18.08.2019

OSB Kamulaştırmaları Hız Kazanmalı

Türkiye ekonomisinin üreten ekonomiye geçmesi gerektiğini, dışa bağımlılığı ara malları ülkemizde üreterek azaltmamız gerektiğini, Hükümet tarafından OSB’lerin ülke genelinde kamulaştırılmasının acilen yapılmasının önemini uzun zamandır çiziyoruz. Çünkü OSB demek yatırım demek istihdam demek. Türkiye 2018 yılının ikinci yarısında yakalandığı ekonomik dalgalanmanın hala etkisinde. 2020 yılına gerekli tedbirler  alınmaz ve yeni bir kalkınma planı ortaya konulmazsa bu durumun devam edeceğini tüm kesimler tarafından açıkça görünmekte.

-Türkiye’de ilk kez reel sektör böyle bir borç krizi yaşıyor. İlk olmasının nedeni daha önce kredi piyasasının yeterince büyümemiş olmasından kaynaklanıyor.

-Ülkemizde ki özellikle ilk 500 ve ikinci 500 de yer alan ihracat yapan şirketler hem döviz üzerinden hem de ulusal para üzerinden borçlu. Bu nedenle hem kurdan hem faiz artışından çifte darbe yediler.

Ekonomistler rakamlarla tabloyu ortaya koydular.

-Bankaların sorunlu alacakları toplamı da ilk kez 100 milyar lirayı geçti. Mayıs sonu itibariyle 111,3 milyar liraya ulaşan takipteki kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 4,2’ye ulaştı. Batık kredi oranının yüzde 6’ya kadar çıkabileceği BDDK’nın yaptığı stres testiyle belirlendi ve açıklandı.

-Sorunlu alacağa dönüşmüş kredi tutarının daha yüksek olduğuna ilişkin kanaatler de yaygın kabul görüyor. Yeni bir yapılanma süreci başlatılıyor.Bunun başarıya ulaşmasından tüm kesimler şüphesiz fayda görecektir.

- Yeniden yapılanma süreci işlerse bundan bankalar ve şirketler yarar görür. Bankalar yeniden yapılandırdıkları krediler için karşılık ayırmak zorunda kalmazlar. Şirketler de borçlarını ödeme kabiliyetine kavuşur ve yaşama şansını yakalar.

Fındıkta Gücü Kullanamamak

 İyi niyetle yapılan ancak olumsuz bir sürecin kapısını aralayan Gürcistan ve Azerbaycan’la fındık konusunda yapılan işbirliğine Türk fındık sektörünün tamamı karşı olduğunu açıkladı. Ayrıca bu işbirliğinin ne anlama geldiği ve içeriğinin ne olduğundan Türk fındık sektör temsilcilerinden kimsenin haberi yok. Dünya’da lider bir ülke Türkiye neden yüzde 75  üretimde lider olduğu bir gücü kendine ileride rakip olacak Gürcistan ve Azerbaycan’la paylaşır. Aynı güç bu iki ülkede olsa bu gücünü Türkiye ile paylaşır mı? Ve bu işbirliğinden Türkiye ne kazanacak sorusu cevap bulmuş değil. Ayrıca Tarım Bakanlığı böyle bir düşünceyi Türk fındık sektörünün paydaşlarıyla neden Ulusal Fındık Çalıştay’ı sırasında paylaşmadı. Fındık hakkında karar alınacağı zaman öncelikle Türk fındık sektörünün paydaşlarının görüşlerinin alınması gerektiğini devamlı yazmaktayız. Bu yol bakanlık eliyle kendimize fındıkta Azerbaycan ve Gürcistan’ı rakip yapma yoluna girdiğimizi ne yazık ki gösteriyor.

ETİKETLER; osb kamulaştırma

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar