Giresunlu 70 yaşında ki kadın girişimci fındık işleme tesisi kurdu
İşte Karadenizli bir kadın girişimci daha; Azime Dizdar. 70 yaşında kurduğu fındık işleme tesisi ile toplum içindeki yerini daha da güçlendirip hem bölge ekonomisine katma değer yaratıyor hem de hemcinslerine istihdam sağlıyor. 19 Kasım Dünya Kadın Girişimciler Gününde hazırladığımız bu haber, tüm kadınlara ilham olsun…
info@karadenizekonomi.com / 22.11.2021
Onlar fırsat verildiği takdirde başarılı olacaklarını her fırsatta gösteren kadın girişimciliğinin en başarılı örneklerinden bir tanesi! Köylüden fındığı alıp kırıyor, kavuruyor ve paketleyip üretim yapıyor. Hem cinslerini istihdam edip fındıktan katma değer yaratıp evlerini geçindiriyorlar. Çocuklarının, torunlarının eğitim masraflarını karşılıyorlar. Şimdiden Türkiye’nin çeşitli illerinden sipariş alıp para kazanıyorlar.
Kadınlara verdikleri özel bir mesaj var: Cesur olun. İsterseniz başaramayacağınız iş yok. Hayal ettiğiniz şey için kendinize güvenin, inanmak başarmanın yarısıdır. Kaç yaşında olursanız olun neler yapabileceklerinizi, neleri başarabileceklerini bilin ve üretin.
Giresun'da 70 yaşındaki girişimci Azime Dizdar, ailesinin ve köyünün kadın muhtarının desteğiyle 35 metrekare alanda fındık kırma, kavurma ve paketleme tesisi kurdu. Giresun merkeze bağlı Kemaliye köyünde yaşayan Dizdar, bir süredir hayalini kurduğu tesisi muhtarlığın da desteği ile kısa zaman önce faaliyete geçirdi. Yaklaşık 340 bin liraya kurduğu tesiste ürettiği mamulleri "Azime Anne" markası adı altında Türkiye'nin çeşitli illerine pazarlamaya başladı. Dizdar, talep eden çiftçilere fındık kırma, kavurma ve paketleme hizmeti de veriyor.
“Kapasitemizin üzerine çıktık”
Kendisine ait bir yapıda KOSGEB desteğinden faydalanarak burayı yeniden inşa edip tesise çevirdiğini belirten Dizdar; Makineleri hızlıca kurduk ve kısa bir süre önce de faaliyete geçirdik. Bu işi her noktasında yer aldım. Tesisimizde kırma ve boylama makinamız saatte 150 kilogram, kavurma makinamız saatte 25 kilogram, zar alma makinamız saatte 30 kilo fındığın zarını temizliyor. Değirmen usulü çalışıyoruz. 10 kilo fındıkta 1 kilo kabuklu fındık alıyoruz. Köylü kendi ürettiği fındığını getiriyor. Çok fazla gurbetçilerimizde fındıklarını kavurtup Almanya’ya götürüyor. Bodrum’da doğal ürünler satan bir hanımefendi aradı onunla da anlaştık artık ürünlerimizi Bodrum’a gönderiyoruz kapasitemizin baya üzerine çıktık’ ’dedi.
“Fındık ezmesi de üretmeyi planlıyoruz’’
Dizdar, bir ilki gerçekleştirdiğini belirterek, "Amacım köyümdeki insanlara örnek olmak, yaşadığım bölgeye katkı sunmak. Köyümün gelişimini sağlayarak kadınlarımıza yeni ufuklar açmak en büyük hayallerimden biriydi. Türkiye'nin çeşitli illerine ürünlerimizi pazarlamaya başladık. Henüz çok kısa bir süre önce kurulmasına rağmen büyük ilgi ile karşılaştık. Giresun başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerine ürünlerimi gönderiyorum. Yine diğer üreticilerimize de fındıklarını istedikleri gibi kırma, kavurma ve paketleme imkânı da sunuyorum. Şimdilik bünyemizde köyümüzden 2 kadını istihdam ediyoruz. İlerleyen zamanlarda bu işi büyümek istiyorum. Fındığa katma değer yaratarak çeşitli fındık ezmelerinin üretimini gerçekleştirmek istiyoruz. Böylece yeni ürün grupları eklemenin yanında daha fazla kadına istihdam sağlayabileceğiz" dedi.
Muhtar Şenel: "Kooperatifleşmek istiyoruz"
Azime Dizdarın en büyük destekçisi olan Kemaliye Köyü Muhtarı Tülin Şenel, muhtarlık olarak köyün kalkınmasını sağlamak amacıyla çeşitli projeler ve çalışmalar yürüttüklerini söyleyerek’’ Bu projelerden biride fındık kırma, kavurma ve paketleme tesisiydi. Azime annemiz, bir süre önce böyle bir tesis kurma fikriyle bana geldi. Benim de çok hoşuma gitti. Muhtarlık olarak da sunduğumuz katkıyla hayalini gerçeğe dönüştürdük. Bu işleyişi çok daha ileriye taşımak istiyoruz. Kadın Kooperatifi kurmak gibi bir hayalimiz var. Bunun temellerini Azime anne attı, süreci birlikte yürüteceğiz” açıklamasında bulundu.
HALİL YILMAZER / KARADENİZ EKONOMİ