27.08.2024
Çinli otomobil devi CHERY, fabrika kurmak için arsa baktığı Samsun'u yatırım için beğenmemiş.
CHERY'nın yatırım için Balıkesir'i daha uygun bulduğuna dair bir bilgi yaygın medyada da haberlere konu oldu.
Sözün özü şudur:
Yatırımcı kaçırmada mahir Samsun, CHERY'i de kaçırmış anlaşılan.
Ki;
20 yıla yakın Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı da yapmış olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, kısa bir üre önce yaptığı açıklamada,''Konu o kadar basit değil. Yer meselesi henüz daha konuşulmadı'' şeklindeki açıklaması, ''bu işte bir bit yeniği olmalı'' diye düşünmeme sebep olmuştu doğrusu.
Bir hafta önce de bu satırlarda konuyu ''CHERY'YE ARSA BULMAK'' başlıklı yazı ile ele almıştım.
CHERY, Samsun'a yatırımdan ne diye vazgeçti bilmiyorum.
Varsa bir bit yeniği, kokusu yakında çıkar nasıl olsa.
Çinli firma, lojistik avantajları bakımından başta Balıkesir olmak üzere Eskişehir, Manisa gibi şehirleri yatırım yapma bakımından daha avantajlı olabileceğini düşünmüş olabilir ama daha önce yaşanmış benzer durumlar nedeniyle konuya başından beri kuşku ile yaklaştım.
Zira yatırımcıların yolunacak kaz gibi görüldüğü Samsun'da, geçmişte birçok yatırımcıya zorluklar çıkarıldığı bilinen bir gerçektir.
En basit örnek Fehmi Yıldız'ın, Samsun'da kurmayı düşündüğü Yıldız Entegre'yi, Kocaeli'ne taşımasıdır.
Bir başka örnek de, Samsun'da yatırım yapacak arsa bulamayan Orhan Cazgır'ın fabrikasını Corum'da kurmak zorunda kalmasıdır.
Son örneklerden biri de Balıkesirli bir yatırımcının Pro Yem'i Samsun'daki Gıda OSB’de kurmaya başladığı sıralarda yaşadığı sorunların, Rahmetli İhsan Kalkavan'ın araya girerek çözülmesi durumudur.
Samsun Makine Sanayinin, önce Samsun’da kurduğu ama daha sonra Adana’ya taşımak zorunda kaldığı dükdil boru tesislerini taşıma gerekçelerinden biri ve belki de en önemli nedeni, tesis için yeterli araziyi bulamamış olmasıdır.
Yusuf Ziya Yılmaz'dan ''Konu o kadar basit eğil. Yer meselesi henüz daha konuşulmadı'' şeklinde gelen açıklama sonrasında geçmişte yaşanmış örnekler doğrultusunda, Çinli firmanın Samsun'da yatırım yapmak için aşılması gereken, o kadar basit olmayan konu ne olabilir acaba?
Yeterli arasa mı üretilememiştir?
Arsa var da, hatırlı kişilere daha önceden verilmiş sözler mi vardır?
Yeni OSB alanındaki alt yapı, otomobil fabrikası kurmak için elverişli değil midir? Otomobil fabrikasında çalıştırılacak kaynakçı ustası vb ara elemanların bulunamayacağı gibi sorunlar mıdır, konunun o kadar basit olmayacağını düşündüren etkenler?
Sahi nedir?
En basit hesapla 5 bin dolayında gencimize iş ve aş kapısı olacak bu yatırımın Samsun'dan kaçmasının sebebi ne olabilir!
Samsun'a yatırımdan vazgeçmesi, Çinli firmanın kendi tasarrufu da olabilir ama bunu bilmek bile hakkımızdır diye düşünüyorum.
Sahi, yatırım için aşılması basit olmayan o konu nedir?
Samsun halkına açıklansa da bilsek!
Şöyle veya böyle daha önceki benzerleri gibi CHERY de kaçtı nitekim!
Haberin var mı Samsun?