2.07.2021

TARIM BAKANIMIZDAN TAKDİR EDİLECEK DURUŞ

Ülkemize tarım ürünleri arasında en fazla döviz getiren fındık çok önemli bir tarım ürünüdür. Karadeniz illerinden milletvekilleri fındık alım fiyatlarını görüşmek için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ile Ankara’da

Ülkemize tarım ürünleri arasında en fazla döviz getiren fındık çok önemli bir tarım ürünüdür. Karadeniz illerinden milletvekilleri fındık alım fiyatlarını görüşmek için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ile Ankara’da bir toplantı yaptılar. Aldığımız bilgilere göre fındıkta ülke ve dünya gerçeklerini çok iyi gören Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bu önemli toplantıda milletvekillerine fındıkla ilgili fiyat telaffuz etmedi ve milletvekillerinden de fiyat telaffuz etmemelerini isteyerek onun yerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderliğinde hükümetin fındık üreticisini asla mağdur etmediği gerçeğini hatırlatarak fındıkta günü veya yılı değil geleceği kurtaracak politikalar üretmenin önemli olduğu uyarısı yaptı. Bunu yaparken de fındık üreticisinin bahçesine daha iyi bakarak daha verimli üretim yapması için güçlü tutulmasını önemsedikleri mesajını verdi. Pakdemirli ayrıca, AK Parti olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan liderliğinde fındıkta her zaman yüzlerin güldüğü gerçeğini milletvekillerine hatırlattı ve popülist politikalardan uzak durarak TMO aracılığı ile sezon öncesi taban fiyat açıklayarak bugüne kadar gerekeni yaptıklarını bu sezonda bunun böyle olacağı ifade etti.

Bu kulis bilgisinden sonra bizim yorumlarımızla devam edelim. Tarım Bakanının ve TMO Genel Müdürü’nün devamlı sahada olması fındıkla ilgili ülke ve dünya gerçeklerini çok iyi görmeleri ve buna göre politika üretmeleri fındık sektöründeki tüm kesimlerin ortak görüşüdür. Tarım Bakanını böylesine önemli bir toplantıda popülist politikalardan uzak durarak vekillere fiyat konusunda açıklama yapmamaları uyarısı çok önemlidir. Çünkü yetkililer haricinde ilgili ilgisiz herkesin fındık fiyatları açık artırmaya çıkardığını görmekteyiz. Dünya ve ülke gerçeklerini görmeden her gün değişik rakamlar telaffuz edilmesi beklentileri artırarak hayal kırıklığına yol açmaktadır. Tarım Bakanımızı her sezon fındıkla ilgili popülist politikalardan uzak durarak gösterdiği performans ve duruştan dolayı kutladığımız gibi TMO Genel Müdürümüz Ahmet Güldal’ı da aynı nedenlerle alkışlıyoruz. Fındık, her sezon öncesi taban fiyatın belli olmasıyla bir değer kazanmıştır. Hükümet son üç yıldır popülist politikalardan uzak taban fiyatı açıklıyor. Başarılı bir şekilde devam edeceğine inandığımız bu süreç aynı politikalarla devam edildiği fındığa değer katacaktır. O nedenle Bakan Bekir Pakdemirli’nin, TMO’nun fındık alım görevinin 2021 yılında da devam edeceğini, hasattan önce alım fiyatlarının açıklanması için çalışma yapıldığı yönündeki açıklamasını önemsiyoruz.

Karadeniz illerinden milletvekillerinin fındık alım fiyatını görüştüğü Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin söylediklerini kısaca hatırlayalım;

TMO’nun fındık alım görevinin 2021 yılında da devam edeceğini ve hasattan önce alım fiyatlarının açıklanması için çalışma yapıldığını söyleyen sayın bakan ülkemiz dünya fındık üretiminin yüzde 65’ini gerçekleştirdiğine ve ürettiğimiz fındığın yüzde 80’inini ihraç ettiğine vurgu yaptı.

“Fındıkla ilgili iç ve dış piyasaları yakından takip ediyoruz”

Fındıkla ilgili iç ve dış piyasaları yakından takip ettiklerini belirten Pakdemirli, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da hasattan önce TMO’nun fındık alım fiyatlarının belirlenmesine ilişkin çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Türkiye’de çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 550 binin üzerinde fındık üreticisinin bulunduğunu ve yaklaşık 740 bin hektar alanda fındık tarımı yapıldığını ifade eden Pakdemirli, “Fındık, ülkemizin en önemli tarımsal ürünlerinden birisidir. Dünya fındık üretiminin yüzde 65’i ülkemizde gerçekleştiriliyor. Ürettiğimiz fındığın yüzde 80’i ihraç ediliyor. Her yıl sağladığı 2 milyar dolar civarındaki ihracat geliri ile tarımsal ürün ticaretimizin en önemli ürünü olma vasfına sahiptir.” dedi.

Fındık alım fiyatının hasattan önce açıklanması için çalışma yapılıyor

Bakanlık olarak fındık rekoltesinin tespitine yönelik illerde ekiplerin çalıştığını, il bazında rekolte ve maliyet tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Pakdemirli, “İç ve dış piyasaları yakından takip ediyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sene de hasattan önce TMO fındık alım fiyatlarının açıklanması için çalışma yapıyoruz. Böylelikle arzın yoğun olduğu dönemde düşük fiyat oluşumlarının önüne geçmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“TMO’nun fındık alım görevi, 2021 yılında da devam edecek”

TMO’nun fındık piyasasındaki rolüne de değinen Bakan Pakdemirli, 2006 yılından bu yana gerek yaptığı müdahale alımları gerekse satış ve imalat faaliyetleriyle fındık sektörünün en önemli paydaşı olan TMO’nun, sağlıklı ve sürdürülebilir bir piyasa ortamı oluşturulmasına yönelik önemli katkılar sağladığını ve sağlamaya devam edeceğini belirterek, 2021 yılında da TMO’nun alım görevinin devam edeceğine vurgu yaptı. TMO’nun 2021 yılı alımlarına yönelik personel, depo ve finans yönünden hiç bir sıkıntısı bulunmadığını belirten Pakdemirli, fındık alımları için bölgede her türlü hazırlığın yapıldığını da ifade etti.

Sonuç olarak; fındık sektörünün tüm paydaşları ve ülkemiz için bugüne kadar hayırlı sonuçlar çıkarmış bilinçli ve takdire değer bir Tarım Bakanı ve TMO Genel Müdürüne sahibiz.

 

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar