Fındıkta sorunlar devam ediyor
Şahinler Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Şahin, fındık ticareti, stok affı, fabrikalarda çalışan kadınların özlük haklarını olmaması gibi bir dizi konuda çarpıcı açıklamalar yaptı.
info@karadenizekonomi.com / 14.07.2023
Şahin, Halının Altına Süpürülenleri Tek Tek Açıkladı
Şahin sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: Konu bir fındıkta izlenebilirlik. Stok affı dolayısı ile fındıkta hem izlenebilirlikte hem de fiyatta rekabet edemiyoruz. Devletimiz 2014, 2018, 2020, 2021, 2022, 2023’te Türkiye genelinde stok affı getirdi. Yalnız devletimiz şunu hesaplayamadı, fındık sektörünün ekonomisini. İşin özü A firması elinde kabuklu fındık olmadığı halde 3000 ton kabuklu fındık var diyor. Bu fındığı stok affının getirdiği ucuz vergisini ödüyor. Böylece sürdüre bilirlik ve izlenebilirlik ortadan kalkıyor.
Allah’tan korkan devletin vergisinden çalmak istemeyen sürdürülebilirlik ve izlenebilirlik politikası yapan düzgün firmalar piyasa ile rekabet edemiyor. Stok affı yapan firma 1 kilo fındıkta 2.6 TL kar ediyor. Bunu devletin vergisinden çalmayan izlenebilirlik politikası yapan firma ile rekabet edebilmek için kullanıyor. Biz stok affına karşı değiliz. Bir firma stok affı yapmışsa devletin vergi memurları gerçekten beyan ettiği gibi elinde fındık var mı stokunu saymasını istiyoruz.
FINDIK KIRIM FABRİKALARINDAKİ ÜRETİM REZİLLİĞİ
Konu iki Türkiye’de fındık kırım fabrikalarındaki üretim rezilliği. Türkiye’de kırım fabrikalarında uluslararası sertifikasyon ve modele dayalı hiçbir şekilde üretim yapılmamaktadır. Türkiye’de kırım fabrikalarında 50-60 yıllık eski teknoloji ve hijyen sistemi ile üretim yapılmaktadır. Bilgiyi teyit etmek isteyenlerin Türkiye’deki kırım fabrikalarını bir incelemeye almasını isteriz.
Türkiye’de uluslararası ihracat firmaları maliyetlerini düşürmek için bu kırım fabrikalarından hammadde tedarik yapmaktadırlar. Avrupa’daki çikolata firmalarına kendi tesislerinde çok azını yaptıkları için göstermelik bizim tesislerde yaptık diyorlar. Türkiye’de sayısı çok az olan uluslararası setrifikasyon ve modele dayalı üretim yapan kırım tesislerinden bu büyük ihracatçı firmalar hammadde tedarik etmek istemiyorlar. Sebebi maliyetin fazla olması ileride karşımıza ihracatta rakip çıkar diye.
KIRIM FABRİKALARINDA ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ÖZLÜK HAKLARI YOK
Türkiye’de kırım fabrikalarında çalışan işçilerin özlük hakları yoktur. Özellikle seçme bantlarında çalışan bayan işçilerin çalışma koşulları Fransız İhtilali öncesindeki işçilerin koşulları ile aynıdır. Türkiye’de seçme bantlarında çalışan kadınların yüzde 50’si sigortasız yüzde 95’i 1950’lerden kalma sefer tasları ile evinden kendi yemeğini kendi getirmektedir. Fabrikalarda çalışan bayan işçilere çalıştırdıkları firma çay dahi vermemektedir. Türkiye’deki kırım fabrikalarının bunu yapmasının sebebi maliyetleri düşürmektir.
Türkiye’de uluslararası bildiğimiz büyük ihracatçı firmalar bu kırım fabrikalarından bunu bildikleri halde hammadde tedarik etmektedirler. Çünkü bu iş büyük uluslararası firmaların işine geliyor. Hammaddesini ucuz alıyor. Neden mi işini dörtdörtlük yapan kırım fabrikalarından almıyor üretim maliyeti yüksek olduğu için Avrupalı çikolata firmaları nasıl olsa kandırılıyor.
TÜRKİYE’DE SİYASETÇİ ÇÖZÜM İÇİN YOK
Türkiye’de siyasetçi hiçbir şey çözmek istemez ne zaman iş ulusal basınında ve medyada dilenirse ancak o zaman çözer diye düşünüyorum. Türkiye’de uluslararası ihracatçı firmalar da hiçbir şeyi kolay değiştirmek istemezler. Ne zaman iş ulusal basınında ve dünya basınında dinlenirse ancak o zaman çözer diye düşünüyorum. Dünyadaki bütün çikolata fabrikaları mevcut sistemdeki sorunları düzeltmek için fazla çaba harcamaz. Ne zaman iş ulusal ve dünya basınında çok konuşulur işe Ancak o zaman sorunlar çözülür diye düşünüyorum.
Örneği Türkiye’de Danimarkalı bir gazeteci fındıkta çocuk işçiliği ile ilgili Avrupa basınında bir haber yaptı. Bu haber üzerine Türkiye’de fındık tarımında çocuk işçiliği yüzde 3 seviyelerine indi. Dünyada konuşulmayan tartışılmayan hiçbir sorun çözülmez diye düşünüyorum.