Ordu ve Trabzon’un bilinmeyen ortak tarihi

Ordu Büyükşehir Kent Konseyi Başkanı Ömer Aydın ve beraberindeki heyet Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’i makamlarında ziyaret ederek yerel tarihçilerle birlikte hayata geçirilmeye çalışılan proje hakkında bilgilendirme yaptılar.

info@karadenizekonomi.com / 23.11.2020

Ordu ve Trabzon’un bilinmeyen ortak tarihi

Yapılan Bilgilendirme ziyaretlerine Proje Ortağımız olan Trabzon Kent Konseyi Başkanı      Prof. Dr. Hasan Karal Genel Sekreteri Hasan Sula, Ortahisar Kent Konseyi Başkanı  Önder Taşan ve Genel Sekreteri Yaşar Peken, Trabzon yazarlar derneği Başkanı Mustafa Durmuş, Araştırmacı yazar  Mustafa Yaşar, Ordu kent Konseyinden Başkan Vekili Salih Zeki Kalyancu, Yürütme Kurulu Üyesi Zeki Mesut Özel, Kent Konseyi Genel Sekreteri Seyfettin Kızıl, araştırmacı yazarlar Hikmet Pala ve İbrahim Dizman katıldı.

Trabzon'da yapılan bilgilendirme toplantısında Trabzon Göçü ve Bekirli Göçmen Mezarlığı hakkında sunum yapıldı:

"Birinci Dünya Savaşı'nın başlarında Osmanlı ordusunun yapmış olduğu Sarıkamış harekâtı başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Doğu Anadolu'yu işgale başlayan Rus ordusu 18 Nisan 1916'da Trabzon’a girmişti. Trabzon işgal edilmeden birkaç ay önce Trabzon’da yaşayan Müslüman ahali batıya doğru göç etmeye başlamıştı. Trabzon’un Türk sakinleri yaşadıkları toprakları arkalarında bırakarak Ordu’ya doğru yola koyulmuşlardı.  Göçmenlerin bir kısmı karayoluyla Ordu’ya gelirken, bir kısmı da kayıklarla taşınıyordu.

Ordu kasabası Trabzon Vilayet merkezi haline gelmiş, Vali Cemal Azmi Bey de Ordu’ya yerleşmişti.

Trabzon’dan gelen göçmenlerle birlikte Ordu’nun nüfusu bir hayli artmıştı. Şehirde yiyecek ve konaklama sıkıntısı çekiliyordu.

Ordu’da göçmenlere yeterli bir sağlık hizmeti verilemediğinden tifo, sıtma ve dizanteri gibi hastalıklar sık sık ölümlere yol açıyordu. Muhacirler arasında ölüm oranı çok yüksekti.

Ordu şehri Trabzon’dan gelen göçmenlerle dolup taşmıştı. Rusların ilerleyişi Tirebolu Harşit Çayı’na kadar devam etti.

Buna bağlı olarak kara ve deniz yoluyla batıya göç edenlerin sayısı da artarak sürdü. Göçmenlerden bir kısmı Ordu’dan daha batıya, Samsun’a ilerlemekteydi. Hastalık ve kötü koşullar nedeniyle vefat edenler yol üzerindeki alanlara defnedildi. Bu mezarlıklar aradan geçen 100 yıldan fazla süre içerisinde kayboldu. Bazı mezarlıklar ise günümüze kadar korunarak ulaştı.

Ordu’da günümüze ulaşan büyük ve korunmuş muhacir mezarlıklarından biri Perşembe ilçesinin Bekirli köyünde bulunmaktadır."

Trabzon Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ortahisar Belediye Başkanına yapılan ziyaretlerde Ordu Kent Konseyi Başkanı Ömer Aydın şunları ifade etti:

 "Perşembe ilçemizin Bekirli Mahallesinde bulunan bu kimsesizlerin kimsesi olan öncelikle Bekirli mahallemizin kadirşinas insanlarına teşekkür ediyorum. Bu tarihi mezarlığı kendi ebeveynlerinin mezarı gibi korumuşlar. Bunlara yardım eden kucak açan yataklarının yüzlerini çarşaflarını kefen yaparak defin yapan Merhum Fatma Aydın ve Hasibe Aydın ninelerimize Allahtan rahmet diliyorum.  Bu örnek davranış geçmişten geleceğe taşınmalı bu da artık yerel yönetimlerin yani bizim görevimiz. Burada yapılacakları biz özetle  projelendirerek ilgili taraflara bildirdik. Bu tarihi gerçeği ortağa çıkarmamızda bizlerin dikkatini çeken çaba sarf eden Tarihçi Yazarlar Hikmet Pala, Naim Güney ve Öğretim görevlisi İbrahim Dizman’a da ayrıca teşekkür ediyorum. Neler yapılmalı

Yol kenarlarındaki İpek Yolu kaldırım taşlarının diğer yol asfaltlamasında muhafazası sağlanacak. Şehitlik kenarındaki okulun gözden geçirilip hizmete açılması sağlanacak. Şehitliğin bitişindeki işgal yollarındaki hatıraların yer alacağı tarih müzesi kurulacak. Okula ve ziyaretçilere şehitlik kütüphanesi kurulacak. Oturma yeri yapılacak. Şehitliğin hudutlarının tarihe uygun bir duvarla korunması sağlanacak. Kabristanın ilgili ve yetkililere duyurulması ve bunun için TV programları yapılacak. Son olarak da Trabzon- Ordu Kardeşlik Anıtı yapılacak. Milli Mücadele döneminde yaşanan Trabzon göçünü anlatan bir kitap hazırlanmalıdır. ‘Müstakil Ordu Taburu’

ile Trabzon’un savunmasında, Of Muharebelerinde görev almışlar ve çok sayıda şehit vermişlerdir.

Şehitlerimiz Of-Sürmene civarında tek tek mezarlar halindedir.

Dileğimiz, bölgenin uygun bir yerinde ‘Ordulu Şehitler Anıtı’nın yapılıp şehitlerimizin adlarının bu anıtta yaşatılmasıdır."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar