Bal zehir oldu! Ordulu arıcılara sezon şoku! maliyetler yüzde 700 arttı rekolte yüzde 50 düştü.

Ordu Arıcılar Odası Başkanı Akın Çiftçi, 2024 yılı bal rekoltesi ve arıcılık sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çiftçi bal rekoltesinin yüzde 50 oranında azaldığını masraflarınsa 2021 yılından bu yana yüzde 700 oranında arttığını söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 18.07.2024

Bal zehir oldu! Ordulu arıcılara sezon şoku! maliyetler yüzde 700 arttı rekolte yüzde 50 düştü.

Ordu Arıcılar Odası Başkanı Akın Çiftçi, 2024 yılı bal rekoltesi ve arıcılık sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çiftçi, kestane balı üreticilerinin bu yılki rekolteden memnun olduklarını, ancak yayla balı üreticileri için aynı durumun geçerli olmadığını belirtti. Özellikle Sivas, Yozgat ve Ankara gibi illere giderek bal üretimi yapan arıcıların yüzde 50 oranında rekolte kaybı yaşadıklarını söyledi.

MASRAFLAR YÜZDE 700 ARTTI

Başkan Çiftçi, arıcılık sektöründe yaşanan ekonomik sıkıntılara da dikkat çekti. 2021 yılından sonra maliyetlerin yüzde 700 oranında arttığını belirten Çiftçi, şekerin çuval fiyatının 1600 liraya kadar çıktığını vurguladı. En büyük masraf kalemlerinin şeker ve mazot olduğunu ifade eden Çiftçi, artan maliyetler nedeniyle her yıl 200-250 arıcının sektörden çekilmek zorunda kaldığını söyledi.

KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISININ ETKİSİ

Akın Çiftçi, kahverengi kokarca zararlısının arılar üzerindeki etkisine dair de açıklamalarda bulundu. Kestane balı üreticilerinin yüksek rakımlara erken çıkarak bu zararlıdan kaçmaya çalıştıklarını ifade eden Çiftçi, kokarca ile mücadele için doğaya salınan samuray arılarının bal arılarına herhangi bir zarar vermediğini de belirtti.

Ordu Arıcılar Odası Başkanı Akın Çiftçi'nin açıklamaları, arıcılık sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukları ve gelecekteki umutları bir kez daha gözler önüne serdi. Arıcıların desteklenmesi ve bilinçli mücadele yöntemlerinin uygulanması, sektörün sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar