9.04.2018
Hükümetin yatırımları arttırmak için KGF kredileriyle başladığı teşvikler ekonomi çevrelerini rahatlattı. Ayrıca buteşvikler, iş dünyasının yüzünü güldürdü. KOBİlere 6.5 milyar dolarlık finansman sağlayan finansal kiralama şirketleri açıklanan teşviklerle çıtayı yükseltti. Sektör temsilcileri 2018de işlem hacminin 10 milyar dolara çıkmasını bekliyorlar. Diğer taraftan nefes kredisi adı altında iş dünyasına 7.5 milyar TL yeni kaynak iş dünyasına tahsis edilmesi karar bağlandı. Düşük faiz oranlarıyla geçtiğimiz sene KOBİlerin ilgi odağı olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Nefes Kredisi Projesi bu yıl da yoğun talep görüyor. Eczaneler, kooperatifler, döviz büfesi/bürosu, factoring şirketleri, emlakçılar, mali müşavirler Nefes Kredisi'nden faydalanamıyor.
Peki Nefes kredisi nedir?
Kimler nefes kredisi alabilir, başvuru şartları neler?
Şöyle anlatalım;
Öncelikle, Nefes Kredisinden faydalanabilmek için KOBİ statüsüne haiz olmak gerekmektedir. Yıllık cirosu veya aktif büyüklüğü 40 milyon TL veya altında olan, 250 kişiden az personel çalıştıran bütün işletmeler KOBİ statüsünde sayılır. Nefes Kredisinden TOBBa üye oda ve borsalara üye olan KOBİler faydalanabilir. Başvuru esnasında ilgili odadan alınmış Nefes Kredisi ifadesi geçen belge talep edilecektir.
Eczaneler, kooperatifler,dövizbüfesi/bürosu, factoring şirketleri, emlakçılar, mali müşavirler Nefes Kredisi'nden faydalanamıyor.Kredibaşvurusunda vergi ve SGK borcu olmadığını gösterir belge, yararlanıcı beyanı, nüfus cüzdanı fotokopisi, imza beyannamesi, son 2 Yıla ait Vergi Levhası, son 2 Yıla Ait Hesap Defteri veya Bilanço ve Gelir Tablosu, varsa mal varlığı dökümü (Tapu Fotokopileri) gerekiyor.
200 BİN LİRAYA KADAR OLACAK
Nefes Kredisi, belirlenen bankalar üzerinden oda ve borsa üyelerine kullandırılacak. Yüzde 0,99 faiz ile verilecek olan Nefes Kredisi, 18 aya kadar vadelendirilebilecek. Nefes Kredisi'nin maksimum kullanımı ise odanın inisiyatifine göre değişmekle birlikte 200 bin liraya kadar olacak.
İstanbul Ticaret Odası, oda üyesi KOBİlerin aylık 0,99 faiz/kâr payı, 6 ay geri ödemesiz 18 ay vade ile 200 bin liraya kadar kullanabilecekleri "Nefes Kredisi" için başvuruları 2 Nisan tarihinde almaya başladı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) açıklamasına göre, İTOnun proje için ayırdığı 100 milyon liralık kaynakla 6 banka İTO üyelerine, bu tutarın 15 katı kadar, yani toplam 1,5 milyar liralık kredi kullandıracak.
İTO üyeleri, Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçen cumartesi günü açıklanan TOBB Nefes Kredisini kullanmak için önce oda merkezi, temsilcilikleri ya da İTOnun mobil hizmet aracından TOBB Nefes Kredisi Başvurusu içindir ibareli Faaliyet Belgesi alacak.
MASRAF EN FAZLA 51 TL
Ardından Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım şubelerine müracaat ederek, uygunluğu değerlendirildikten sonra ticari kredi kullanabilecek. Bankalar, 51 TLnin üzerinde masraf almayacak.
NEFES KREDİSİ'NDE KOBİ'LERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Nefes kredisinin üst limiti 200 bin lira. Bu bir ticari kredidir bu nedenle bireysel amaçlı kullanılamaz. Kredi, bankaların daha önce kullandırdıkları kredilerin kapanması için kullandırılamaz.
Nefes Kredisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kredi Garanti Fonu ve 6 banka arasında yapılan bir anlaşma ile verilen bir kredidir. Bu krediyi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) bağlı oda ve borsalara üye olan KOBİlere 6 ay anapara ödemesiz dönem (ayda bir faiz ödemeli) içeren , sonraki 12 ay aylık eşit taksitli olmak üzere toplam 18 ay vadeli olarak, aylık %0,99 faiz oranı ile verilmektedir.
NEFES KREDİSİ MASRAFLARI NE KADAR?
Nefes kredisi masrafları an itibariyle Bankanın 250 TL, KGFnin 250 TL ve KGFnin kefil olduğu tutardan %0.50 kefalet komisyonu ile oluşmuş olacak. Örnek olarak 100.000 TL kullanılacak bir kredide, masrafların ise 925 TL olması beklentiler içinde yer alıyor.
Evet, 50 bin KOBİnin yararlanacağı beklenen nefes kredisinin ekonomide dinanizim yaratacağı tahmin ediliyor.