27.06.2024

İSO 500'e göre Samsun yerinde sayıyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO)'nun geleneksel olarak her yıl yayınladığı Türkiye'nin 500 sanayi kuruluşu listesine Samsun'da 6 firma girmiş.

Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, firmaları kutladığı açıklamasında, ''Gururumuz oldular'' demiş.

Firmalarımızın bu başarısında emeği geçenleri ben de kutlarım elbette.

Ve fakat.

Bir önceki yıl listeye 4 firma girerken, bu yıl 6 firmanın listede yer almasına karşın, yazının başlığındaki ''İSO 500 listesine göre Samsun ekonomisi yerinde sayıyor'' şeklindeki yorumumu yadırgayanlar olacaktır ancak, yazıma o manşeti bile isteye attığımı söylemek isterim.

Yaklaşık 12 senedir, bu köşede yazıyorum ancak, meslek yaşamım 50'ye merdiven dayarken, H.HALK'tan önce 20 yıl kadar da, bir ekonomi gazetesi olan Dünya'da çalışmam nedeniyle, İSO listesini her yıl takip etmek gibi bir alışkanlığım oldu.

Mesela geçen yıl bu köşede, Kahramanmaraş'tan listeye 12 firma girerken, Karadeniz'deki bütün illerden listeye giren firma sayısı 12'nin altında kalmıştı.

Bu durumu ''Koca Karadeniz bir Maraş etmiyor'' başlığıyla yorumlamıştım.

Bu yılın İSO listesi yayınlanınca, Dünya gazetesinde aynı yıllarda görev yaptığımız Ekonomim gazetesi Kahramanmaraş Bölge Temsilcisi Ali Eskalen'i arayarak, ''Merak ediyorum, Karadenizliler olarak, hala bir Maraş etmiyor muyuz?'' diye sordum.

Ali'den gelen yanıt, ''Biz deprem yaşadık Abi'' şeklinde oldu.

6 Şubat depremine rağmen Kahramanmaraş’tan İSO listesine bu yıl 6 firma girmeyi başarmış
Kahramanmaraş, ''Yüzyılın felaketi'' olarak adlandırılan depreme rağmen Samsun’la aynı başarıyı göstermiş yani.

Ali Eskalen, depreme rağmen listeye 6 firma ile girilmiş olmasını Kahramanmaraş ekonomisi için başarı olarak görüyor.

Ki;

Ali Eskalen'e katılıyorum.

2022 yılında listede olan firmalardan ikisinin, depremde hasar gördükleri için uzun süre faaliyetlerini durdurmuşken, listeye 6 firma ile girilmiş olması altı çizilecek önemli bir başarı olmuş.

Samsun TSO Başkanı Murzioğlu'nun açıklamasında dediği gibi ben de 6 firmamızın sahip ve yöneticileriyle çalışanlarını kutluyorum.

Zira o listeye girmenin iş insanları için ne anlama geldiğini Rahmetli Fahrettin Ulusoy'un, ilk defa ikinci 500 listesine giren firması için ''Bir gün ilk 500 listesinde olacağız'' derken yaşadığı heyecana tanıklığımdan biliyorum.

Rahmetli Fahrettin Ulusoy'un o heyecanına tanık olduğum 30 yıl öncesinin Samsun'u ile,  bugünün Samsun'u aynı değil ama.

Nüfusumuz en az 200 bin dolayında artarken, özellikle gençler için iş kapısı olacak sanayi tesislerinin sayısı yerinde saymış.

İSO 500 listesine giren 6 firmanın başarısını asla küçümsemiyorum.

Her birini ayrı ayrı kutlarım.

Ve fakat.

İSO'nun, gerek ilk 500 ve gerek ikinci 500 büyük listesi, firmaların net satışlarından elde ettikleri cirolara göre belirleniyor.

Listede yer alan firmaların tamamına yakını da ihracatçı kuruluşlar olduğu için doların 2022 yılına göre 2023 yılındaki artışını göz önünde bulundurursak, bu durumu Samsun ekonomisi için ''Yerinde sayıyor'' şeklinde yapılan yorum da sırıtmaz sanırım.

Bu ülkede sanayi hamlesinin başlatıldığı ilk şehirlerden biri olmasına rağmen, Samsun sanayisi gerekli atılımı yapamadı maalesef.

Samsun'un nüfusu artarken üretim araçları ise yerinde sayıyor ne yazık ki..

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar