Coğrafi işaretli ordu kivisinin tadını kaçırmayalım
Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar; “Erken hasat kiviye zarar veriyor. Üstelik Ordu kivisi Türkiye’de coğrafi işaret belgeli tek kivi. Biz fındıkta olduğu gibi kivide de erken hasat için güvenlik güçlerinin devrede olmasını istiyoruz.” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 8.10.2022
ORDU KİVİSİ KORUNMALI
Kivide normal hasadın kasım ayının ilk haftasında başladığını belirten Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uzunlar, “Hasat için kivinin şekerinin 6,5-7’yi bulması lazım. Erken hasat durumunda ise kivinin tadı iyi olmuyor hem de depo ömrü kısalıyor. Kısaca kalitesi düşüyor. Erken hasat konusunda herkesin dikkatli ve özenli olması gerekiyor. Çünkü Ordu Kivisi coğrafi işaret belgeli tek kivi. Ordu kivisinin marka değerini korumak için hepimize görev düşüyor. Çünkü Türkiye’de bilinen bir kivi. ” şeklinde konuştu.
GÜVENLİK GÜÇLERİ DEVREYE GİREBİLİR
“Havalar soğuk giderse kivi hasadı kasım ayının ilk haftasından daha erken olabilir.” diyen Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uzunlar, “Erken hasat kiviye çok zarar verir. Bu üreticinin kendi ayağına sıkması gibi bir şey. Hatta erken hasat yapılmaması konusunda tıpkı fındıkta Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar; “Erken hasat kiviye zarar veriyor. Üstelik Ordu kivisi Türkiye’de coğrafi işaret belgeli tek kivi. Biz fındıkta olduğu gibi kivide de erken hasat için güvenlik güçlerinin devrede olmasını istiyoruz.” dedi.
Ordu Tarım İl müdürlüğümüz de devreye girebilir. Bunu istiyoruz. Çünkü Ordu kivisi Türkiye’deki kiviler içinde özel bir yerdedir. En fazla kivi üretimi Yalova’da ancak en özel kivi Ordu’dadır.” diye konuştu.
ÇARŞAMBA OVASI PİYASAYI BOZDU
Ordu’da geçen sene 8 bin tonun üzerinde kivi olduğunu aktaran Uzunlar, “Bu sene bunun 10 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Fiyat olarak da 16 TL üzerinde bir beklentimiz vardı ancak Samsun-Çarşamba’da yapılan erken hasat hem kiviye hem de kivi fiyatına zarar verdi. Geçen sene kivi 8 liraya satılmıştı ancak bu sene Çarşamba’da 9 TL’ye satıldı. Bu olumsuz etkiledi. Ayrıca erken hasat edilen kiviyi ilk kez yiyen insan bir daha yemek istemez. Çünkü tadını beğenmez.” dedi.