2.05.2016

İhracat Teşvikleri Artmalı..

Ülkemize 3 milyar dolara yakın döviz getiren Türk fındık sanayicisine ve ihracatcısına sağlanan teşvikler ve finansmanlar artırılmalıdır. Fındık sektöründe ihracatçısından, üreticisine, fabrikacısına, manavına tüm kesimlerin yüzü gülmelidir. Bunun içinde sağlam bir alt yapıyı hep önemsemeliyiz.

2016 ihracat rakamlarına baktığımızda bu yılki ihracat rakamları 490 bin ton kabukluda olabilir,520 bin ton kabukluda bunu tamamen 2016 yılı için Tarım Bakanlığının önümüzde ki yeni sezon için ortaya koyacağı rekolte beklenti rakamları ortaya koyacaktır. Sektörde neler olduğunu ihracat açısından kısaca hatırlayalım. Türkiye’nin 2015 yılı genel ihracatı 133.664.527 $ olarak gerçekleşmiş, bu ihracat içinde ‘’Tarım’ ‘sektörü ihracatının payı 20.768.594.000.-$ ile genel ihracatın /15,5’ini teşkil etmiş olup, ‘Fındık ve Mamulleri’ ‘sektörü ihracatı ise 2.827.316.000.-$ ile genel ihracatın %2,11’ine’’Tarım’’sektörü ihracatının ise %13,61’ine tekabül etmiştir. Diğer sektörlerin aksine sadece tek bir maddeden oluşan fındık sektörü ihracatının, hiçbir ithal girdisi olmaksızın Türkiye tarım ürünleri ihracatının %13,61’ini oluşturması sektörümüz ihracatının ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğunun bir göstergesini teşkil ettiğini düşünüyoruz. Bugün onlarca milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleştiren sektörlerden önemli bir kısmının ancak fındık ihracatımız kadar net döviz girdisi sağladığı bilinen bir gerçektir.

Fındık sektörümüz,2015 yılında 240 bin 147 ton iç fındık ihracatı karşılığı 2.827.316.000.-$ döviz girdisi sağlayarak tüm zamanların yıllık bazdaki ihracat rekorunu kırmış, ayrıca 112 ülkeye fındık ihracatı gerçekleştirme başarısı göstermiştir.

Bu durum Türkiye 2023 İhracat Stratejisi hedefi olan 500 milyar dolar ihracatın içerisinde fındık ve mamulleri sektörü ihracatının 350.000 ton /iç karşılığı 3,5 milyar dolar olarak öngörülmüş olması sektör hedefi olarak koyulan rakamların ulaşılabilecek gerçekçi rakamlar olduğunu açıkça göstermektedir. Ülkemiz fındık ihracatının sürdürülebilir bir şekilde artışının sağlanması ile birlikte, fındık piyasalarının istikrarlı bir şekilde hareket etmesinin önemi çok büyüktür.

Fındık sektöründe İşlenmiş fındık ihracatının teşvik edilmesi gerekir.

Katma değerin ülkemizde kalmasını sağlaması ve istihdamı artırmakta olması da dikkate alındığında, mevcut fındık ihracatımızın içerisindeki payı %40 seviyelerinde olan işlenmiş fındık ihracatımızın artırılması, hatta tamamına yakın bir oranın işlenmiş fındık olarak ihracının sağlanması ana hedefimiz olmalıdır.

Halen, yaklaşık 200.000.-USD tutarındaki 20.000 kg’lık bir işlenmiş fındık partisi için teşvikten yararlanılan tutar yaklaşık 3.000.-TL olup, bu tutar son derece yetersiz bulunmaktadır.

Birçok tarımsal ürünün desteklenmesinde kullanılan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’na(DFİF) en fazla kaynak sağlayan fındığın söz konusu fondan daha fazla yararlandırılması gerekmektedir. Öyle ki, bu destekleme bazı tarımsal ürünlerde ihraç bedelinin yüzde 15’ine tekabül ederken, bu oran fındıkta %1’i dahi bulmamaktadır.

Bu bağlamda, işlenmiş fındık ihracatına yapılan teşviklerin artırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu teşvikler ve finansmanlar sağlanırsa kazanan ülke ekonomisi olacaktır.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar