Kış geliyor

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte araçların kışlık bakımlarının yapılması “güvenli sürüş” için olmazsa olmazların başında gelir. Sürücülerin öncelikle kendi sağlıkları için daha sonra da diğer insanlar için yaklaşan kış aylarında özellikle araçlarının yol tutuşuna ve diğer bakımlarına fazlasıyla dikkat etmeleri gerekiyor.

info@karadenizekonomi.com / 1.12.2020

Kış geliyor

Biz de konuyu bir uzmanına Ordu’nun önde gelen oto sanayicilerinden bir olan Bülent Şahin’e sorduk. Yeni Sanayi’de Oto Şahinler oto servisinin sahibi olan Şahin’e göre araç sahipleri araç bakımlarını henüz kış gelmeden yaptırmalılar. “Ufak tefek sorunlar” büyük kazalara yol açabilir diye söze başlayan Şahin, yapılması gerekenler hakkında şu bilgileri verdi: “Araçların bakımları kış gelmeden tamamlanmalı. Baktığımızda kazaların büyük çoğunluğu gözden kaçırılan ufak tefek işlerden kaynaklanıyor. Kış ayları gelmeden önce silecek lastiklerinin değiştirmeleri gerekiyor. Ayrıca antifriz kullanımına mutlaka özen göstermeliyiz. Kış lastiği de olmazsa olmazlar arasındadır. Ticari araçlarda zaten zorunlu olan kış lastikleri özel araçlarda da kar ve ıslak zeminde yol tutuşunu sağlayacaktır. Burada da dikkat edilmesi gereken nokta lastik dişlerinin 3 milimetrenin altına düşmemesidir. O zaman kış lastiği de fayda etmez. İdeal bir kış lastiğindeki diş oranı 7 veya 8 milimetredir.”

Şahin, kış aylarında güvenli sürüş için de şu ipuçlarını verdi: “Sürücüler genellikle ön fren balatasını değiştirir ve frenim iyi tutuyor diye arka fren balatasını pek değiştirmez. Kampana dediğimiz fren ayarının olması gerekiyor. Frene bastığında önler tutar arka tutmaz ise araç dengesini sağlamakta zorlanırız. Ayrıca polen filtreleri de sağlığımız için oldukça önemlidir.”

Sadece ticari araçlar değil

Ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulamasının yarın itibariyle başlayacağını hatırlatan uzmanlar, “Kış lastiğine geçişte tarihten çok hava koşulları göz önüne alınmalı. Hava sıcaklıklarının 7 derecenin altına düştüğü ve yağışların başladığı bölgelerde trafiğin daha güvenli olması için bir an önce beklenmeden kış lastiğine geçilmeli. Yalnızca ticari araçlar değil trafikteki tüm özel araçlar da kış lastiğine geçmeyi ihmal etmemeli.” denildi. Uzmanlar, “Araştırmalara göre kışın kaza yapma riski yaz aylarına oranla altı kat daha fazla. Aracın kışa hazırlığı külfet gibi görülmemeli. Hepimizin can ve mal güvenliği için kış lastiğinin ve araç bakımının önemi büyük” uyarısında bulunuyor

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar