3.12.2022

İş Dünyası Maliyet Hesabı Yapamıyor

2023 yılına girmeye 1 ay kala Anadolu’da görüştüğümüz iş dünyası temsilcileri, Karadenizli sanayiciler; maliyet hesaplarını yapmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar.

Doğalgaz, elektrik, akaryakıta yapılan zamların maliyetleri çok artırdığını, 2023 yılında iş dünyası olarak maliyet hesabı yapamadıklarını, esnafın finansmana erişim sorununun halen çözülmediğini, ekonomi yönetiminin ağır hareket ettiğini, gelişmelerin gerisinde kaldığına dikkat çektiler.

İş dünyası, Covid-19 sonrası Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ikinci şoku yaşadı. Bugüne kadarki en zor dönemlerden birini 2022’de yaşadık. İnşallah, 2023’te 2022’yi aramayız diyorlar. 2023, aynı zamanda seçim yılı olduğu için daha da endişeliler. Birçok ülke yüksek enflasyonu, para politikaları ile kontrol altına alamaya çalıştı. Bu da yatırımları olumsuz etkiledi. Yılın 3. çeyreğinden itibaren birçok pazarda daralma ve resesyon etkisi yaşandı.

Yüksek maliyet koşulları, yüksek enflasyonun bu dönemde özellikle KOBİ ölçeğinde işletme sermayesi ihtiyacını da doğurdu. Kredi Garanti Fonu (KGF) kaynaklı kredi musluklarının açılması reel sektörümüzün de öncelikli beklentileri arasında yer almakta.  

Firmaların üretim, yatırım ve istihdam odaklı finansman ihtiyacının da düşük faizle giderilebilir olması gerekiyor. “Bu hem şirketlerimizin sürdürülebilirliği hem de büyüme hedeflerimizin gerçekleşmesi açısından çok büyük önem taşımakta. Diğer yandan enflasyon, işletme sermayeleri üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmakta. İş dünyası gerçekte olmayan karlar üzerinden vergi ödemek durumunda kalması mali yapılarda zayıflamaya yol açarken, üretim ve istihdam kapasitelerimizi de zayıflatıyor. Finansla istikrara katkı sağlayacak olan enflasyon muhasebesi uygulamasının 2022 yılını kapsayacak şekilde yürürlüğe girmesi de iş dünyası beklentileri arasında.”

İş Dünyası, Ticaret Bakanın Finansman Müjdesinin Gerçekleşmesini Bekliyor

Ticaret Bakan Muş, Trabzon’da İhracatın Yıldızları Ödül Töreni toplantısında ihracatçıya finansman müjdesi vermişti. Hükümet olarak önemli başarılara imza atarken ihracatçıların gösterdiği özverinin farkında olduklarını belirtti. Bakan, yeni bir model olacak KGF gibi piyasaları rahatlatacak, ihracatçı için yeni bir finansman paketinin müjdesini verdi. İhracatı Geliştirme Fonu, sabırsızlıkla ihracatçı tarafından bekleniyor.

İhracatçıların önündeki engelleri kaldırmak için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan Muş, finansmana erişimin ihracatçıların en önemli meselelerinden birisi olduğunu bildiklerini söyledi.

Bu noktada kolaylaştırıcı adımlar konusunda birtakım istişarelerde bulunduklarını belirten Muş, şunları kaydetti:

"Neticede Sayın Cumhurbaşkanımızın 2 hafta önce müjdesini verdiği İhracatı Geliştirme Fonu'nu kurguladık. İşte bu fon ile tamamen ihracat odaklı ve sadece ihracatçılarımıza hizmet verecek bir finansman imkanını sunuyor olacağız. İhracatı Geliştirme Fonu, ihracatımızda yakaladığımız seviyeleri daha da yukarıya taşıyacak finansman imkanlarını temin edecektir. Birçok farklı kurumun el birliğiyle ortaya çıkacak bu güçlü yapı sayesinde, ihracatçılarımızın finansmana erişiminde teminat sorununu ortadan kaldıracağız. Ben bir kez daha bu yeni fonun, ki biz buna kısaca İGF diyoruz, ihracatçılarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Benzer şekilde, ihracatçılarımıza finansman çeşitliliği sağlamak ve finansman kalitesini artırmak amacıyla Eximbank'ı yeniden yapılandırmayı planlıyoruz. Bu yeniden yapılandırma OVP'ye dahil edilmiş olup bu konudaki kanun değişikliği çalışmaları, halihazırda Meclis'imizin gündemindedir. Eximbank'ın yeniden yapılandırılmasıyla daha güçlü bir altyapıya sahip, daha rekabetçi ve nitelikli hizmet sunan bir kurum ortaya çıkacaktır.” İhracatçımıza İGF ilaç gibi gelecek.

Karadeniz Potansiyeli Kullanamıyor

Karadeniz illerinin potansiyelini kullanamamasını devamlı gündemde tutmaya çalışıyoruz. Karadeniz illerinin potansiyelini kullanamamasının en büyük nedeni; illerin dinamiklerinin, siyasetçilerin, valilerin, belediye başkanlarının önceliklerinin yatırım, istihdam, yeni OSB alanları açmak, OSB kamulaştırmalarını hızlandırmak olması gerekirken; önceliklerinin başka projeler olması potansiyelini kullanamamasına, iş dünyasının sorunlarının çözümlenmemesine yol açıyor. Bölgenin dinamiklerinin önceliği ekonomide. Olağanüstü günler yaşadığımız bu dönemde en büyük öncelik; tüm illerde yatırım üretim, istihdam olmalı.

Haftanın sözü

En mutsuz müşterileriniz, öğrenmeniz için en büyük kaynağınızdır.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar