Bölük; Ticaret Etiğine Uygun Davranılmalı

2024-2025 fındık sezonunun açılmasıyla birlikte, fındık ticaretinde ortaya çıkan bazı uygulamalara karşı Ulusal Fındık Konseyinden önemli bir açıklama yapıldı.

info@karadenizekonomi.com / 25.09.2024

Bölük; Ticaret Etiğine Uygun Davranılmalı

Ulusal fındık Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük, sektörde yıllardır süregelen geleneklerin ve hukuki çerçevede belirlenen kuralların ihmal edilmesine karşı sert uyarılarda bulundu.

Fındık Ticaretinde Standartların İhlali

Bölük, Türkiye’de fındık ticaretinde geçerli olan TS 3074 ve TS 3075 standartlarının, bazı tüccarlar tarafından göz ardı edildiğini belirtti. Özellikle TSE tarafından belirlenen iç fındıkta %2 çürük kabul oranının keyfi olarak %1 ve %1.3 seviyelerine çekilmesinin, hukuksal olarak kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bu tür uygulamaların sektörde hukuki ve ticari etiği zedelediğini ifade eden Bölük, her tüccarın kendisini otorite olarak görüp yeni kurallar koyma çabasında olmasını eleştirdi.

Fındık ticaretinde yıllardır uygulanan geleneklerin ve teamüllerin de yok sayıldığını dile getiren Bölük, özellikle iç fındık çuvallarının dara düşülerek net üzerinden hesaplama yapılmasının etik dışı olduğunu belirtti. Bu tür dayatmaların, sektör içinde işbirliği ve dayanışma ruhuna zarar vereceğini ifade etti.

 “Dayatmalar Kabul Edilemez”

Yeni sezonla birlikte fındık sektörüne bazı zorlayıcı uygulamalar getirilmeye çalışıldığını söyleyen Bölük, bu dayatmaların sektördeki işbirliği ve dayanışma kültürüne zarar vereceğini belirtti. Bölük, mevzuat ve teamüllere dayalı ticaretin fındık sektörünün temel taşı olduğunu ve bu tür uygulamalara karşı durulacağını söyledi. Yeni fındık sezonunun tüm sektöre hayırlar ve bereket getirmesini temenni eden Bölük, fındık ticaretinde kuralların istişare ve işbirliği çerçevesinde yapılmasının önemine dikkat çekti.

Fındık ticareti yapan tüm paydaşlara saygıyla duyurulan bu açıklama, ticarette etik ve hukuki kurallara uygunluğun ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yeni sezonda bu konulara dikkat edilmesi gerektiği, aksi takdirde sektörde önemli sorunlar yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar