, hem zahirecilerimiz hem de kırım yapan fabrikalarımızın mağduriyetleri böylece önleyecektir. Fındığımızı mümkün olduğunca, tümünü pazara indirmeyip, ihtiyaç nispetinde satış yapılmasını sağlamalıyız. Böylece piyasada oluşacak arz-talep dengesinin makul ölçülerde oluşmasına neden olarak, fiyatının çıkmasına, piyasada talep fazlası fındığın oluşmamasına engel oluruz. Böylelikle piyasa dengelerinin fiyatlara olumlu yansıyacağını düşünüyorum."Evet 2016 yeni fındık sezonu tüm paydaşlara hayırlı olsun.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar