6.10.2019

TOBB Başkanı ve ekonomi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu bir gazeteci olarak 2002 yılından bugüne yakından takip etmekteyim. Bu süreçte gördüğüm şu ki; sayın Hisarcıklıoğlu, TOBB başkanı yaşanan bütün ekonomik krizlerde hep sağduyulu hareket ederek birleştirici, birlik ve beraberlik üzerine mesajlar verdi. Bir yandan “Türk ekonomisi bunuda aşar” derken öte yandan hükümete de atılması gereken adımlarla ilgili olarak reel sektörün isteklerini ortaya koyan raporlar sundu. Öncelikle TOBB başkanının“iyi bir vatansever” olduğunu söylemek isterim.Buradan yola çıkarak kendisine yakın oda başkanlarına her zaman bu krizin geçmişteki gibi finansal kriz değil bir reel sektör krizi olduğunu vurguladığını biliyorum. Ayrıca, sanayicinin zorlanmasına yol açan enerji zamlarına karşı gereken açıklamaları yapmadığı yönündeki eleştirilerin yersiz olduğunu da yine kendisine yakın oda başkanlarından çoğu zaman duyduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Kapalı kapılar arkasında Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun çok kapsamlı rapor sunduğunu ve özellikle hükümete ve Cumhurbaşkanı’na ekonomi çevrelerinin yaşadığı zorlukları çok net bir şekilde sunduğunu, açıklanan ekonomi paketlerinin üreten kesimin beklentilerine cevap vermesi adına çok büyük çaba sarf ettiğini de biliyorum.

TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile en son Ordu’da “ekonomiye değer katanlar” ödül töreninde röportaj yapma fırsatı bulduk. Bu söylenenleri birebir bu röportaj sırasında da duymaktan ülkem ve reel sektör adına mutluluk duydum. TOBB başkanı, enerji fiyatlarına gelen zamların gölgesinde yaptığı ziyaretlerde iş insanlarının üç konudaki açmazını da görüyor ki bunlar hammadde, işçilik ve enerjidir. İş dünyasının; “hammadde fiyatını belirleyemiyoruz. Enerji maliyeti aldı başını gitti. Elimizde bir tek işçilik maliyeti kaldı. O da zaten bulunması zor olan yetişmiş iş gücünün kaybına sebep oluyor. Üretim giderek zorlaşıyor. Acilen sanayicinin enerji giderini düşürmenin yolu bulunmalı” türünden söylemlerine TOBB başkanı cevap vermeye çalışıyor gibi hissettik.

Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak TOBB başkanının özellikle Anadolu’da yaptığı ziyaretleri düzenli olarak izlemeye çalışıyoruz.TOBB başkanı son olarak Karadenizli iş insanlarıyla buluştu. Ordu’da çok kapsamlı bir program uyguladı. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın hizmet binasının açılışı, Ordu Ticaret Borsası’nı ziyareti, Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı ziyaretlerinin olumlu yansımalarının iş insanlarının yüzüne vurduğunu gördük. Zaten iş dünyası da onorize edilmek istiyor. TOBB başkanı bu arzuları yerine getirdi ve ülke ekonomisi adına 2020 yılının daha iyi olacağını ortaya koyan mesajlar verdi. Yerel gündemle ilgilide özellikle Belçika çikolatası örneğini vererek fındıktan daha fazla katmadeğer yaratın, fındığı çuvaldan çıkarın, Ordu-Giresun havalimanı nasıl yapıldıysa, şimdi hedef Samsun-Sarp demiryolu projesi olmalı şeklindeki mesajlarını çok net verdi. Hisarcıklıoğlu’nun Ordu ziyaretine eşlik eden Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ile ayaküstü yaptığımız sohbette de fındıkta katma değer yaratamamak konusu ana başlıktı. Sayın Murzioğlu da Ordulu üreticinin fındığa üç ay emek verdiğini ve karşılığını 12 aya yaymak gibi bir hatası olduğunu vurgularken “dost acı söyler” atasözünü hatırlattı. Fındıkta katma değer yaratmak Murzioğlu’nun da önerisiydi. Öncelikle OTSO ve Ordu Ticaret Borsası bu önemli ziyarete ev sahipliği yaptılar. OTSO başkanı Servet Şahin ve Ordu Ticaret Borsası başkanı Ziver Kahraman’ı bu güzel organizasyondan dolayı kutlayarakziyarette neler oldu kısaca hatırlayalım ve hatırlatalım istedik. Türkiye’deki fındığın yüzde 50’sini Ordu’nun ürettiğinin altını ısrarla çizen Hisarcıklıoğlu, “fındığa katma değer katmak zorundayız. Fındıktan iki milyar dolarlık gelir elde ediyoruz. Adamlar bir çikolata koyuyor içine 10 milyar dolara ulaşıyor. Fındığı çikolatayla buluşturup katma değerini arttırmalıyız” dedi.Hisarcıklıoğlu, Ordu Ticaret Borsası’nda yaptığı konuşmada ise borsanın akredite konumda olmasının işlerini ne kadar doğru yaptıklarının göstergesi olduğunu söyledi. Ordu’daki tüm oda ve borsalarından memnun olduğunu açıklayan Hisarcıklıoğlu, “Üyelerin sıkıntılarını dertlerini bana aktarmalarından biliyorum. İyi çalışıyorlar. Kanunlara uygun iş yaptıklarının en güzel göstergesi akredite olmaları. Almanya’da İngiltere’de bir oda veya borsa hangi standartta hizmet veriyorsa Ordu Ticaret Borsamız da o standartta hizmet üretiyor” diye konuştu.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Yeni Ekonomi Programı ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde de, sorunların doğru tespit ve teşhis edilerek, gerçekçi tedbirler ortaya konduğunu planlanan adımların ekonomide bir sıçrama tahtası işlevi göreceğini ve 2020 yılında istikrarlı büyüme sürecine geçiş sağlayacağını düşündüğünü belirt. Dileriz 2020 Hisarcıklıoğlu’nun söylediği gibi daha da iyi olur

 

 

ETİKETLER; tobb hisarcıklıoğlu

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar