8.05.2025

Bu köşede yazılanları takip edenler, başarıya dair ''Başarı sürdürülebilir olduğu sürece değerlidir'' şeklindeki sözü sıklıkla tekrarladığımızı hatırlayacaklardır. Başarıyı sürdürebilmek önemlidir elbette.
Ve fakat.
Bunu sağlayabilmek de hiç kolay değildir.
SAMSİAD'ın (Samsun Sanayici ve İş İnsanları Derneği) genç yöneticileri üyelerine bir yol haritası çizebilmek adına, ''Ekonomik zorluklara rağmen güçlü adımlar: Şirketler için yeni nesil yatırım stratejileri'' adı altında bir toplantı ve ardından sınır komsumuz Gürcistan'da yatırım fırsatlarını görmek adına iş gezisi düzenlemişler.
SAMSİAD, üyelerini yatırım için arayışa yönlendirmeye çalışıyor anlaşılan.
Gençler, kendileri için olduğu gibi derneğin tecrübeli üyeleri için de bir arayışın içindeler yani
İyi bir şey elbette!
Çağımızın iletişim ve ulaşım olanaklarıyla gidilemez bir yer yok artık.
Arayış içinde olanlar için dünya sahiden de çok küçük artık yani.
''Kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır'' diye bilinen ve benim de çok sevdiğim bir söz var.
Başarı kimseyi oturduğu yerde bulmuyor yani.
''Ekmek aslanın ağzında'' denir ya.
Yanlış.
Günümüzde ekmek aslanın midesinde artık.
Arayıp bulacaksın yani.
SAMSUN NERE ŞİLİ NERE
Bir kaç gün önce, Samsun'un köklü firmalarından FKK Güney Oto Lastik Takoz Sanayi AŞ'nin üçüncü kuşak genç yöneticilerinden Eyüp Altuncu'nun bir sosyal medya hesabındaki paylaşımında, firmalarınca Şili'de açılmış bir fuara katılımıyla ilgili paylaşımını gördüm.
Ki;
FKK, ABD'den, Avrupa’nın sanayileşmiş ülkeleri olan Almanya, ve Fransa gibi ülkelerinin yanı sıra, Afrika'da, Asya, hatta uzak Asya ülkelerindeki fuarlara katılmasıyla ve ürünlerini tanıtmasıyla bilinir.
Yazıdaki fotoğraf Endonezya’daki bir fuarda kurulmuş FKK standında çekilmiş ama firmanın sosyal medyadaki hesabında, Demokratik Kongo Cumhuriyetinde açılmış bir fuardaki FKK standına dair bilgileri de bulabilirsiniz.
Ve fakat.
FKK'nın sosyal medya paylaşımlarında beni en çok etkileyen paylaşım ise Şili'de açılmış bir fuara katılıma dair paylaşım oldu.
Sahi Samsun nere, Şili nere!.
Dünyanın sonu yani.
Ötesi Pasifik, aşağısı Antarktika buzulları.
Şili, dünya'daki son ülke yani.
FKK'nın genç ve dinamik yöneticileri ''Kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır'' sözünün hakkını veren bir eyleme imza atmışlar.
FKK, ne yapıyor da dünyanın dört bir yanındaki fuarlara katılıyor.
Ki;
Bu fuarların tamamı madencilikle ilgili fuarlardan oluşuyor.
FKK Güney Oto Lastik Takoz Sanayi AŞ, yakın zamana kadar otomotiv sektörüne süspansiyon araçlarının yanı sıra, elastomerler, köprü mesnetleri ve liman usturmaçaları ve matbaa merdanelerini üretmesiyle bilinen bir sanayi kuruluşuydu.
Samsun'un Kerimbey mevkiindeki ana tesisisin yanı sıra, Çorum ve İstanbul'daki üretim tesislerinde geçmişten gelen üretim modellerinin bazılarını sürdürüyor olsa da FKK 1989 yılından itibaren üretim eksenini maden sektörüne parça üretmeye başlayarak değiştirmeye başladı.
Günümüzde maden değirmenlerinin lifterbarlarını üretmeye başlayan FKK, maden sektörünün lifterbarları üretim alanında Türkiye'nin öncü ve lider firması oldu.
FKK, günümüzde lifterbarlar üretiminde dünya çapında da ilk üç firma arasında anılma başarısıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
''Başarı sürdürülebilir olduğu sürece değerlidir'' dedik ya.
1957 yılında Tayyip ve Ahmet Altuncu kardeşler tarafından kurulan FKK Güney Oto Lastik ve Takoz Sanayi AŞ'nin günümüzdeki ikinci ve üçüncü kuşak yöneticileri, başarının kimseye oturdukları yerde beklemek yerin, başarıyı, para ve daha çok da emek harcayarak dünyanın dört bir tarafında arayarak herkese gösteriyorlar.
FKK'nın günümüz yöneticileri bu gayretleriyle para da kazanıyorlardır elbette.
Ve fakat.
Dünya gazetesinde çalıştığım sıralardaki rahmetli patronum Nezih Demirkent'in, ''Para kazanılır ama prestij asla'' şeklindeki sözüyle yazıyı bitirerek, başarının sürdürülebilir olması adına sürekli çalışmak ve emek vermek gerektiğini bir kez daha ben de hatırlatmak isterim.