Fındık üreticisi kara kara düşünüyor! Kokarcaya dondurucu soğukta fayda etmedi

Sıcaklıkların sıfırın altına düştüğü bu dönemde, kıyı kesimleri de 5 yıl aradan sonra beyaza büründü. Ancak bu yoğun soğuk hava, fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarca ile mücadelede beklenen etkiyi yaratmadı.

info@karadenizekonomi.com / 25.02.2025

Fındık üreticisi kara kara düşünüyor! Kokarcaya dondurucu soğukta fayda etmedi

Soğukların kokarcaları yok edebileceği umuduyla üreticiler kendi imkânlarıyla çeşitli deneyler yaptı. İkizce, Çamaş ve Ulubey’de yapılan bu gözlemler, kokarcaların eksi 11-12 derecelik soğuklara rağmen hayatta kaldığını ortaya koydu. Üreticiler, bu durum karşısında hayal kırıklığı yaşarken, sorunun çözümü için daha kapsamlı bir mücadele gerektiğine dikkat çekti.

KOKARCA SOĞUĞA DAYANIKLI ÇIKTI

İkizce'de yaşayan Şuayip Karabay, kendi imkânlarıyla bir deney yaptı. Balkonda eksi 12-13 derecede beklettiği kokarcaları sabah kontrol ettiğinde hepsinin canlı olduğunu gördü. Karabay, yaptığı gözlemi şu sözlerle paylaştı: "Bu gece balkonda bekleyen kokarcalar, eksi 12-13'ü gördü. Ama bakın, her biri canlı. Kimse Karadeniz'de kokarcayı soğuktan yok olacak diye beklemesin. Videoyla da ispatlandı. Bunun mücadelesi sadece kimyasal ve biyolojik yöntemlerle mümkün. Başka çaresi yok."

MÜCADELE ETMEZSEK BU BÖCEK BİZİ YİYECEK 

Benzer bir gözlem de Çamaş’ta Akköy Muhtarı Beytullah Gülmez'den geldi. Gülmez, kar suyunun 2,5 cm buz tuttuğu bir gecede, eksi 11-12 derecelik sıcaklıkta kokarcaları açık havada bıraktı. Sabah kontrol ettiğinde ise böceklerin hala hayatta olduğunu belirterek şunları söyledi: "Karın buz tuttuğu, eksi 11-12 dereceleri gördüğümüz bu soğukta, böceklerin hâlâ canlı olduğunu görmek gerçekten üzücü. Az bir güneş ışığı bile gördüklerinde hareketleniyorlar. Bu böcekleri bir kafese aldım ve bir aydır açık alanda tutuyorum. Yemiyorlar, içmiyorlar ama hâlâ yaşıyorlar. Kimse soğuktan umutlanmasın, mücadele etmezsek gelecek yıl yine elimize uğraşacağız."

TOPYEKUN MÜCADELE OLMAZSA OLMAZ BU İŞ

Ulubey'in Akpınar Mahallesi'nde yaşayan Hacı Aksu da benzer bir deney gerçekleştirdi. Kendi evinden topladığı kokarcaları poşet içinde karda beklettiğini belirtti.

Ancak, tüm bu süre boyunca kokarcaların hayatta kaldığını görünce şaşkınlığını şu sözlerle dile getirdi: " Günlerce poşette karda beklediler. Ama ne oldu? Hâlâ canlılar. Ne bir tanesi öldü ne de bir zayıflama gördük. Bu böcek dayanıklı, mücadele edilmezse önüne geçmek imkânsız. Devletin bu konuda ciddi adımlar atması şart. Ormanlık alanlar da dahil, geniş kapsamlı bir ilaçlama yapılmadan bu sorun çözülmez."

ÜRETİCİLER ENDİŞELİ: "ÇÖZÜM ŞART"

Kahverengi kokarca, Karadeniz Bölgesi'nde özellikle fındık üreticileri için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu zararlı, bitki özsuyunu emerek ürünlerin kalitesini ve verimini düşürüyor. Kokarcanın sadece tarım arazilerinde değil, ormanlık alanlarda da yoğun şekilde varlığını sürdürmesi, mücadelenin daha da zor hale gelmesine yol açıyor.

Beytullah Gülmez, sorunun yalnızca üreticinin imkânlarıyla çözülemeyeceğini vurgulayarak, "Ormanın içini nasıl ilaçlayacaksın? Yağışlı bir bölgedeyiz, yapılan ilaçlama birkaç gün sonra etkisini kaybediyor. Devletin koordine ettiği, uzun vadeli bir mücadele planı şart. Yoksa bu böcek her yıl fındığa ve diğer tarım ürünlerine büyük zarar verecek." dedi.

Hacı Aksu da üreticilerin çaresizliğini şu sözlerle ifade etti: "Kokarca, koronavirüs gibi her yere yayıldı. Devlet önlem almazsa, üretici bu zararlıyla baş edemez. Ormanda, tarlada, bahçede her yerde var. İlaçlasan yağmurdan etkisi kalmıyor. Bir çözüm bulunmazsa tarım bitme noktasına gelir."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar