Şenocak'tan kahverengi kokarca uyarısı

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şenocak, son günlerde popülasyonu artan kahverengi kokarca ile topyekun bir mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

info@karadenizekonomi.com / 28.09.2023

Şenocak'tan kahverengi kokarca uyarısı


Şenocak; “Bunu bir Covid veya pandemi gibi görmeliyiz. Hep birlikte Covid 19’da olduğu gibi mücadele etmemiz lazım” dedi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şenocak da, böceğin sahil kesimlerde ağırlıklı olarak görüldüğünü belirterek, “Bu böcek önce bir bölgeyi, sonra genişleyerek tüm Türkiye’yi tarım aralarının tamamını tehdit ediyor. Özellikle Ordu’da fındıkta bu son dönemde aşırı görülüyor. Bu sezon ağırlıklı olarak Fatsa ve Perşembe’nin belirli bölgelerinde çok büyük zarar verdi. Bu sene bahçede üretimiz fındık iyi görülürken son anda kayboldu şeklinde bilgiler verdi. Bunun sebebi ilaç eksikliği ve diğer haşerelerin yanı sıra kahverengi kokarca çok büyük zarar verdi. Tüm tarım ürünlerinde bu böcek çok hızlı bir şekilde yok etmeye başladı. Bu yüzden çok tehlikeli bir böcek” diye konuştu. 

TOPYEKUN MÜCADELE

 Şenocak, kahverengi kokarca ile topyekun mücadele edilmesi gerektiğini ifade ederek, “İlimizin ve bölgemizin en önemli ürünü olan fındığımızı birkaç sene içerisinde mücadele edilmez ise tamamı ile yok edebilecek bir böcekten bahsediyoruz. Bu böcek ilk olarak 2016 yılında Gürcistan’a görüldü. Orada görülmesinin ardından biz ihracatçılar birliği olarak mücadeleye başladık. Fakat bunu bir Covid veya pandemi gibi görmemiz lazım. Bu tek başına mücadele ile olmaz. Topyekun bir mücadele çok önemli” şeklinde konuştu.

GÖRÜLDÜĞÜ YERDE İMHA EDİLMELİ

Şenocak, böceğin görüldüğü yerde imha edilmesi gerektiğini de kaydederek, “Bunun tabi çözüm yolları var. Nedir bu çözüm yolları? Başta Tarım İl Müdürlükleri, Ziraat Odaları, İhracatçı Birlikleri, köy muhtarları, imamlar, belediyelerimiz hep birlikte bir yöntem ile çalışmamız lazım ve bu yöntemi geliştirmemiz lazım. Şu anda bu böcek sahil bölgelerinde görülüyor. Kışlak için bunlar evlerde, ahırlarda, tüllerde, perdelerde görülüyor. Öncelikle gördüğümüz yerlerde bunu imha etmeliyiz. İkincisi de mayıs, haziran, temmuz aylarında muhakkak ilaçlamaların çok iyi yapılması gerekiyor. Ayrıca samuray olarak geliştirilen arı ile biyolojik mücadele için doğaya salımlar yapılıyor. Fakat burada da şu anda bu üreyen böceğe karşı ürettiğimiz samuray yeterli değil. Onun için çok hızlı bir şekilde samuray arısını da geliştirmemiz lazım. Hep birlikte Covid 19’da olduğu gibi mücadele etmemiz lazım” ifadelerinde bulundu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar