22 Ekim 2024 fındık fiyatları: Ordu'da randımana göre fiyatlar ve kokarca tehdidi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), geçtiğimiz sezon Giresun kalite fındığın kilogramını 135 TL, levant kalite fındığın kilogramını ise 133 TL olarak açıklamıştı. Ancak Ordu’da fındık hasadının tamamlanmasının ardından piyasaya yoğun bir arz yaşandı ve fiyatlar hızla düştü.

info@karadenizekonomi.com / 22.10.2024

22 Ekim 2024 fındık fiyatları: Ordu'da randımana göre fiyatlar ve kokarca tehdidi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), geçtiğimiz sezon Giresun kalite fındığın kilogramını 135 TL, levant kalite fındığın kilogramını ise 133 TL olarak duyurmuştu. Ancak Ordu'da fındık hasadı tamamlandıktan sonra piyasada yoğun bir arz oluştu ve fiyatlar hızlı bir düşüş gösterdi. 22 Ekim 2024 itibarıyla Altınordu ilçesinde randımana göre fındık fiyatları merak ediliyor. İşte güncel fiyatlar...

Ordu'da (Altınordu’da) Randımana Göre Fındık Fiyatları

22 Ekim 2024 itibarıyla Altınordu ilçesinde fındık fiyatları randımanına göre değişiklik gösteriyor. İşte randımanına göre brüt ve net fındık fiyatları:

50 Randıman Brüt: 122,00 TL
50 Randıman Net: 115,20 TL
51 Randıman: 117,50 TL
52 Randıman: 119,80 TL
53 Randıman: 122,11 TL
54 Randıman: 124,41 TL
55 Randıman: 126,72 TL
56 Randıman: 129,02 TL

Üreticiler, fındık fiyatlarındaki dalgalanmaları endişeyle takip ediyor. Özellikle kahverengi kokarca böceği tehdidi, fındık fiyatlarında talebi artırarak fiyatların geçici olarak yükselmesine neden oldu.

50 Randıman Fındıkta Ciddi Düşüşler Yaşandı

Bu yıl Ordu, kahverengi kokarca böceği nedeniyle fındık üretiminde büyük kayıplar yaşadı. Özellikle Fatsa ilçesinde zararlı böcekler, randımanları olumsuz etkileyerek verimi düşürdü. Geçen yıl 50 randıman gelen birçok yerden bu yıl 30 randıman alındı. Tüccarlar düşük randımanlı fındığı almak istemezken, üretici maliyetlerini karşılayamaz hale geldi.

Kokarca Böceği Ordu’nun Yüksek Rakımlı İlçelerinde Görüldü

Son bilgilere göre, kahverengi kokarca böceği Ordu'nun Ulubey ilçesinde etkisini göstermeye başladı. Gelecek sezon fındık üreticileri, zararlının etkisi nedeniyle bahçelere girmekte kararsız. Kahverengi kokarcanın fındık verimine etkisi devam ediyor.

Kahverengi Kokarca ile Mücadele Başlıyor

Ordu’da yapılan toplantılarda kahverengi kokarca eylem planı oluşturulduğunu ve belli bazı kararlar alındığını belirten Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, “Bu plan doğrultusunda kahverengi kokarcaya karşı tüm kışlakların ilaçlanması hedefleniyor. Şu anda kahverengi kokarca hava sıcaklığının düşmesine bağlı olarak kışlaklara doğru çekiliyor. Yüksek ilçelerde hava sıcaklığı daha düşük olduğu için biz ilaçlamaya yüksek ilçelerden başlayacağız. Buralarda sıcaklıklar 17 dereceye kadar düştü hatta 14 dereceye kadar düşmesinin kahverengi kokarcanın kışlaklara çekilmesi açısından daha iyi olacağını değerlendiriyoruz.” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar