30.10.2022
Ülke ekonomisi yüksek enflasyonlu günlerden geçmeye devam ederken iş dünyası, esnaf sattığı malı yerine koymaktan zorluk çektiği süreç maalesef ülke ekonomisinde devam ediyor.
2023 yılı için Anadolu’da yaptığımız iş dünyası sohbetlerinde 2023 yılın daha çok ayakta kalma yılı iş dünyası ilan etmiş olarak görmekteyiz. Uzun zamandır iş dünyası KGF kanalıyla tüm kesimleri kapsayacak şekilde ekonomik paket bekliyor ancak ekonomi yönetiminin çalışmaları, ‘uzun zamandır var olduğunu bilmemiz rağmen çok yavaş gidiyor’ eleştirileri Ankara’ya kadar ulaştığını görmekteyiz.
Ülke olarak başta enerji etkisinden kaynaklı bir enflasyonla karşı karşıyayız. Ekonomik anlamda bakıldığında kırılgan noktalarımız var. Burada birinci öncelik KOBİ’lerin hayatını devam ettirebilmesi olmalı. Bu açıdan da başta enflasyon muhasebesi olmak üzere, KGF destekli sermaye ihtiyacını karşılayacak kredi paketlerini iş dünyası acilen bekliyor.
Finansmana erişim noktasında hafta için ihracatçı birliklerinin başkanlarıyla Ticaret Bakanı’nın katılımıyla çok önemli bir toplantı yapıldı. Şimdi ekonomi basınına yansıyan bakanla ihracatçı birlikleri başkanlarının toplantısından yansıyanlara bakalım:
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nın gündemine son günlerde yaşanan finansman, daralan pazarlar ve ihracatçının KDV alacağı tedarik sorunları masaya yatırıldı.
Başta finansmana erişim olmak üzere çeşitli konularda sıkıntılı günler yaşayan ihracatçı temsilcileri sorunların çözümü için Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan yardım istediler. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katıldı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin yanı sıra, ihracatçı birlik başkanları, sektör kurulu ve sektör konseyi başkanlarının da yer aldığı kurul TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleşti.
Bakan Muş, sektör kurulu başkanlarının kendi sektörleriyle ilgili beklentilerini ve taleplerini dinledi. Toplantıda; özellikle finansmana erişimde yaşadıkları zorlukların ivedilikle çözülmesini talep eden ihracatçılar, üretimden ihracata kadar olan süreçte başta artan enerji fiyatları, yüksek KDV oranlarının maliyetleri yükselttiğini ve bu konularda desteklerin artırılmasını istedi. İhracat desteklerinin de yetersiz kaldığına dikkat çeken ihracatçılar, desteklerin TL’ye çevrildikten sonra alındığı için kayıp yaşadıklarını, bu nedenle verilen destek miktarının artırılması gerektiğini belirtti.
Bakan Muş’un ise ihracatçı birliklerinin çalışmalarını yakın takip ettiklerini, bütçe harcadığı projelerini ihracat rakamlarına yansıtan birliklere destek vermek istediklerini söylediği belirtildi. İhracatçı birliklerinin bütçelerini sonuç alamayacak projeler için kullanmaması gerektiğini ifade eden Muş’un, ihracatçıların ana gündemini oluşturan finansmana erişim sorunu için önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizdiği söylendi. Bankaların KOBİ’ler için kredi verme çalışmalarını artırdığına değinen Muş’un özellikle İhracatı Geliştirme AŞ. ile finansmana ihtiyaç duyan tüm firmalara destek vermek için kaynaklarının artırılacağını söylediği aktarıldı. Evet, tüm kesimler ekonomik paketi ve alınacak tedbirlerin ekonomik anlamda yürürlüğe girmesini bekliyorlar.
SAMSUN’DA SAĞLIK ZİRVESİ
Samsun bu hafta, ASKON Samsun başkanlığının organize ettiği 3-4 Kasım tarihlerinde çok önemli bir sağlık zirvesine ev sahipliği yapacak. ASKON Samsun Başkan Yardımcısı İncilay Toker, bu zirvenin daha önceden Karadeniz Ekonomi programında önemini anlatmıştı. Sonuçlarını da Karadeniz Ekonomi gazetesi olarak yansıtacağız.
Haftanın Sözü
Zihin neyi alıyor ve neye inanıyorsa onu başarabilir.