Giresunlu kadın girişimci birçok kadına örnek oluyor

Doktora öğrencisi ve aynı zamanda kadın girişimci olan Demet Öztürk, toprağa duyduğu sevgiyle fındığa dokundu. Giresun’da ailesinin de desteğini alarak küçük bir atölye kuran ve daha çok kadının üretimde yer almasının en büyük hedefi olduğunu söylen Öztürk, marka oluş sürecini anlattı.

info@karadenizekonomi.com / 10.02.2021

Giresunlu kadın girişimci birçok kadına örnek oluyor

Giresun’un Piraziz ilçesinde yaşayan ve Ordu Üniversitesi Tarih Doktora öğrencisi Demet Öztürk, bu işin tatlı serüvenini şöyle özetliyor: “Üreticiler fındığı toplayıp hammadde olarak satıyor. Bunu neden sadece onlar işlesin diye düşünürken butik bir yer açıp bu işi yapmaya karar verdim. 2017 yılında ortaya koyduğum bu fikre ailem çok destek oldu. Bir ‘fındıkharmanıgiresun’ isimli bir instagram hesabı açarak orada insanların dikkatini çektik. Ürünlerimizi göndermeye başladıktan sonra, ‘Daha önce fındık yememişiz’ yorumlarını almak bizi çok mutlu etti.”

Üretimde daha çok kadın olmalı

DOKAP’ın finanse ettiği Giresun Tarım İl Müdürlüğü’nün GİRKAP projesi çerçevesinde devlet destekleri aldıklarını ve böylece atölyedeki makine ve ekipmanlar tamamlandıktan sonra daha hızlı üretim yapmaya başladıklarını ifade eden Öztürk, amaçlarının Giresun fındığını daha katma değerli bir hale getirmek olduklarını söyledi. Sıradaki hedefinin ise, üretimde daha çok kadının olmasını sağlamak istediğini kaydeden Öztürk, “Şu anda kısmi zamanlı 8 kadın çalışıyor. Sadece paketleme ve kargo sürecinde erkek kardeşim ve eniştem yardım ediyor. Burada köydeki kadınlar çalışıyor ve bildikleri en iyi işi yapıyorlar. Şu anda çok küçüğüz, büyümeyi yakaladığımız zaman çalışan kadınlarımız tam zamanlı çalışana dönecekler. Resmi olarak atölyenin kurumu 2020 Kasım ayında oldu. Siparişe göre üretip gönderiyoruz. Hafta sonu fındık kavrulur, pazartesi günü paketlenir ve direkt kargoya verilir. Tüketici iki günlük kavrulmuş fındığı en taze haliyle yiyor. Yurt dışından da çok talep alıyoruz ancak şu an için gönderecek kapasitemiz yok.” ifadelerini kullandı.

Doğaya saygılı üretim yapıyoruz

“Hammadde eskisi gibi değil, teknoloji gelişti. Dijital platformlar ön plana çıktı.” diyen Öztürk, pandemi sürecinde satışlarının 4 kat arttığını ifade ederek şunları kaydetti: “İnsanlar bu süreçte doğal beslenmeye yöneldiler. Bizim ürünlerimizin de tercih edilmesinin sebebi doğal olması. Salgın döneminde daha çok çalıştık. Artan talebe karşılık verdik. Biz üretimi yaparken doğaya saygılı üretim gerçekleştiriyoruz. Patozdan çıkan fındık atıklarından komposto yapıp bahçelerimizde gübre olarak kullanıyoruz. Yağmur sularını hasat ediyoruz. Kimyasaldan olabildiğince uzak duruyoruz. Bizim misyonumuz; iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek. İnsanlar artık doğal üretime karşı daha çok bilinçlenmeye ve doğal ürünleri daha çok tüketmeye başladılar.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar