Fındıkta yalancı bahar tehlikesi!
Son günlerde havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkta seyretmesi fındık üreticisi başta olmak üzere tarımla uğraşan insanları tedirgin ediyor.
info@karadenizekonomi.com / 24.01.2023
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Normalde bu aylarda fındığın kara ihtiyacı olur. Bu havalar fındık için hiç iyi değil.” dedi.
Özellikle sıcak havaya aldanan fındık dallarının karanfil açması ve ‘yaprak açmaya doğru ilerlemesi” de üreticileri tedirgin ederken, Mart ayında yağacak bir karın don olayına sebebiyet verebileceği belirtildi.
Ordu’da soğuk kış günleri yerini güneşli havaya bıraktı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, birçok tarım ürününde olduğu gibi Türkiye’nin milli ve stratejik ürünü olan fındığı da olumsuz etkiledi.
“Tehlike kapıda”
Ocak ayının sonuna gelinirken Ordu’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasının fındık için tehlikeli bir durum olduğunun altını çizen Soydan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Mevsim normallerinin üstünde geçen bir kış mevsimi yaşıyoruz. Bu da tabi ki bölgemizin, ilimizin ve ülkemizin önemli ihraç ürünü olan fındığı sıkıntılı bir duruma düşürüyor. Şuan yalancı bahar yaşandığım için fındık da karanfil açıyor. Eğer bu durum böyle devam ederse, fındık olumsuz etkilenir. Kışın özellikle ocak ve şubat ayında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bitki dinlenmedi ve kış uykusuna yatamadı. O kış uykusuna yatamayan bitki de bir dahaki sene için hazırlık yapamadı. En önemli sıkıntılardan bir tanesi budur. Şu anda fındık tehlikede ama buna da yapılabilecek bir uygulama yok. Çünkü bu doğanın bir düzeni. Maalesef havalar böyle sıcak giderse muhtemelen şubat veya mart ayında kar yağışı olabilir. Yani zirai don tehlikesi oluşabilir ve çok ciddi rekolte kayıplarına neden olabilir.”
“Soğuklanma yaşaması lazım”
Fındığın bu dönemde kara ihtiyacı olduğuna değinen Soydan, “Fındığın 300 ile 900 saat arasında soğuklanma geçirmesi gerekiyor. Kış ayları içinde olduğumuz için fındığın mutlaka bu soğuklanmayı hissetmesi ve yaşaması şart. Eğer bu soğuklanma yaşanmazsa, rekolte açısından sıkıntı olur. Fındıkta püsküller sıcak havayı gördüklerinde açılır ve erken toz yapmaya doğru gider. Bu tozlama demek fındıktaki karanfillerin de erken olmasından dolayı sorun oluşturabilir. Bu süreç devam ederken fındıkta erken uyanma, erken patlama olabilir. Bu da mevsim değişikliklerinden dolayı muhakkak mart aylarında yağabilecek olan bir karın fındığa ciddi derecede zarar vermesine neden olur. Fındık için bu aylarda mutlaka kar yağmalı. İnşallah da kısa süre içinde yağar ve fındık soğuklanmasını alır.
Soydan, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin bu yılki fındık için tehlike oluşturduğunu, bu yüzden 28 Şubat’a kadar mutlaka tarım sigortalarının yaptırılması gerektiğini savundu.