16.12.2018

Kalkınma Fonu Üreten Kesimi Rahatlatmalı

Ülkemiz sanayicisi ve iş dünyası açısından özellikle 2018 yılının ikinci yarısı zor bir yıl olarak kayıtlara geçti. Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak Sanayi Odası başkanlarımıza ve ihracatcı birlikleri başkanlarımıza 2018 yılının nasıl geçtiğini 2019 beklentilerini sorduk. Sanayici ve iş dünyası açısından 2018 yılının zor geçtiği 2019 yılının da zor geçeceğini açıklamalardan görmekteyiz.

Özellikle iş dünyası kredi daralmasından finansman sıkıntısından yüksek faizden şikayetci bir şekilde 2019 yılına giriyoruz. 2019 yılının 2018 yılından daha iyi geçebilmesi için KGF ve Kalkınma Bankası kanalıyla sanayiciye, ihracatçıya, iş dünyasına ucuz kredi imkânları sunmalı ve üretim ekonomisine geçmek adına faizlerin düşmesi gerekiyor.

Hükümetin 100 günlük programında Türkiye Kalkınma Bankası ve Emlak Bankası’nın yeniden yapılanarak faaliyete geçeceği bir kez daha tekrarlandı. Hazırlıklar da tamam. Hatta Kalkınma Bankası bünyesinde ilk menkul kıymet ihracı da yapıldı. Bu iki bankanın yeni dönemdeki fonksiyonu bankalar da dâhil şirketlere destek olmak. Kaynak yaratacaklar, kaynak bulacaklar ve en önemli alanlardan ve şirketlerden başlayarak bu kaynakları yönlendirecekler.

Bu söylemlerin eyleme dönmesi gerekiyor. Sanayi üretici enflasyonu ülkemizde enerji maliyetlerine gelen zamdan dolayı %40-45’lere ulaşmıştır. Sanayicinin üzerinden bu enerji maliyetleri mutlaka düşürülmeli üreten, katma değer ve istihdam yaratan kesim desteklenmelidir.

Bunun için yeni kurulacak Kalkınma Fonu kanalıyla üreten kesime ucuz kredi transferi yapılmalı ve bozulan yatırım iklimi yeniden oluşturulmalıdır.

Biliyoruz ki yeni yatırım yapmak, yatırım ölçeğini genişletmek, mevcut istihdamı korumak ve yeni istihdam yaratmak buradan geçiyor.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar