2.03.2019

Kırsal kesim kalkınmadan kentlerin sorunlarını çözemeyiz

 

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Samsun, Giresun, Trabzon, Erzurum derken 22’ci Karadeniz Durağında Ordu’da halkla buluşuyor.

Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak Sayın Cumhurbaşkanına Doğu Karadeniz Bölgesinde ve Ordu ilimiz de kırsalda nüfusun büyük şehirlere göçtüğünü, köylerin boşaldığını, hayvancılığın ve tarımın bitme noktasına geldiğini, yerel yönetimlerden köye dönüş projelerini ortaya koyarak köye dönüşü cazip hale getirmesinin önemini seçilecek belediye başkanlarına söylemesini ve bu konun altını çizmesini bekliyoruz.

Cumhuriyet sonrası yaşanan ekonomik kalkınma kentlerin cazibesini artırmıştır. İş arayışı, çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlama isteği, eğitim, sağlık imkânlarından iyi bir şekilde yararlanma beklentisi, sosyal güvence arayışı, sosyal statü kazanma, teknolojide meydana gelen değişme ve gelişmelerden yararlanma isteği gibi nedenlerle köyden kente yoğun göç dalgaları yaşanmıştır. Ülkemizde, kentlerde yaşanan ekonomik, sosyal gelişme, kırsala çok geç yansımıştır. Hala kırsalda gelir seviyesi, ülke ortalamasının üçte biri dolaylarındadır. Devletin altyapı yatırımlarının çok üzerinde yaşanan göç, kentlerde varoşların doğmasına neden olmuştur.

Tarım sektöründe iş kurmak isteyen genç girişimcilere özendirici destekler verilmeli, 40 yaşın altındaki genç çiftçilere Avrupa Birliği’ndeki gibi köyden kente göçün önlenmesi, üretimin teşvik edilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için faizsiz yatırım desteği gibi özel destekler verilmeli, tarımda ülke ortalamasının üçte biri olan yurtiçi gelirin, ülke ortalamasına hızla yaklaştırılması için önlemler alınmalı, kırsal kalkınma yatırımlarına hız verilmeli, topyekûn kalkınma sağlanmalı, kırsalda sosyal kalkınma sağlanmalı, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) gibi büyük bölgesel projelerin özellikle tarım ve kırsal kalkınmayla ilgili yatırımları hızla tamamlanmalı, Türk tarımına uluslararası piyasada rekabet koşulları kazandıracak önlemler alınmalı, pazara yönelik sözleşmeli üretim yapılmalı, üretim planlamasına gidilmeli, Türkiye’nin mukayeseli üstünlüğü olduğu ürünlerin üzerinde odaklanılmalı, bu ürünlere tanıtım ve ihracat destekleri verilerek dünya pazarlarında hâkimiyetleri sürdürülmeli ve artırılmalı.

Bölgemizde kalkınma sıralamasında yükselmesini, eğitimde, sağlıkta ve turizmde iyi noktaya gelmesini bekliyoruz. Kalkınma noktasında Doğu Karadeniz bölgesinde ve ülke genelinde yeni OSB’lerin kamulaştırılmasının acilen yapılmasının yeni istihdamlar açısından çok önemli olduğunun altını çizmekteyiz.

Açıkçası kırsalın sorunlarını çözmeden kentlerin problemlerini çözemezsiniz. Cumhurbaşkanımıza ülkemizin yakın geçmişe kadar kendi kendine yeten 3 ülkeden birisi olma gerçeğini hatırlatırken, üretim ekonomisine geçip, kırsalda tarım ve hayvancılığın eski günlerine dönmesini diliyoruz…

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar