2.04.2022

İş dünyası maliyetlerin artmasından ve belirsizlikten şikayetci

Ülkemiz ekonomisinin üretim ekonomisine geçmesi gerektiğini, dolara bağımlı olduğu sürece Türkiye ekonomisinin her 10 yılda ve 5 yılda geçmişe baktığımız zaman ekonomik krize girdiğini gördüğümüz halde söylemleri eylemlere bugüne kadar geçiremedik.

Rusya-Ukrayna Savaşı bu iki ülkeden sonra en fazla Türkiye ekonomisine zarar vermeye devam ediyor. Başta turizm, gıda ve inşaat alanında iki ülkeyle çok önemli ticaretimiz söz konusu olmakla beraber doğalgaza, akaryakıta, elektriğe gelen zamlar, yüksek enflasyon üreten kesimi ve iş dünyasını yormaya devam ediyor. Karadeniz bölgesinde görüştüğümüz iş dünyası temsilcileri, artan yüksek maliyetlerden, devamlı olarak enerjiye yapılan zamlardan, ülkemiz ekonomisinde yaşanan belirsizlikten ve iş dünyasının finansmana ulaşmasında yaşanan zorluklardan şikayet ederken ekonomi yönetiminden piyasaların rahatlatılmasını acilen bekliyorlar. İş dünyasının ortak görüşü, ülke olarak her alanda üretim ekonomisine geçmek ve özellikle tarımda gıda güvenliğinin önemini görerek yeni Tarım bakanından beklenen ithalata verilecek paranın ülkemiz üreticisine verilmesi. Türk tarımının ve hayvancılığının güçlü tutulması da en önemli konu olarak yeni dünya düzeninde önümüze çıkıyor.

Rusya -Ukrayna’daki savaş, sektörlerin çoğunda zorlukları artırdı. İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye sektörel PMI aylık raporunda bunu rahatlıkla görebiliriz.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI mart ayı raporu, bazı imalat sanayi sektörlerde zorlu faaliyet koşullarının devam ettiğini ve Ukrayna’daki savaşın mevcut zorlukları artırdığını gösterdi. Sektörlerin büyük bölümünde üretim ve yeni siparişler yavaşlama kaydederken tedarik zinciri aksamaları ve enflasyonist baskılar genel olarak yüksek düzeyde kaldı.

Mart ayında takip edilen 10 sektörün sekizinde üretim ivme kaybederken en belirgin yavaşlama metalik olmayan mineral ürünler sektöründe gerçekleşti. Yüksek enflasyonist baskıların etkisiyle yeni siparişlerde de en sert ivme kaybı bu sektörde yaşandı. Yavaşlamanın daha gözle görülür hale geldiği gıda ürünlerinde de Mayıs 2020’den beri en keskin düşüş gözlendi.

Üretimini artıran iki sektör giyim ve deri ürünleri ile kara ve deniz taşıtları oldu. Birikmiş işlerdeki artışa bağlı olarak kara ve deniz taşıtlarında son yedi ayın ilk üretim artışı gerçekleşti. Mart ayında yeni siparişleri artan tek sektör, son üç aydır iyileşme eğilimi gösteren kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri oldu. Kalan dokuz sektörün tümünde yeni siparişler yavaşlarken üçünde yeni ihracat siparişleri artış gösterdi.

İmalat sektörü açısından olumlu gelişmelerin yoğunlaştığı alan yine istihdam oldu ve on sektörün yedisinde çalışan sayıları arttı. En hızlı artış makine ve metal ürünleri sektöründe gerçekleşti. İstihdamını azaltan üç sektör içerisinde en belirgin düşüş tekstil sektöründe yaşandı. On sektörün tamamında tedarikçilerin teslimat süreleri arttı. Ancak tedarikçi performansındaki bozulmanın boyutu sektörler arasında belirgin farklılık gösterdi. Teslim sürelerindeki en yüksek artış yine elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe yaşanırken en düşük oranlı artış ise tekstil sektöründe gerçekleşti.

Elektrikli ve elektronik ürünler, tedarik zincirlerinde yaşanan ciddi aksamalara bağlı olarak girdi maliyetleri enflasyonunun en hızlı arttığı sektör oldu. En düşük enflasyon ise son yedi ayın en zayıf artışı ile tekstil sektöründe kaydedildi.

Tekstil ürünleri aynı zamanda nihai ürün fiyatları enflasyonunun da en düşük oranda gerçekleştiği sektör oldu. Satış fiyatlarındaki en keskin artış ise ana metal sektöründe ölçüldü.

Teşekkürler

Karadeniz Ekonomi Gazetemizin 5’ci yaş gününü kutlayan Karadeniz Bölgesindeki Valilerimize, Belediye Başkanlarımıza, Ticaret ve Sanayi Odası ve Borsa Başkanlarımıza, Bölge Sanayici iş adamlarımıza gelemeyen telefon açan, mesaj gönderen, çiçek gönderen tüm değerlerimize Karadeniz Ekonomi okuyucularımıza teşekkür ediyoruz. Her şey sizinle güzel.

Haftanın Sözü

Güçlükler başarının değerini artıran süslerdir.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar