Dövizin yükselişi onlara yaradı!
2019 yılında Ordu’da temellerini atan ve dövizdeki dalgalanmayı fırsata çevirdiklerini ifade eden Atem Wood firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Emeksiz, “O süreçte ithalat ayağımızı durdurup, ihracata yöneldik. Ortadoğu bölgesine ihracat yapıyoruz. Kâr marjlarımızı böylelikle yükselttik.” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 15.09.2020
Karadeniz Bölgesi’nin en yüksek kapasiteli palet üretim tesisi Atem Wood, 2 milyon liralık yatırımla temellerini 2019 yılında Ordu’da attı. Üretimin ağırlıklı olarak ağır sanayi üzerinden yapıldığını, EPAL havuzuna üye olduklarını ifade eden Atem Wood Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Emeksiz, Karadeniz Ekonomi’ye özel açıklamalarda bulundu.
“RAKİPLERİM DE OLSUN İSTERİM”
8 aylık bir firma olmalarına rağmen devamlı hedeflerini yükselttiklerini vurgulayan Emeksiz, sözlerini şöyle sürdürdü: “800 metrekare kapalı alanla başladık tesisimize. Yeni bir yatırım daha yaptık. Tesisimizi bin 500 metrekare kapalı alana çevirdik. Üretim adet sayımız 10 bindi, şu anda 20 bin civarında bu rakam. Talepler gayet güzel gidiyor. Ben rakiplerim de olsun isterim. Rekabet olduğu zaman kalitede artar. “ ifadelerini kullandı.
Daha çok fındık sektöründen talep olduğunu kaydeden Emeksiz, “Maden sanayi, otomotiv yedek sanayi, gıdaya, Samsun’da, Konya’da un ticareti yapan müşterilerimiz mevcut. Biz entegre yapan firmalarla çalışıyoruz. Daha çok kurumsal firmalar. Biz de onlara hizmet vermekten gayet memnunuz.” dedi.
“EKONOMİK ANLAMDA SIKINTI YAŞAMADIK”
Pandemi sektörünün hem dünya için hem ülkemiz için büyük bir sıkıntı olduğunu ifade eden Emeksiz, sözlerini şöyle devam etti: “Talep ve üründen yana bir sıkıntı yaşamadık. Özellikle un sektörüne hizmet verdiğimiz için, onların müthiş bir talep patlaması oldu. Fındıkta da o dönemde ihracatta güzel bir artış oldu. Fakat çalışma bölümümüzde sıkıntılar yaşadık. Vardiyalı çalışmaya geçtik. Personellerimizin çalışma kısmını böldük. Ancak ekonomik anlamda bir sıkıntı yaşamadık. Bu süreçte EPAL ile ilgili büyük bir sıkıntımız oldu. Paletlerimizin orijinal olduğunu gösteren agraflar vuruyoruz. Agrafların tedariğini yapamadık. Müşterilerimize bu konuda biraz geç cevap verdik ancak onun da çözümünü bulduk. Bundan sonra da sıkıntı olacağını düşünmüyoruz.”
DÖVİZDEKİ YÜKSELİŞ KAZANDIRDI
Dövizdeki oynak kurlar hakkında da açıklamalarda bulunan Emeksiz, “Hammadde ithalatı yapıyoruz. Hammadde fiyatları artışa geçti, maliyetler yükseldi. Biz de bunu müşterilere yansıtmamız gerekti. Fakat biz o süreçte ithalat ayağımızı durdurup, ihracata yöneldik. Biz aynı zamanda inşaatta kereste üzerine Ortadoğu bölgesine ihracat yapıyoruz. Bu da dövizin artışıyla bir fırsata dönüştü. Kâr marjlarımız yükseldi. O süreci bu şekilde atlattık.” dedi.
ORDU’DA TEK EKSİK LİMAN!
Ordu’ya hız kazandıran projelerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Emeksiz, “Havalimanı özellikle ekonomi ve sosyal yaşam için çok iyi oldu. Üniversite zaten bacasız sanayi. Ordu için çok büyük katkısı oldu. Bunlar güzel yatırımlar. Ordu genel olarak altyapı yatırımını çözdü. Tek eksiğimiz liman. Ürünlerimizi getirirken Ordu limanı olmadığı için keresteleri çekemiyoruz. İhracat yapacağımız zaman Ordu’da liman olmadığı için aynı şekilde yine faydalanamıyoruz. Bir de Organize Sanayi Bölgesi yok. Bunlarla ilgili yatırımlar bekliyoruz. Belediye Başkanımız sağ olsun gerekli önemi gösteriyor. Süreci biraz daha hızlandırırsak daha iyi olur diye düşünüyorum.” dedi. HAZAL PALAVAR/KARADENİZ EKONOMİ