9.04.2022

Piyasalar ve İş Dünyası 200 milyar liralık KGF paketi bekliyor

İş dünyası acilen Türkiye ekonomisinin, iş dünyasının, piyasaların, üreten kesimin ve Kobilerin uzun zamandır uygulamaya geçmesini beklediği KGF ekonomik paketinin 60 milyar olarak değil, 200 milyar olarak uygulanmasını bekliyor.

Üreten kesimin son olarak sesini Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı,  gündeme getirdi. Sahadaki sesin Cumhurbaşkanına ulaşması çok büyük önem arz etmektedir. Geçen hafta Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Ali Çelik yaptığı ‘Cumhurbaşkanıyla görüştürmüyorlar, gerçekleri anlatamıyoruz’ açıklaması aslında bir Türkiye resmi olarak görebiliriz. Cumhurbaşkanı ‘üreten Türkiye’ diyor ancak biz ülkeyi ithalat cennetine çevirdik. İthalata vereceğimiz parayı kendi üreticimize versek bugün eskiden olduğu gibi tarımda üreten kendine yeten Türkiye tekrar ortaya çıkacak. Şimdi aylardır iş dünyası sesleniyor. Covit nedeniyle iş dünyası, halkımız mağdur oldu. Tam rahatlayacağız derken Rusya-Ukrayna savaşı çıktı. İş dünyası üreten kesim doğalgaz, akaryakıt, elektrik zamlarının altında kaldı. Aylardır piyasa KGF ekonomi paketinin 200 milyar olarak uygulanmasını bekliyor, ancak çok yavaş hareket edilirken günlük zamlar devam ediyor. İş dünyasının sesini ekonomi kurmayları acilen duymalıdır. MÜSİAD başkanı son olarak bu gerçeği gündeme getirdi. Şimdi MÜSİAD başkanı Mahmut Asmalı’nın yaptığı açıklamayı kısaca hatırlayalım:

“Edindiğimiz bilgiye göre, 60 milyar liralık paketin 45 milyar lirası kullandırılmış. Bu KGF miktarının yeterli olmadığını düşünüyoruz. Piyasanın beklentisi bu paket bittiğinde miktarın yükseltilmesi gerekiyor. Paket bittiğinde yeni bir paket açılacağını düşünüyoruz. KGF paketi en az 200 milyar lira civarında olmalı. Çünkü 2018 yılında açıklanan KGF paketi 200 milyar lira civarındaydı”

MÜSİAD Genel Merkez Binası’nda gerçekleştirilen, 10-12 Haziran’da Gaziantep’te düzenlenecek MÜSİAD Türk-Arap İş Zirvesi tanıtım toplantısında konuşan Asmalı, doğalgazı devletin ciddi anlamda sübvanse ettiğini, ancak küreselde tırmanan doğalgaz fiyatları nedeniyle içeride de aşırı yüksek zamların gerçekleştiğini kaydetti. Devletin elektrik ve doğalgazdaki sübvansiyonunun 800 milyar lirayı aştığını kaydeden Asmalı, gelecek yıl seçimlerden önce devreye girmesi beklenen Karadeniz gazının Türkiye için alternatif bir enerji potansiyeli oluşturacağını, Türkiye’nin dış ticaret açığının azalmasına da katkı sağlayacağını dile getirdi.

Evet MÜSİAD piyasaların nefes aldırılması gerçeğini tekrar ortaya koydu. Şimdi bu sesi ekonomi yönetimi duyarak piyasaları bir nebze olsun rahatlatmalıdırlar. Ülke ekonomisi üretim ekonomisine geçene kadar bu sıkıntıları dönemsel olarak yaşayacağımız gerçeğini unutmadan üretim ekonomisi için yeni bir yol haritasına ve yeni bir teşvik edici ekonomik pakete ihtiyaç olduğu açık bir gerçektir.

 

HAFTANIN SÖZÜ

Bir yenilik yaptığınız zaman, insanların size deli gözüyle bakmasına hazır olun.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar