Karataş: Özel bankalar da elini taşın altına koymalı
FATSO Başkanı Karataş yaşanılan süreçte özel bankalarında aktif rol oynaması gerektiğini belirterek, “Sadece kamu bankalarıyla bu işi halletmeye çalışmak doğru değil. Özel bankalar da bu süreçte aktif rol oynamalı. Eğer bu şekilde devam ederlerse virüs sıkıntısı atlatıldıktan sonra ortada para verecek şirket kalmayabilir.” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 6.04.2020
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası (FATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Karataş İnstagram hesabımızdan yaptığımız canlı yayında yazı işleri müdürümüz Asel Gürsoy’un sorularını yanıtladı. İçinde bulunduğumuz süreçte özel bankaların elini taşın altına koymadığını belirten Karataş şunları söyledi; “Dünya olarak zor bir süreçten geçiyoruz. KOBİ’den ihracatçıya, esnaftan üreticiye kadar herkesimi etkileyen bir süreç. Devlet bir takım önlemler aldı fakat tavanda alınan uygulamaların tabana yansıması gerek süre alıyor gerekse de aynı oranda tesir edemiyor. Süreç başladığından beri birçok firmamız ve vatandaşımız finansmana erişim noktasında sıkıntılar yaşamaya başladı. Hükümet işe devam kredisi altında KGF destekli ilk 6 ay ödemesiz toplamda 36 ay vadeli kredi imkanı sundu. Özünde samimi ve iyi niyetli yaklaşım fakat iş fiiliyata geldiğinde çok ciddi aksaklıklar var. Vatandaş başvurudan eli boş dönüyor. Ayrılan kısıtlı bütçedeki limit sorunu bu tarz aksaklıkları beraberinde getiriyor.” Sürece özel bankalarında destek olması gerektiğini altını çizen Karataş şöyle ekledi; “Sadece kamu bankalarıyla bu işi halletmeye çalışmak doğru değil. Özel bankalar da bu süreçte aktif rol oynamalı. Türkiye’de kurumlar vergisi rekortmenlerine baktığımızda ilk 10’un yüzde 80’ini özel bankalar oluşturuyor. Ülkeden elde ettiğin kazancı böyle sıkıntılı bir süreçte ortaya koymayacaksan ve bugün o adımı atmayacaksan ne zaman atacaksın? Eğer bu şekilde devam ederlerse virüs sıkıntısı atlatıldıktan sonra para verecek şirket bulamayabilirler. Çünkü birçok şirket kapanmayla karşı karşıya kalabilir.
3-4 aylık stoklarımız mevcut
Önümüzdeki 3-4 ay içinde vatandaşın gıda tedariki konusunda sıkıntı yaşamayacağını vurgulayan Karataş eğer süreç 7-8 aya yayılırsa endişenin o zaman başlaması gerektiğini söyledi. Karataş, tarım sektöründe ihracat rakamları yüksek olan bir ülkeyiz. Virüs nedeniyle ihracatlarımız durduğu için ürünlerimiz bize yetecek seviyede mevcut. Yani soğuk hava depolarımız 3-4 aylık gıda ihtiyaçlarımızı karşılayacak durumda. Ancak süreç 7-8 aya yayılırsa tehdit unsuru oluşturmaya başlar.” dedi.
Gıda ve sağlık sektörünü güçlü tutmak gerektiğini tecrübe edindik
Coronavirüsün tüm dünyaya sağlık ve gıda sektöründe güçlü olmak gerektiğini tecrübe ederek öğrettiğini belirten Karataş, “Bugün tüm dünya şunu öğrendi sağlık ve gıda sektöründe güçlü olmak gerekiyor. Tarımda kendi kendine yetebilen bir ülke olmak çok önemli. Bu süreç sonrasında tarıma olan desteklerin daha da artacağını düşünüyorum. Yaşanan bu kötü olay böyle bir ders çıkarmamızı sağladı. KARADENİZ EKONOMİ