FAE FİDAN İHTİYACINI KARŞILAMAYA DEVAM EDİYOR

Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE), üreticilerin ihtiyacını karşılamak üzere kök yapısı gelişmiş, hastalık ve zararlıların olmadığı kaliteli fındık fidanları üretiyor.

info@karadenizekonomi.com / 16.07.2021

FAE FİDAN İHTİYACINI KARŞILAMAYA DEVAM EDİYOR

FAE Müdürü Aysun Akar, bölgede üreticilerin fidan gereksinimlerini büyük ölçüde ocaklardaki dip sürgünlerinden elde ettiğini, bunun da bitki sağlığı başta olmak üzere bazı önemli sorunlara yol açtığını söyledi. Kurum olarak çiftçilerin bahçelerini yenilemeleri sürecinde gereksinim duydukları kaliteli ve sağlıklı fidanların üretimine devam ettiklerini belirten Akar, bu yönde yoğun talep aldıklarını dile getirdi.

Akar, FAE içinde 10 dönüm fındık fidanı üretim parseli oluşturduklarına işaret ederek, "Teknik yöntemlerle fidan üretimi gerçekleştirmekteyiz. Kök yapısı gelişmiş, hastalık ve zararlıların olmadığı kaliteli fındık fidanları elde ediyoruz. Bunları da gelen talepler doğrultusunda çiftçilerimize ulaştırıyoruz. Enstitü olarak bu yılki hedefimiz 30 bin fındık fidanı üretmek." dedi.

Fidanların tepe daldırma yöntemiyle üretildiğini, bunun yanı sıra doku kültürü yöntemiyle fidan üretimine de yoğunlaştıklarını ve çalışmaların devam ettiğini dile getiren Akar, daldırma yönetimiyle fidan üretimini yaygınlaştırmak için Giresun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile çiftçilere yönelik kurs düzenlediklerini kaydetti.

Akar, kursa 13'ü kadın 19 kursiyerin katılım gösterdiğini ifade ederek, "Biz kursumuzda daldırma yöntemiyle fidan nasıl üretilir, onu öğretmekteyiz. Nihayetinde de burada başarılı olanlar fidan üretimini teknik yöntemiyle öğrenecekler. Giresun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortak açılan fındık fidanı üretimi kursuyla kadınlarımızın istihdama kazandırılması ve kendilerine ek gelir kaynağı oluşturulmasını da hedefliyoruz." diye konuştu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar