Ordu'da Fındık Yevmiye Ücretleri Açıklandı

Ordu Ziraat Odaları tarafından bugün yapılan toplantıda, 2024 yılı hasat dönemine yönelik işçi ücretleri ve şartları belirlendi. Günlük ücret 800 TL olarak belirlenirken, çocuk işçi çalıştırmanın yasak olduğu hatırlatıldı. Ayrıca, tarım aracılarından "Aracı belgesi" isteneceği belirtildi.

info@karadenizekonomi.com / 29.07.2024

Ordu'da Fındık Yevmiye Ücretleri Açıklandı

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, dün yaptığı açıklamada fındık üreticilerine önemli bir çağrıda bulunarak, “Artık ürüne ve geleceğimize sahip çıkma zamanı gelmiştir ve geçmektedir,” dedi. Akça, bugün gerçekleşecek olan fındık işçiliği (yevmiye) ücretleri, tarım işçiliğinde çalışan işçilerin taşıma ücretleri ve şartları ile fındık taban fiyatının konuşulacağı geniş katılımlı bir basın açıklaması yapılacağını duyurmuştu.

TOPLANTININ DETAYLARI VE ALINAN KARARLAR

Bugün gerçekleştirilen toplantıda Ordu Ziraat Odaları, ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığının talebi üzerine, Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliğinin 11. maddesi 1. fıkra e) bendine atıfta bulunularak, işçilerin günlük brüt kazançlarının asgari ücretin altında olmayacağı hükmü hatırlatıldı. Toplantıda alınan kararlar şöyle sıralandı:

1.     Çocuk İşçi Çalıştırılmaması: Fındık toplama işlerinde çalıştırılması yasak olan yaştaki çocuklar ile çalışamayacak kadar yaşlı ve hasta işçilerin çalıştırılmaması gerektiği hatırlatıldı. Valiliğin 2016/3 sayılı genelgesine göre, yasaklı çocuk işçileri çalıştıran bahçe sahiplerine, çocukların velilerine ve varsa tarım aracısına idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

2.     Günlük Ücretler: 2024 yılı hasat döneminde fındık hasadında çalışacak tarım işçilerine, asgari ücret tespit komisyonunca belirlenen brüt asgari ücret dikkate alınarak günlük net 800 TL ücret verilmesi kararlaştırıldı.

3.     Çuvalcı ve Aşçı Ücretleri: Toplanan fındıkların taşınması işlerinde çalışacak çuvalcıların ve aşçıların ücretleri, işçi sayısına göre belirlenerek 10-15 arası işçi için aşçılara 800 TL, çuvalcılara 900 TL; 15 ve üzeri işçi için aşçılara 900 TL, çuvalcılara 1000 TL olarak belirlendi. Kilo ile toplanan bahçelerde çuvalcı ücretleri 1.100 TL olarak belirlendi.

4.     Katırcı Ücreti: Katırcı ücretinin, katırı ile birlikte 1600 TL olarak belirlendi.

5.     Kilo Başına Ücret: Kilo hesabı ile fındık toplayan işçi ücretleri kilo başına 8 TL olarak belirlendi.

6.     Patoz Saat Ücreti: Patoz saat ücretleri 2.500 TL olarak belirlendi.

7.     Tarım Aracısı Ücretleri: Tarım aracısı üreticinin aracı dayı başı 15 işçiye kadar günlük 900 TL, 15 işçiden fazlası için günlük 1000 TL olarak belirlendi.

8.     Aracı Belgesi: İş aracılarından "Aracı belgesi" istenmesi, İŞKUR İl Müdürlüğü'nden alınmış "Aracı belgesi" olmayanlara iş verilmemesi tavsiye edildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar