Rekabet Kurumu fındık sektörünü yakından izlediğini açıkladı

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, fındık piyasasındaki hakim durumdaki firmaların davranışlarının yakından izlenmekte olduğunu belirterek, "Rekabetçi yapıyı zedeleyecek her türlü uygulama hızlıca yaptırıma tabi tutulacaktır." şeklinde önemli bir uyarıda bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 28.09.2024

Rekabet Kurumu fındık sektörünü yakından izlediğini açıkladı

Fındık piyasasına yönelik çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Küle, rekabet hukukunun en önemli gündem maddelerinden birinin, piyasada hakim durumda bulunan firmaların davranışlarını kontrol altında tutmak olduğunu ifade etti. Özellikle tedarik zincirinde sorunlara yol açan, piyasadaki rekabeti olumsuz etkileyen dışlayıcı ve sömürücü ticari uygulamaların bu kapsamda değerlendirildiğini belirten Küle, temel hedeflerinin, şirketlerin hakim pozisyonlarını kötüye kullanmalarını önlemek ve rekabetçi yapıyı korumak olduğunu vurguladı.

Küle, "Rekabetçi yapı diyoruz çünkü amacımız, piyasalarda oluşabilecek aksaklıkları en etkin yöntemlerle çözerek piyasaya girişleri kolaylaştırmak, inovasyonu teşvik etmek ve uzun vadede tüketici refahını artıracak rekabetçi bir ortam oluşturmaktır." dedi. Özellikle yapısal sorunlar barındıran piyasalarda, hakim firmaların sunduğu taahhütlerin etkili bir çözüm olabileceğine dikkat çekti.

Fındık Alım Piyasası Yakından İzleniyor

Küle, Rekabet Kurulu’nun gündeminde yer alan fındık alım piyasasına yönelik dosya hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Tarım sektörünün stratejik önemine değinen Küle, bu sektörde faaliyet gösteren üreticilerin pek çok riskle karşı karşıya kaldığını ve tarımın ekonominin belkemiği olduğunu belirtti.

Mart ayında fındık sektöründe hakim durumdaki firmadan çeşitli taahhütler alındığını hatırlatan Küle, bu taahhütlerin ardından firmanın alım politikası, stratejileri ve ticari davranışlarının bütüncül bir yaklaşımla yakından takip edildiğini vurguladı.

Sektörden Gelen Başvurular Değerlendiriliyor

Son bir ayda sektörden çeşitli başvurular aldıklarını belirten Küle, bu başvuruların zamanında değerlendirilmesinin ve sektörel endişelerin hızla giderilmesinin sağlıklı bir sonuç elde etmek için şart olduğunu ifade etti. Aksi takdirde, daha kapsamlı ve yapısal müdahalelere ihtiyaç duyulabileceğine dikkat çekti.

Küle, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Rekabetçi yapıyı bozabilecek her türlü uygulama hızlı bir şekilde yaptırıma konu olacaktır. Fındık gibi binlerce üretici ailenin geçim kaynağı olan ve konsolide bir piyasaya sahip sektörlerde, rekabetçi unsurların korunması kurumsal önceliğimizdir."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar