4.03.2023

Radikal yasalar çıkarılmalı

Ülke genelinde kentsel dönüşümün önü yeni felaketlerin önlenmesi için radikal yasalar çıkararak açılmalıdır.

Türkiye olarak yaşadığımız büyük acılardan sonra ülke genelinde yeni felaketlerin yaşanmasını önlemek için ülke genelinde kentsel dönüşümün önünü radikal yasalar çıkararak açmalıyız. Ülke haritasına baktığımızda fay hattının ülkenin tamamını içine aldığı gerçeğini görmemize rağmen,1999 yılında yaşanan üzücü Düzce depremini bir milat haline getiremedik. Aradan geçen 24 yılda önemli dersleri çıkarmadığımızı 2023 yılının Şubat ayında Kahramanmaraş’ın Pazar ilçesi merkezli 10 ili kapsayan büyük depremin ülkemiz için can ve mal kaybını göz önüne aldığımızda, manevi ve maddi faturası çok büyük oldu. Yaraları beraber saracağız ancak yeni yaraların ortaya çıkmaması için riskleri azaltacak radikal adımları devlet kararı olarak atmalıyız. Depremin yaşandığı 10 ilde ve ülke genelinde konutlarda DASK ve konut sigortalarını incelediğimizde %60 oranında yapılmadığı acı gerçeğini görüyoruz. Uzun yıllardır beklenen İstanbul depremine hazır olmadığımız gerçeği ortada açıkça durmaktadır. Ülke olarak halkımız, çocuklarımız, deprem konusunda bilinçli hale gelmeli yapılar denetlenerek ya güçlendirilmeli ya da yıkılarak yenileri kentsel dönüşümün önünü ülkemiz deprem gerçeğini görerek radikal kararları alarak hayata geçirmeliyiz. Amasız, mazeretsiz ülkemiz genelinde tüm tedbirleri yasaları sadece çıkararak değil denetleyerek hayata geçirmeli artık böylesine büyük felaketlerden ülkemizi korumalıyız. Kentsel dönüşüm projelerinin sağlıklı olarak devamlılığının sağlanabilmesi için sürecin devlet eliyle güçlü kılınması gerekiyor. Finansal açıdan da doğru şekilde planlanması gerekmektedir. 6306 sayılı Kanun doğrultusunda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarında karşılaşılan en büyük problem kentsel dönüşüme yeterli finansmanın sağlanamamasıdır.

İlgili Kanun uyarınca kentsel dönüşümü teşvik etmek amacıyla, kira yardımı ve faiz desteğine ilaveten yapılacak işlemlerde; noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan ücret ve harçlar, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti, damga vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi gibi bazı vergi, harç ve ücretlere muafiyet/istisna getirilmiş durumda.

6,7 milyon konutun dönüşümü için gerek duyulan olası finansman miktarı 435 milyar dolar olarak karşımıza çıkıyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarında ihtiyaç duyulan bu yüksek bütçeli kaynağın sadece kamu üzerinden karşılanması mümkün değildir.

Kentsel dönüşümün sağlıklı bir şekilde çözülmesi için finansman ihtiyacına çözümler getirmeliyiz. Ülkemizde öngörülen kentsel dönüşüm süreçlerinin tamamlanabilmesi için finansal kaynakların mutlaka çeşitlendirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

MART

Toprağa sakinlik,

Suya dinginlik.

Kalplere iyilik,

Şükredecek bir yenilik,

Sonsuz mutluluk ve

Sonsuz huzur getirsin.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar