29.01.2022

SANAYİCİNİN BELİ BUZA DÖNÜŞTÜ

Anadolu’da ve Karadeniz bölgesinde konuştuğumuz reel sektör temsilcileri, sanayicilerimiz, iş insanları ihracatçımız büyük bir şok içindeler.

Doğalgaza ve elektriğe gelen zamların şokunu atlatamayan üreten kesim sanayicilerimiz son yaşanan Doğalgaz kesintileri ve elektrik kesintileri ile kendi söylediklerinden anlatalım belleri buza döndü.  Karadeniz Ekonomi gazetesi olarak bölge iş dünyamızın sesi olarak bu yaşananları sanayicilerimizin ağzından manşetimize taşıdık. Dünya ve ülke olarak son 2 yıldır Covitle beraber olağanüstü yıllardan ve günlerden geçiyoruz. Bu son yaşananlar üreten ve yatırım, istihdam sağlayan kesimin büyük şok yaşamasına ve tedirgin olmasına yol açmıştır. Bu sürecin acilen normale dönmesi ve daha hiç yaşanmaması için gereken tedbirlerin Hükümet ve yetkili bakanlıklarca alınması, planlamaların olağanüstü dönemlerde mutlaka bir B ve C planı olacak şekilde hazırlık yapılması üreten kesimin, reel sektörün en büyük beklentisidir.

Ülke sanayicisi müthiş bir maliyet baskısı altında. Bu ay başında uygulamaya konulan elektrik zammı ve her ay tekrarlayan doğalgaz zamlarıyla üretim maliyeti zaten çok artış göstermiş durumda. Bu tabloya şok eden doğalgaz ve elektrik kesintileri eklenince sanayicinin huzuru tam anlamıyla kaçmış durumdadır. Özellikle küçük ve orta boy sanayici maliyeti aşağı çekecek adımlar atarak ayakta durmaya, varsa ihracat taahhüdünü yerine getirmeye çalışıyor.  Hesapta olmayan bir sorunla, üretim yapamama sorunuyla karşı karşıya kalındı. Bu durum ülkesi sanayicisi, üreten kesim için, ülke ekonomisi ve çalışanlar için çok kötü oldu. Zaten sıkıntıda olan sanayici iyice darboğaza girecek. Üstelik bu durum daha da uzarsa işte o zaman durum çok daha fena olacak... Bu tedirginliklerin hepsi Hükümet tarafından acilen giderilmelidir. Kur gerileyince fiyatlar düşmediği gibi şimdi bizi bir tehlike daha bekliyor. Bugüne kadar fiyat artışlarının temelinde maliyet artışı vardı; kurda son dönemde bir gerileme olmuştu ama önceki kur yükü maliyetlere henüz tam olarak binmemişti ve o etki yaşanıyordu. Bu kez bu yüke bir de üretime ara vermek durumunda kalmaktan kaynaklanacak olumsuzluklar eklenecek.             

 Ülke ekonomisi günü kurtarma noktasında ilerliyor maalesef. Bu kaygılar giderilmeli sanayicinin ortaya çıkan zararı karşılanmalıdır. Sanayide zaten var olan sorunlara bir de üretimi sekteye uğratacak sorun eklendi. Bu sorun daha da uzarsa en büyük darbeyi çalışanlar yiyecek. Bir yandan hizmetler sektöründe maliyetlerin çok artmasından kaynaklanan sorunlar baş gösteriyor. Diğer yandan sanayide zaten var olan sorunlar her geçen gün artma eğiliminde. Bu yaşananlara işsizlik tablosunun da eklenmemesi için hızlı adımların atılması iş dünyasının ve piyasaların rahatlatılması gerekiyor. 2022 yılı için daha önce yazdığımız gibi özel bir ekonomik paket açıklanmalıdır. Özel bankalar ve kamu bankalarında faizin geldiği noktada bırakın yatırım yapmayı, ayakta durmak için küçülmek gerektiğini açıkça yaşananlardan ve rakamlardan görmekteyiz.

2022’nin iş dünyası için önemli gündem maddelerinden biri “kârlılık” olacak. Anadolu’nun Nabzı Anketi sonuçlarına göre “2022’de kârlılığınız 2021’e göre, artar mı, aynı mı kalır, azalır mı” sorusuna iş dünyası yüzde 47,3 ile “azalır” dedi. İş dünyasının bir önemli sorunu da kur fiyatlaması. Ankete katılanların yüzde 77,1’i “Önümüzdeki bir yıla ilişkin kur fiyatlaması yapabiliyor musunuz” sorusuna “Hayır, yapamıyorum” cevabını verdi.

DÜNYA’nın geleneksek olarak düzenlediği “Anadolu’nun Nabzı Anketi” her üç ayda bir Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) destekleri ve SAM Araştırma ve Danışmanlık’ın analiziyle okurlarımızla buluşuyor. 2021 yılının ilk üç çeyreğinin ardından dördüncü çeyrek için yapılan anket de tamamlandı. 17 sorudan oluşan ankete 41 kentten 328 iş insanı katıldı. DÜNYA gazetesinin tüm Türkiye’ye yayılmış büroları aracılığıyla 4 Ocak-12 Ocak 2022 tarihleri arasında, kentlerinin önde gelen iş dünyası temsilcileri ve TÜRKONFED’in üyeleri anketin 17 sorusunu yanıtladı. Sonuçlara göre; neredeyse ankete katılanların yarısının azalacağını söylediği “kârlılığa”; formül aranıyor. İş dünyasının bu alandaki ilk tedbiri “maliyet azaltma”, ikinci sırada “müşterilerde seçicilik” var. Ancak iş dünyasının kârlılığı artırma yolunda aradıkları çözümler farklılaşıyor. Bir taraftan yeniden kârlılığı yakalamak için “dijitalleşme, yapay zeka uygulamaları”, “mevcut iş gücü eğitimi”, “yeni yatırım” ve “Ar-Ge”ye yöneleceğini söyleyen iyimserler var. Bir taraftan da “küçülme”, “tasfiye” gibi kararları alacaklar da...

TPM ASANSÖRÜ KUTLUYORUZ.

Ülkenin bu zor şartlarında Giresun, Bulancak OSB bölgesinde 10 milyonu bulan bir yatırım yapan ihracatçı firma TPM Asansör firması Yönetim Kurulu Başkanı Erol Batuk ve değerli eşi Nimet Batuk hanım efendiyi böylesine önemli bir yatırımı ülke ekonomisine kazandırdıkları için kutluyorum, ayrıntılar Karadeniz Ekonomi gazetesinden. Geçen haftada önemli bir yatırımı Bulancak OSB bölgesine kazandıran Semih Sarıgöl’ü kutlamıştık. Daha öncede söylediğimiz gibi ülkemi de sanayicimizin yatırım iştahı herşeye rağmen var, yeter ki istikrar ve yatırım iklimi sağlansın.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar