FATSA, 32 AYDA ÇOK BÜYÜK KAZANIMLAR ELDE ETTİ

FATSA BELEDİYE BAŞKANI İBRAHİM ETEM KİBAR “32 AYLIK GÖREV SÜRESİNDE FATSA’YA KAZANDIRDIKLARI YATIRIMLARI ANLATTI.

info@karadenizekonomi.com / 3.12.2021

FATSA, 32 AYDA ÇOK BÜYÜK KAZANIMLAR ELDE ETTİ

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, göreve geldikleri günden bugüne 32 aylık görev süresi içerisinde yaptığı çalışmaları, 2022 yılında yapacakları yatırımları, ve son günlerde gündemde olan SGK prim borcuna karşılık belediye mülkündeki iki taşınmazın trampa yöntemi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna(SGK) devri ile ilgili konuları anlattı.

Belediye Meclis Salonu’nda basın mensupları ile bir araya gelen Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, basın toplantısında 32 aylık icraatlarını anlatarak yeni yılda yapacağı hizmetleri, projeleri ve belediyenin SGK prim borcuna karşılık yapılan taşınmaz devri ile ilgili meseleleri paylaştı.

2022 yılında üst yapıda somut adımların atıldığı bir döneme gireceklerini ifade eden Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Fatsa’nın hak ettiği yere gelmesini sağlamak için yapılan her bir projeyle hedeflerine her geçen gün bir adım daha yaklaştıklarını, yeni yılın Fatsa’nın üst yapısı ilgili hizmet senesi olacağını vurguladı.

“TASARRUFLA BÜYÜYORUZ”

Belediye Meclis Salonu’nda yapılan hizmetleri ve yeni yılda yapılacak olan hizmetleri anlatan Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Fatsa’da sağladıkları siyasi birlik ve beraberlikle belediye olarak kıt kaynakları doğru kullanarak tasarruf ederek büyümeye, yarınları güvence altına almaya devam ettiklerini söyledi

“FATSA’NIN KAZANIMLARI İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ”

Fatsa’ya olan hizmet sevdamızla Fatsa adının geçtiği her yerde kazanım elde etme konusunda canla başla çalıştıklarını söyleyen Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Kapalı Pazar Yeri, Meydan Projesi, vahşi çöp depolama alanının kapatılarak yeşil alana dönüştürülmesi, OSKİ ile birlikte yürütülen çalışmalar, Yeni Hizmet Binası, Dolunay, Ayazlı, Organize Sanayi Bölgesi’nin Doğalgaza kavuşması, Mebahane, Ağır Ceza Mahkemesi’nin Fatsa’ya kurulması, Eski Çınar Hastanesi’nin Sağlık Yaşam Merkezi’ne dönüştürülmesi ve şehir içinde ve kırsal’da yapılan asfalt ve beton yol çalışmalarıyla ilgili bilgiler paylaştı.

“FATSA’MIZIN ALT YAPISINDA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZLE BİRLİKTE ÖNEMLİ HİZMETLER YAPTIK”

Fatsa’nın güzelleşmesi ve gelişmesi adına önemli hizmetler yaptıklarını ifade eden Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, “ Göreve geldiğimiz, 32 aylık süreçte Fatsa’mızın öncelikli sorunlarını planlarken hem de bunların çözümlerine yönelik ekibimizle gece gündüz mesai harcadık. 1980 yılından bugüne 40 yıldır kimsenin girmeye cesaret edemediği Fatsa’mızın en önemli caddelerinden birisi olan Sevgi Caddemiz, alt yapı eksiklikleri konusunda Ordu il genelinde en maliyetli caddelerden bir tanesiydi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Sayın Hilmi Güler’in talimatlarıyla Sevgi Cadde’mizin alt ve üst yapısını sil baştan yenilediğimiz toplamda 10 milyon TL’ye mal olan alt yapı yatırımını tamamladık. Sevgi Caddemiz birlikte alt yapıda eksikleri olan olası sel taşkınları ve su baskınlarına karşı Beyazıt, Barbaros, Reşadiye ve Ata Caddelerinde de alt yapı çalışmalarını bitirdik. Bu caddelerimiz dışında Sed Caddesi ve bağlı ara sokaklar, Fiskobirlik Caddesi, Özel Sanayi Sitesi, Şevket Reis, Neva, Atlas, Sazcılar, Ay ve Bingöl Sokakları ve Uzunkum plajında alt yapı çalışmalarımızı tamamladık. Şehrimizin kimliğini oluşturan cadde ve sokaklarımızın alt ve üst yapılarını tamamlayarak Fatsa’mızı güzelleştiriyor ve gelişmişliğine katkı sağlıyoruz. “ dedi.

“JAPON İŞBİRLİĞİ İLE KADIN İSTİHDAMINA DESTEK”

Fatsa Belediyesi ve Japon iş birliğiyle hazırlanan hibe destek programı kapsamında kadın istihdamı anlamında çok önemli bir adım attıklarını kaydeden Başkan Kibar, “Japon Türk ortaklığında Fatsa Belediyesi’nin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi’nin paydaş olduğu kadınlara yönelik mesleki eğitim merkezi projemiz ülke genelinde 730 proje içerisinden hibe desteği almaya hak kazanan 10 proje içerisinde yer almıştır. Fatsa Belediyesi tarihinde ilk uluslararası hibe destekli proje özelliği taşıyan projemizle ile hiçbir iş deneyimi olmayan, meslek edinememiş, meslek edinmede geç kalmış kişiler için “iş garantili” fırsat oluşturacağız. Yıllık 300 kişi tekstil sektöründe iş sahibi yapacağımız tüm işlemleri bitmiş, fiziki eksiklikleri tamamlanmış, makine ve ekipman tedariki sağlanmış Mesleki Eğitim Atölyemizi faaliyetlerine dün itibariyle başlayarak projemizin resmi açılışını önümüzdeki günlerde yapacağız.” dedi.

“ORGANİZE SANAYİ BOLAMAN İKİNCİ KÖPRÜ”

Fatsa’nın üretim üssü ve istihdam kapısı Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) ulaşım çilesine Bolaman Irmağı üzerine yapılacak ikinci köprü ile son vereceklerini söyleyen Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, “ Bolaman Irmağı üzerinde Organize Sanayi Bölgesi’ne transit geçişi ve karayolu yolu bağlantısını sağlayacak çift şeritli araç ve yaya köprüsü için çalışmalar sürüyor. Her geçen gün yeni üretim tesislerinin faaliyete geçmesiyle büyüyen ve gelişen Organize Sanayi Bölgesi’nin lojistik taşıma faaliyetlerinin kapasitesinin artmasıyla Bolaman Kavşağı’ndan sanayi bölgesine geçişte alternatif ulaşım aksı oluşturarak hem ana yol bağlantısı hem de transit geçişi sağlayacak çift şeritli araç ve yaya köprüsü bölgenin trafik sıkışıklığını oldukça rahatlatacak. “ diye konuştu.

“FATSA’YI TURİZMDE MARKA YAPACAĞIZ”

Fatsa’yı turizmde bölgenin marka şehri yapacak çalışmaların devam ettiğini kaydeden Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Cıngırtla ilgili çalışmalara başladıklarını Hazinedaroğlu Konağı’nın müzeye dönüştüreceklerini, Çerkezler Tepesi ile ilgili devam eden süreci, Demas plajının olduğu bölgeyi sosyal yaşam alanına dönüştüreceklerini, eski çöp alanının olduğu yere tüm sosyal donatı alanları ile Karadeniz’in en büyük Millet Bahçesi yapılacağını anlattı.

“FATSAMIZA, ŞEHİRCİLİK, GENÇLİK VE SPOR YATIRIMLARINI KAZANDIRDIK”

Fatsa son zamanların en büyük devlet yatırımlarını kazandığını anlatan fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, “ Fatsamız bu anlamda son derece şanslı. Çevre Şehircilik Bakanlığımızdan önemli destekler aldık. Evkaf Mahallesi’nde eski çöp alanındaki 100 dönümlük alanda Millet Bahçesi ile birlikte yine Evkaf Mahallesi’nde 520 bin m2’lik alanda Kentsel Dönüşüm Projesi başlatılacak. 500 hak sahibi vatandaşlarımızın uzun yıllardır umutla beklediği kentsel dönüşümü yerinde dönüşümle hayata geçireceğiz. Yeni Adliye Binası’da Evkaf Mahallemizde inşa edilecek. Selatin Camii ile birlikte birçok sosyal ve kültürel donatı alanları olacak. TOKİ Başkanlığımız, bu projenin imalatlarını gerçekleştirecek. Fatsa’mız gençlik ve spor yatırımlarıyla spor kenti olma hedefine emin adımlarla ilerliyor. Geleceğimiz yarınlarımızın umudu çocuk ve gençlerimizin sosyal anlamda daha da gelişmesi, sporun tabana yayılması, daha fazla çocuğumuzun ve gencimizin sportif faaliyetlerden faydalanması için önemli adımlar attık. Gençlerimiz için İl tipi gençlik Merkezi, 500 seyirci kapasiteli sentetik çim saha, daha önceden belde olan mahallelerimizde basket sahası ve küçük halı sahalar olmak üzere 12 tane spor tesisini yatırım programına aldırdık. Ayrıca 1 tane de yarı olimpik yüzme havuzu yatırım programına eklendi. 1 adet yarı olimpik yüzme havuzu, 5 adet sentetik çim yüzeyli futbol sahası, basketbol sahasının ihalesini 7 Aralık’ta yapıyoruz. “ diye konuştu.

SGK PRİM BORCU YAPILANDIRMASINA YÖNELİK AÇIKLAMA

Son günlerde gündemde olan belediyenin iki mülkünün trampa yöntemiyle SGK prim borcuna karşılık yapılandırması ile ilgili konuya açıklık getiren Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Faiz yükü altında ezilen belediyenin sırtındaki bu kamburu Fatsa’nın geleceği için atmak için çok önemli bir ekonomik hamle gerçekleştirdiklerini söyledi.

“46 MİLYON TL FAİZ YÜKÜ ALTINDA EZİLEN BELEDİYEMİZİN TOPLAM 110 MİLYONLUK SGK PRİM BORCUNU ÖDEYEREK YILLIK 12 MİLYON TL KARA GEÇECEĞİZ.”

46 milyon TL faizi sildirerek 64 Milyonu ödeyerek yıllık yaklaşık 12 milyon TL kara geçeceklerini anlatan Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“SGK’ya 1997 yılından bu güne gecikme faizler dahil, 110 milyon TL borcumuz bulunmaktadır. Bu borcun 46 milyon TL’si faiz, 64 milyon TL’si ise ana paradır. Bu borca karşılık Belediyemizden her ay 800 bin TL kesilmekte ve bunun 300 bin TL’si faiz. Bu konu ile ilgili neler yapılması ve nasıl bir adım atılması gerektiğini ilgili birim ve yetkili arkadaşlarımızla istişare ettik. Bakanlığımızın bize sunmuş olduğu yapılanmadan faydalanarak faiz borcunu sildirip ana parayı ödeyerek bu yükten kurtulma kararı aldık. 2038 yılına kadar belediyemize ait olmayan bir alanı SGK’da bir değerleme yaptık. Bu değerleme 46 milyon TL çıktı. Belediye hizmet binamızla ilgili de 25 milyon TL çıktı. İkisinin toplam rakamı 70 milyon TL. SGK, bunun üst kullanım hakkının temizlenmesi kaydıyla bir madde koymuştu. 18 yıllık kullanım hakkının alınması gerekiyordu. 70 milyon bizim borcumuzdan yukarı çıkınca SGK ile üst kullanım hakkının da değerlendirilerek ana para 45 milyon üzerinden düşürülerek alınması talebinde bulundu. Türkiye’de bunun örneği yok. Üst kullanım hakkı devam ederken SGK’nın devraldığı herhangi bir arazi yok. Bu başarıdır. Bu iki gayri menkulle 60 milyonluk borcu ödemeye çalışıyoruz. Fakat bu borcu Aralık ayı itibariyle ödemediğimiz takdirde yasal faiziyle SGK’ya 110 milyona çıkmış olacak. Biz aslında bu iki gayri menkulle trampa yaparak 110 milyonluk borcu kapatmış olacağız.

Toplam 110 milyon TL olan borcun faizinin tamamını sildirip, ana para olan 64 milyon TL’yi ödeyerek belediyemizi bu yükten kurtarmak için harekete geçtik. Ne elde edeceğiz ya da neyi başarmış olacağız. 1 yılda 1 milyon getirisi olmayan taşınmazların SGK’na devir işlemini yaparak, yıllardır biriken borç yükünden kurtulup aynı zamanda da aylık yaklaşık 800 bin-1 milyon TL, yıllık ise yaklaşık 10-12 milyon TL yükten kurtulacağız. Şu an, mülklerin kira gelirleri SSK borcunun faizini dahi ödemeye yeterli gelmediği gibi mülklerimizin değeri de borç miktarını karşılamaya yetmiyor aslında. Ama yapılandırma ile birlikte rakam 64 milyona kadar düştüğünü belirtmiştim. Bu noktada dahi mülklerimizin ederi, borcu karşılamaktan uzak kalıyor. İtirazların geneline konu olan otopark, kafe ve gıda marketin bulunduğu alan 2038 yıkına kadar kiraya verilmiş ve devredilse dahi kullanımı aynı şekilde devam edecek. Devri gerçekleştirilecek mülkleri belediye nasıl değerlendiriyorsa SSK da aynı şekilde değerlendirecek. Kullanımına ilişkin değişiklik yapma yetkisi de zaten mevzuat gereği her daim bizde yani Belediyemizde olacak. Bu borçla ilgili 25 senedir inisiyatif alınmadan bugünlere gelindiği gibi bizlerde devam edebilir ve bu eleştiri riskini almadan devam edebilirdik. Ya da sadece kendi dönemimize ait borçları ödemek de söz konusu olabilirdi. Ancak biz Fatsa’mızın önünü açmak ve geleceğimiz bu boyunduruktan kurtarabilmek adına elimizi taşın altına koyduk. Elbette eleştirileri dikkate alıyor ve projelerinizi gerçekleştirmeden önce eleştiriler doğrultusunda tekrar analiz ediyoruz. Ama bu noktada, eleştirilerin de yapıcı olması gerektiği kanaatindeyim. Bu konu Fatsa Belediyesinin değil Fatsa’nın bir sorunudur ve biz bu sorunu çözüyoruz. Konu çok açık ve net, yıllık yaklaşık 10 milyon TL Fatsa’mızın hizmetine aktaracak olduğumuz bir kaynaktan, bütçeden bahsediyoruz. Burada bu gün ben varım yarın bu makamda başka bir arkadaşımız oturacak ve Fatsa’ya hizmet üretecek, dolayısıyla bu hamle Fatsa’nın önünü açma hamlesidir ve doğru bir hamledir.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar