2024 Yılı İlk Yarısında Fındık İhracatımız %40 Artış Gösterdi
2024 ilk altı aylık dönemde; Ülkemizden yapılan fındık ihracatı 144 bin 694 Tona ulaşarak, karşılığında 1 Milyar 170 Milyon 96 bin dolar döviz girdisi sağlandı ve 6 aylık ihracatımızda bir önceki yıl aynı dönemine göre miktarda %10 değerde ise %40 oranında artış yaşanmıştır.
info@karadenizekonomi.com / 25.07.2024
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yrd. Sebahattin ARSLANTÜRK; 6 aylık dönemde Ülkemizden 124 ülkeye ihracat yapıldığını belirterek, en çok ihracat yapılan ilk 3 ülkenin geleneksel ihraç pazarlarımız olan Almanya, İtalya ve Fransa'nın olduğunu, 5 inci sırada yer alan Çin Halk Cumhuriyeti'ne yönelik ihracatımızda ise yüksek oranlı artış yaşandığını ifade etti.
Dönemsel bazda yapılan fındık ihracatı hakkında da bilgi veren DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yrd. Sebahattin ARSLANTÜRK; 2023/2024 sezonunun 10 aylık döneminde yapılan fındık ihracatının 259 bin 452 Ton olduğunu ve karşılığında da 1 Milyar 976 Milyon 442 Bin ABD doları tutarında döviz girdisi sağlandığını, miktar olarak ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre aynı kaldığını buna karşın değer olarak %25 oranında artış sağlandığını belirtti.
Trabzon ilinden yapılan fındık ihracatı konusunda da bilgi veren Sayın ARSLANTÜRK; 2024 yılı ilk 6 aylık döneminde Trabzon ilinden 43 bin 792 Ton fındık ihracatı karşılığında 373 milyon 168 bin dolarlık döviz girdisi sağlandığını, ihraç sezonu bazında ise Eylül 2023 - Haziran 2024 dönemi olan 10 aylık dönemde 67 bin 774 Ton karşılığı 539 milyon 038 bin dolarlık ihracat yapıldığını ifade ederek, toplam fındık ihracatının yaklaşık %32 lik kısmının Trabzon ilinden gerçekleştirildiğini belirtti.
DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yrd. Sebahattin ARSLANTÜRK; 2024 yılı fındık hasadının başlamasına kalan 1 aylık sürenin çok önemli olduğunu, bu süre içinde hava şartlarının fındık rekoltesi üzerinde etkilerinin olabileceğine vurgu yaparak, geçtiğimiz aylarda 2024 yılı fındık rekoltesi ile ilgili çeşitli kesimler tarafından yapılan tahminlerin yersiz olduğunu ve fındık sektörü ile ilgili tüm paydaşlara hiçbir yarar sağlamadığını, artık fındık tarımında önümüzdeki riskleri öngörerek buna göre strateji oluşturularak politika üretilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Sayın ARSLANTÜRK, Küresel ısınma, iklim değişikliği, Avrupa Ülkelerinin ormansızlaşma ve orman tahribatına yönelik katı kurallarına uyum ve bahçelerdeki verim düşüklüğü, bahçelerin yenilenmesi, iklim değişikliğine uyumlu fındık türlerinin geliştirilmesi gibi sektörün geleceğini ilgilendiren ve hayati önem taşıyan konuların tüm fındık sektör paydaşları tarafından ortak bir konsensüs içinde ele alınması gerektiğini ve fındığın geleceğinin bu risklere bağlı olduğunu ifade etti. Her yıl rekolte tahminleri üzerine yoğunlaşarak gereksiz tartışmalarla zaman geçirilmesi ve spekülatif açıklamaların bugüne kadar sektöre hiçbir fayda sağlamadığını aksine sektöre zarar verdiğini ifade eden ARSLANTÜRK artık bu gerçeklerin görülmesi gerektiğini belirtti. Fındık hasadının başlayacağı Ağustos ayı öncesinde yeni sezon fındık fiyatlarının açıklanması gerektiğine de vurgu yapan ARSLANTÜRK, TMO'nun sezon öncesi hem fiyatı hem de alım politikalarını açıklayarak kamuoyunda yapılan fiyat spekülasyonlarının önüne geçilebileceğini belirtti.