4.12.2021

İş dünyası KGF Kredilerini bekliyor

Ülke ekonomisinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar devam ederken, yüksek enflasyon, dalgalı kur gölgesinde 2022 yılına girmeye hazırlanıyoruz. Asgari ücretin açıklanmasına az bir zaman kaldı. Bunun yanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı

2022 yılına özel ekonomik proğram bekleyen iş dünyası Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin hızlandırılmasını bekliyor. KGF Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen, iki destek paketinin toplamda 20 milyar lirayı aşan bir kredi sağlayacağı söylemleri tüm ekonomi basınına yansıdı. Artan maliyetler karşısında bunalan iş dünyası sabırsızlıkla KGF kredilerini bekliyor.

Özellikle kobilere nesef olacak, yeni istihdamlar sağlayacak KGF kredileri için 13 bankanın devreye sokulması bekleniyor. KGF Başkanı’nın basına yansıyan açıklamasının önemli yerlerini iş dünyasını bilgilendirmek adına kısaca hatırlayalım. İlave İstihdam Destek Paketi'nin istihdama katkı vermesi açısından önemine işaret eden Özegen, "Özellikle 50'nin altında istihdamı olan KOBİ'lerimizin yeni yaratacağı her istihdam için KGF kefaletiyle 100 bin lira krediye erişim imkanı veriyoruz." dedi.

Özegen, özellikle kış sezonunda hizmet sektöründeki daralmalar dikkate alındığında, kredi paketinin hem istihdama katkı sağlayacağına hem de işletmelere ucuz krediye erişim imkanı vereceğini vurguladı.

Kredilerin 5 kamu bankası tarafından yürütüldüğünün bilgisini veren Özegen, 50'nin altında istihdam yaratan tüm işletmeler bu paketten yararlanabilecek. 6 ayı ödemesiz, toplam 24 ay vadeli. 12 ay sonunda da bankaya kaç yeni istihdam yaratacağıyla ilgili taahhütte bulunuyor. Banka dosyayı tekamül ediyor, bize gönderiyor. Biz İŞKUR ile iş birliği yapıyoruz. 12 ayın sonunda da hem işçi hem işveren payları SSK primleri ve vergiler kredi kullanıcıya iade ediliyor. Böylece bizim hesaplamalarımıza göre yaklaşık sıfır faizli krediye erişimi imkanı küçük işletmelerimiz için sağlanmış oluyor. Hedef proje tamamlandığında 125 bin yeni istihdam sağlanması hedefleniyor. İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Paketi'nin de 3, 4, 5 ve 6'ncı teşvik bölgelerinde yatırım yapmak isteyen, ihracatı destekleyecek, kapasitesini artırmak için yeni yatırım ihtiyacı hisseden işletmelere yönelik olacak. Bu yatırımlar için 7 puana kadar faiz indiriminin de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanabileceğini aktardı.

Özegen, KOBİ'lerin 38 milyon liraya kadar kullanacakları yatırım kredilerinde yüzde 90'a kadar, büyük ölçekli işletmelerin de 294 milyon liraya kadar kullanacağı yatırım kredilerinde yüzde 85'e kadar kefalet verdiklerini söyledi. Evet, KGF kredilerinin acilen Kobilerle buluşturulması sahada aksamaların önlenmesi için uygulamalarının denetlenmesi gerekiyor. KGF kredileri gelmeden bitti şikayetlerini iş dünyasından dileriz duymayız. Ülke kobileri adına verimli istihdamın arttığı bir dönem hiç şüphesiz ülke ekonomisinin menfaatine olacaktır.

Sanayici Doğalgaz Bekliyor

Hafta içi Karadeniz Sohbetlerinde OTSO Başkanı Servet Şahin konuğumuz oldu. Eski Enerji Bakanı bugünün Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’den Ulubey-Sivas yolu istikametindeki Ordu Çamsan A.Ş, Poyraz&Poyraz Fındık, Karimex Gıda, Çebi Fındık, Duran Fındık gibi  sanayi kuruluşlarının  doğalgaza kavuşturulması için söz aldığını ve konunun takipçisi olacağını söyledi. Bu enerji yatırımı bölge ekonomisinin menfaatine olacaktır. Karadeniz –Akdeniz Otoyolunun bitmesi hiç şüphesiz bölge ekonomisi başta olmak üzere Sivas, Kayseri, Osmaniye’ye kadar 42 ilin ekonomisiyle buluşturacaktır. Bu nedenle bölgenin yatırım taleplerine cevap vermesi için hiç şüphesiz sağlam bir alt yapı gerekiyor.  Yeni OSB ihtiyacı 6-7 senedir, yatırımcı tarafından bekleniyor. Dileriz 20222 yılında yeni yatırımlar ve istihdamlar için öncelik konusu olur.

HAFTANIN SÖZÜ

“Başarısızlık başarıdan daha çok şey öğretir."

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar