OTSO’dan ekonomik değerlendirme
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, Fındık Urge Projesi, İnşaat Urge Projesi, Karadeniz Akdeniz Ticari İşbirliğinin Artırılması projeleri gibi birçok projeyle üyelerine ve Ordu ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyledi.
info@karadenizekonomi.com / 18.03.2022
OTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, basın mensupları ile değerlendirme ve istişare toplantısında bir araya geldi. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Oda toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu adına konuşan Başkan Servet Şahin; “Bugün burada Oda olarak yaptığımız çalışmalardan ve projelerimizden bahsetmek için bir araya geldik. Odamızda, 26 Meslek Grubu bulunmaktadır. Bu grupları, 55 Meclis, 11 Yönetim Kurulu, 6 Disiplin kurulu ve Meslek Komite üyeleri temsil etmektedir. 2022 Mart ayı itibari ile toplam üye sayımız 3.569’dur. Bunların, 566’sını Anonim Şirket, 1879’unu Limited Şirket, 19’unu Kollektif Şirket, 113’ünü Kooperatif, 968’ini Gerçek kişi tacir işletmeleri ve 24’ünü de Diğer İktisadi İşletmeler oluşturmaktadır” dedi.
Odanın fiziki yasından da bahseden Şahin; “Ordu Ticaret ve Sanayi Odası 3.068 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. 5.892 metrekarelik kapalı alana sahip hizmet binasında, Kapalı Otopark, Kompakt Arşiv, Çikolata Üretim Atölyesi, Fuar ve Sergi Alanı, Hizmet Birimleri, Kadın Girişimciler İcra Kurulu ve Genç Girişimciler İcra Kurulu Makam Odaları, Meslek Komiteleri Temsil ve Toplantı Odası, Oda Meclisi Toplantı Salonu, Resmi Kurum alanları bulunuyor” dedi.
Ordu TSO olarak birçok kurum ve kuruluşla iştiraklerinin devam ettiğini vurgulayan Şahin, kurumsallaşmaya önem veren Ordu TSO’nun 2006 yılında ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemine, 2008 yılında da Akreditasyon Sistemi’ne dahil olduğunu belirtti.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın yapmış olduğu projelerden bahseden Şahin; “Başkanlığım süresince Ordu’da Aflatoksinsiz Fındık Projesi, Karadeniz Turizminde Yeni Ufuklar, 2023 Hedefi İçin Ordu Limanı Projesi, Kadınlar İş Başında Projesi, Ofisimiz Kuruluyor, Projeler Yazılıyor, Üretimden İhracata Hedef 2023, Kurumsal Yönetim İçin Performans Yönetimi, Kurumsal Yönetim İçin Stratejik Planlama, İş’de Kadınlar Projesi, Mobil (Android) Programlama İle İstihdam, Fuar ve Kongre Merkezi Fizibilite Çalışması, Fındık Urge Projesi, İnşaat Urge Projesi, Karadeniz Akdeniz Ticari İşbirliğinin Artırılması, projeleri ile üyelerimize ve Ordu ekonomisine katkı sağladık. Hayat boyu öğrenmenin yaygınlaştırılması amacı ile butik çikolata sektörünün bölgede gelişiminin sağlanması için yürüttüğümüz İş’de Kadınlar Projesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Proje yarışmasında 123 proje arasından 8 kategoride ilk 40'a girmeyi başarırken, girişimcilik kategorisinde de Türkiye 2’cisi oldu. Her biri 3’er milyon dolarlık olan Fındık ve Fındık Mamulleri Sektöründe Rekabetçiliğin Artırılması ve Güç Birliğinin Sağlanması ile Ordu İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektöründe İş Birliğinin ve İhracat Kapasitesinin Geliştirilmesi adlı 2 adet URGE projesini odamıza kazandırdık. Bu projelerden, toplam bütçesi 3 Milyon dolar olan ve %75’i bakanlık, %25’i katılımcı firmalar tarafından finansmanı sağlanan, Fındık ve Fındık Mamulleri Sektöründe Rekabetçiliğin Artırılması ve Güç Birliğinin Sağlanması isimli URGE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi) projesi, 100’e aşkın proje içerisinden Türkiye genelinde Ticaret Bakanlığı tarafından en iyi projeler arasında seçildi. Oda olarak bundan sonraki süreçlerde de projelerimiz ile hem il ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Yapılan Kardeş Oda Protokolleri ile üyelerin ticaretini geliştirmesine katkı sağladıklarının altını çizen Şahin; “Oda olarak birçok Ticaret ve Sanayi Odası ile kardeş oda protokolleri imzalayarak, kurumsal anlaşmalar yaptık. Lobicilik Faaliyetleri kapsamında, Karadeniz-Akdeniz Duble Yol Çalışmalarının Tamamlanması, Ordu-Giresun Havaalanının Yapılması, Ordu’nun Demiryolu Ağına dahil edilmesi, Fındık Lisanslı Depo ve Ürün İhtisas Borsasının kazandırılması, Ordu Kuruvaziyer ve Yük Limanının Yatırım Programına Dahil Edilmesi, OSB Yatırım ve Genişleme Çalışmalarının tamamlanması gibi bir çok faaliyet yapıldı” açıklamasında bulundu.
Odanın girişimleri ile ilimize kazandırılan Ordu TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2020-2021 öğretim yılında eğitim öğretime başladığını aktaran Şahin; “64 derslik, 9 alanda 54 laboratuvar ve meslek atölyesi, 150 kişi kapasiteli çok amaçlı salon, 150 kişilik pansiyon binası, 1 adet kütüphane ve sanat sokağı, 500 metrekare açık spor sahasını kapsayan ve toplamda 27.000 metrekare kapalı alana sahip Ordu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Teknik ve Mesleki Anadolu Lisemizin açılışını Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer, TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımları ile Şubat ayında gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Okul açılışında Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in okul için 2 müjde daha verdiğini vurgulayan Şahin; “Bakanımız Sayın Mahmut Özer, okulumuzun 52’nci AR-GE Merkezi olarak ülkemize kazandırıldığını, bu okulun sadece eğitim öğretimin yapıldığı yer değil aynı zamanda inovatif yaklaşımların geliştirildiği, buradaki üretilen güzelliklerin tüm Türkiye safında yaygınlaştığı bir yer olacağını belirtti. Bakanımız ayrıca 2022 yılında Uluslararası Mesleki Teknik Anadolu Lisesi kurma kararı aldıklarını, toplamda 5 tane olan bu liselerin 6’ncısının okulumuz olacağının müjdesini verdi. Uluslararası Mesleki Teknik Anadolu Lisesi olan okulumuz artık AR-GE Merkezi ve Uluslararası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak büyük başarılara imza atacaktır.” diye konuşmasını tamamladı.
Daha sonra, Ordu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin ve Yönetim Kurulu Üyeleri Basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, basın mensupları ile istişarede bulundu.