3. Dünya Fındık Haftası Başladı

Trabzon Ticaret Borsası tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Dünya Fındık Haftası’nın açılış töreni Ganita Sahilinde gerçekleştirildi.

info@karadenizekonomi.com / 13.08.2025

3. Dünya Fındık Haftası Başladı

 

Açılışa Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Ernur Arslan, Meclis Başkanı Nevzat Özer, Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Of TSO Meclis Başkanı Zühal Akyüzlü, Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüboğlu, Meclis üyelerimiz ve vatandaşlar katıldı.

Eyyüp Ergan: “100 Yıl Önce de Önemliydi, 100 Yıl Sonra da Olmalı”

Açılışta konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, etkinliğin amacının farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek, “100 yıl önce fındık bizim düğünümüz, evimiz, aşımızdı. 100 yıl sonra da öyle olmasını istiyoruz. Bu tür programlarla farkındalık oluşturabilirsek ne mutlu bize. Hep birlikte bu katkıyı sağlayacağız.” Dedi.

Nevzat Özer: “Trabzon, Türkiye Üretiminin Yüzde 8-9’unu Karşılıyor”

Meclis Başkanı Nevzat Özer de yaptığı konuşmada Trabzon’un Türkiye fındık üretimindeki payına dikkat çekerek şu görüşlere yer verdi: “Dünyada söz sahibi olduğumuz fındıkta, Trabzon Türkiye üretiminin yüzde 8-9’unu üretiyor. İhracatının ise yüzde 30’dan fazlasını gerçekleştiriyor. Türk fındığı yalnızca yıllık yaklaşık 2,5 milyar dolarlık döviz kazandırmıyor, aynı zamanda fabrikalar ve sanayi tesisleriyle istihdam sağlıyor. Borsa olarak hem üretim ve kaliteyi artırmaya hem de dünya ticaretindeki payımızı 4-5 milyar dolara çıkarmaya çalışıyoruz.”

Erkut Çelebi: “Dünya Pazar Payımız Geriledi”

TTSO Başkanı Erkut Çelebi ise Türkiye’nin dünya fındık piyasasındaki payının son yıllarda düştüğünü ifade ederek, “Fındık denince Karadeniz akla gelir. Ancak pazar payımız yüzde 80’lerden yüzde 60’ın altına düştü. Doğu Karadeniz’de bahçeleri genişletmek zor olsa da verimi artırmalıyız. İkisu Mahallesi’nde dönüm başına 200 kilo alıyoruz. Bu Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Ancak genel verim 50-60 kilo civarında, bu yeterli değil.” Dedi.

Ahmet Metin Genç: “Bilimsel Yöntemlerle Verim Artırılmalı”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de fındığın hem bölge hem de ülke ekonomisindeki yerine değinerek şöyle konuştu: “Türkiye, dünya fındık rekoltesinde güçlü bir üretici olsa da son yıllarda düşüş yaşanıyor. Bilimsel yöntemlerle dönüm başına 200-250 kilo verim alınabilirken bugün 60-70 kiloya düşmüş olması düşündürücüdür. Üreticiler fındığa yıl boyu bakım yapmalı, yeni alanlar açılmalı ve mevcut alanlarda bilimsel bakım uygulanmalıdır. Ne kadar üretirsek o kadar güçlü oluruz.” Trabzon’un fındık ihracatındaki payına da değinen başkan Genç, “Fındığımızın yüzde 30’unun Trabzon’dan ihraç edilmesi kıymetli ancak bu oranı artırmalıyız. 2-2,5 milyar dolarlık ihracat gelirini 5-6 milyar dolara çıkarabiliriz. Kokarca zararlısıyla mücadelede ilçe belediyelerimiz, ziraat odalarımız ve borsamızla birlikte ciddi bir çalışma yürüttük. Belli oranda azalma sağladık, bu mücadeleye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar