25.02.2015

KFMİB'nin Fındık Sektöründe ki Önemi..

Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçı Birliği Fındık adına çok önemli çalışmalar yapmaya yıllardır, devam ediyor. Aynı zamanda FTG olarak fındığın tanıtımına çok önemli katkılarda bulunuyorlar. Karadeniz Fındık ve Mamüllleri İhracatçı Birliği Başkanı (KFMİB) Edip Sevinç, önderliğinde ülkemizin fındığını dünyanın 100’den fazla ülkesine ihracatını gerçekleştirerek, ülkemize her yıl rekor seviyede döviz girmesine liderlik yapan Türk fındık ihracatcısı, sanayicisi aynı zamaman da ülkemiz de 50 bin aileye iş, aş, istihdam sağlamaktadırlar.

Türk fındığının ihracatında ve tanıtımında çok başarılı çalışmaları yıllardır yapan ,Karadeniz Fındık ve Mamülleri ihracatcı birliği son olarak tüm kesimleri ülkemiz de yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle ,ülkemiz fındık dikim sahalarında verimin artırılması, üreticinin bilinçli üretim yapması, gübreleme, ilaçlama, toprak analizi konusunda da devamlı uyararak, üreticiye ödenen destekleme primlerinin şarta bağlanması yönünde ki konulara haklı olarak dikkat çekiyor.Bununla birlikte  Özellikle Avrupada dönümden 250-300 kilo fındık alınırken, ülkemiz de özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde verimin 80-90 kilolarda kalmasının yanlışlığının altını çizerek ,Giresun Keşap üreticiler derneğinin yamaç arazide dönümden 250-300 kilo alındığı gerçeğini göstererek, bilinçli üretime davet etmesini de dikkatle önemsemeliyiz.

Türkiyede fındık dikim sahalarında verimlilik projesine fındık sektöründe tüm kesimlerin haklı olarak destek vermesini istediler. Zaten ülkemiz de ihracat sorunu değil üretim sorunu olduğu son 10 yılda yaşanan gelişmelerden rekolte ortalamasının 600 bin ton olmasından açıkca görmekteyiz. Ülkemiz de sadece mevcut dikim sahalarında yüzde 20 verimlilik artırsak 1 milyon 200 bin ton fındık üreteceğiz. Fındık dikim sahalarında verim mevcut sahlarımızda yüzde 50 artsa Türkiye olarak 2 milyon kabuklu üreten bir ülke oluruz. Sadece yüzde 20 artırmamız şimdi yaşanan sorunları çözmek için yetecektir. Dünya genelinde tüketim artmaktadır. Aynı şekilde üretimide artırmalıyız. Yakın gelecek’de dünya nüfusu 10 milyara yaklaşacak üretimide artırmalıyız. Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatcı Birliği ihracat, istihdam, yeni pazarlar, tanıtım ve daha birçok güzel çalışmaları başarıyla yapmaktadır. Üretim sahalarında verimin ve kalitenin artması için başta Ziraat odalarımız ve Tarım il müdürlüklerimiz önemli çalışmalar yapmalı, üreticimizi bilinçli üretime yönlendirerek fındık sektöründe önemli bir konu olan çocuk işciliğinde önüne geçilmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar