Karadeniz Bölgesi’nin En Büyük Buluşması!

Salgınla geçen uzunca zaman sonrasında Karadeniz Bölgesi’nin en önemli buluşmalarından biri olarak gösterilen “Tüyap Samsun Tarım Fuarı 2021” kapılarını nihayet açtı. 15 Eylül Çarşamba günü yoğun bir protokol ve ziyaretçi katılımıyla başlayan ve 5 gün süren fuar gösterdi ki tüm paydaşlar ve Samsun şehri bu tür organizasyonları fazlasıyla özlemiş. Pandemi koşullarında maske, mesafe ve hijyen kurallarının özenle uygulandığı fuarda traktörden biçerdövere, ilaçlama makinalarından sulama sistemlerine kadar birçok ekipmanın yanı sıra hasatlama, gübreleme, delme, biçme, kesme işlevi gören makineler de adeta görücüye çıktı.

info@karadenizekonomi.com / 24.09.2021

Karadeniz Bölgesi’nin En Büyük Buluşması!

15-19 Eylül 2021 tarihleri arasında TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen fuara Samsun Valisi Zülkif Dağlı, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, çeşitli birlik ve odaların başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

KARADENİZ EKONOMİ TÜYAP SAMSUN TARIM FUARI’NDA

5 gün süresince yaklaşık 40 bin kişinin ziyaret ettiği fuarın açılış konuşmasını yapan Samsun Valisi Zülkif Dağlı, Samsun'un yüksek tarım potansiyeline dikkat çekerek, "Burada tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek durumundayız. Daha fazla ihracat yapmak durumundayız. Katma değeri artırmak durumundayız. Bu manada tarıma dayalı sanayi son derece önemli. Bafra'da sera OSB'nin ihalesi yapıldı, altyapısı başladı. Yakın zamanda burayı üreticilerimize açacağız. Ayrıca Vezirköprü besicilikte, hayvancılıkta da önemli, tarımda olduğu gibi. Oradaki çalışmalarımız da son aşamaya geldi. Terme de hem fındık hem de ziraat yeri. Bu manada oraya da bir sera OSB düşüncemiz var” ifadelerini kullandı.

Fuarın öneminden söz eden Tüyap Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise yaptığı konuşmada "Yaklaşık 1,5 yıldır pandemi dolayısıyla fuar yapamadık. Bu fuar bölgenin en önemli buluşmalarından biri. Bölgenin potansiyeline uygun, merakla beklenen bir fuardı. İlk gün gördük ki ziyaretçiler de özlemiş. Çiftçimiz, katılımcılar ve şehir özlemiş” sözleriyle iddiasını ortaya koydu.

TÜYAP Samsun Bölge Müdürü Oğuzhan Çamaş da Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede benzer düşünceleri dile getirdi. Çamaş, “Fuar performanslarını çok özlemiştik. Uzun bir aradan sonra yaptığımız organizasyonun paydaşların tümü açısından ses getirmesinden mutluluk duyduk. Sırada 25 Kasım tarihinde beşincisini yapacağımız Gıda ve İçecek Ürünleri Fuarı var. Bu fuarda da sektörde yer alan gıda ve içecek ürünleri, gıda işleme teknolojileri, unlu mamulleri, soğutucular, depolama, paketleme ve mağaza market ekipmanlarını paydaşları ile buluşturacağız” dedi.

 

Uluslararası Un Sanayicileri Birliği Başkanı Ulusoy’dan uyarı; “Dünyanın refahı için gıdada fiyat artışı dengelenmeli”

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya ve Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Gülhan Ulusoy da açılışta yaptığı konuşmada salgın döneminde tarımın ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı ve “Bu önemi dünya da verdiği için gıda fiyatlarında zirveleri görüyoruz. Gıda endeksine göre şu anda 2011’den sonraki en yüksek seviyeyi gördük. 127’ye geldik. 10 yılın zirvesindeyiz. Tarım endeksine baktığımızda 129’a geldik. Son 9 yılın zirvesindeyiz. Bu tüketici için fiyatla ve enflasyonla ilgili bir tereddüt. Ama gıda ve tarım üreticileri için önemli bir fırsat. Tarım alanlarında neden daralma yaşıyoruz? Gelirimiz daraldı. Çiftçimiz geliri daralırsa para kazanamaz da bu daralmayı yaşarız. Ama para kazanıp teknolojiye yatırım yaparsak verimi artırırız. Umarım hepimiz fırsatı değerlendirmiş oluruz. Bu fiyat artışı sürekli olamaz dünyanın refahı açısından bir yerde dengelenmek zorunda” uyarılarında bulundu.

Samsun TSO Başkanı Murzioğlu,”Fuarcılık pandeminin kaybedenleri arasında”.

Pandemiden fuarcılık sektörünün fazlasıyla etkilendiğini söyleyen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “salgın süresince neredeyse hiç fuar yapılmadı. Artık yeni bir dönem başladı. Firmaların tüm standları doldurması ve gösterilen ilgiden dolayı başta TÜYAP kurumsal kimliği olmak üzere tüm katılımcıları tebrik ediyorum” dedi.

Traktörden hasatlamaya ve gübrelemeye onlarca stant

5 gün boyunca yaklaşık 40 bin ziyaretçinin traktörden biçerdövere, ilaçlama makinalarından sulama sistemlerine, hasatlama, gübreleme, delme, biçme, kesme makinelerine onlarca standı adeta bayram yerine çeviren firmalar da Karadeniz Ekonomi Gazetesi aracılığıyla yaptıkları değerlendirmede karşılaştıkları ilgiden bir hayli memnun kaldıklarını ifade ettiler.

                                  Ziraatçim Ziraat Market-Dadyan Arslan Çığtay

Zooteknist-Ziraat Mühendisi Dadyan Arslan Çığtay'ın yönetiminde hızla büyüyen Fatsa merkezli Ziraatcim Ziraat Market de fuarda yerini alan firmalar arasındaydı. Efejips Tarım Ürünleri ve Lordfer markalarının Karadeniz Bölge Distribütörlüğü’nü üstlenen Çığtay, “zirai aletler, arıcılık malzemeleri, gübre, zirai ilaçlar, tohum ve fide çeşitleri, çim ve pet ürünleri başta olmak üzere yüzlerce ürün örneği ile ilgi odağı olduk. Aynı zamanda bağ-bahçe bakımı, mühendislik ve danışmanlık hizmetleri de veren firma olarak fuarda kurduğumuz bağlantılar beklentimizi fazlasıyla karşıladı” dedi.

                                             

Efe Jips Tarım Ürünleri-Erkan Doğan

Fuara Ankara’dan katılan ve Türk tarımına kazandırdıkları ile dikkatleri üzerinde toplayan Efe Jips Tarım Ürünleri, tamamen doğal olan Efe Kalsiyum Sülfat ürünleri ile fuarda yer aldı. Firma yetkilisi Erkan Doğan, “2004 yılından bu yana geliştirilen yeni teknolojilerle işimizi severek yapıyoruz. 2019 yılı Mart ayında faaliyete başlayan ilave tesislerle fabrikamız yıllık 300 bin ton kapasiteye ulaştı. Bozulan toprak yapılarını ıslah ederek kalsiyumun alınabilirliğini arttıran Efe Kalsiyum aynı zamanda toprağı da kabartarak kök çürüklüğünü engellemektedir. Türkiye genelinde birçok yere ulaşan ürünümüz fındık tarımının yoğun olduğu bu bölgede de umut oldu. Bu yaklaşımı Samsun’da fazlasıyla hissettik” dedi.

                                      

  Havza Ilıca Pazarı Traktör-Celaleddin Kurt

Sektörde edindiği 45 yılı aşkın deneyimi ile fuarda yer alan Havza Ilıca Traktör Pazarı ortaklarından Celaleddin Kurt, ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olarak traktör ve tarım makineleri satışı yaptıklarını söyledi. Samsun Tarım Fuarı’nın iddiasını her yıl daha yukarıya taşıdığı için burada olduklarının altını çizen Kurt, “tarımsal üretimin öneminin daha da anlaşıldığı pandemi süreci sonrasında fuarın amacına hizmet edeceğine olan inancını vurguladı.

                                             

Fimay Isı Sistemleri-Erdoğan Şahin

13 yıllık bir firma olan Fimay Isı Sistemleri, asıl işi kalorifer kazanı üretimi olmakla birlikte güneş enerjisi ve güneş enerjisinden sıcak su ve elektrik üretimine ilişkin geliştirdikleri sistemleri fuarda sergilediler. Fimay adına fuarda yer alan Erdoğan Şahin, ısıtma ve soğutma sektöründe yılların deneyimini kalite ile birleştirdiklerini ve en uygun koşullarda satış sonrası servisi ile birlikte müşteriye sunduklarını ifade etti. Şahin, üzerinde çalıştıkları sistemin doğalgazdan sonra en ekonomik ürünler olduğunu ifade ederken, hem üretici olarak kendilerinin hem de tüketicilerin bu tür organizasyonlara susadıklarını belirtti.

                                             

 Sezeroğlu Enerji-Mecit Eroğlu

2014 yılında kurulan bir firma olarak fuarın katılımcıları arasında yer alan Sezeroğlu Enerji, yurtdışında edindiği deneyimi ülkesine yansıtmayı hedefleyen bir anlayışla hizmet veriyor. İşletmenin genel müdürü Mecit Eroğlu,” geliştirdikleri ısı sitemlerinin sadece sanayide değil kırsal alanda ve evlerde de rahatlıkla uygulanabildiğini söyleyen elektrik ihtiyacı duyulan her alanda ürünlerinin kullanıldığını ifade etti. Normal koşullarda kurdukları sistemin 5 yıl içinde kendini amorti ettiğini söyleyen Eroğlu özellikle pandemi döneminde daha fazla iş yaptıklarını belirtti.

Madenler Tarım ve Hayvancılık-Zafer Maden

Samsun Tarım Fuarı’na Ankara’dan katılan bir başka firma da Maden Tarım ve Hayvancılık Makine’ydi. Fuarda kurdukları yurt dışı bağlantıları ile ihracattaki paylarının daha da arttığını söyleyen Maden, “üç ana grupta toplam 10 farklı makine üretimi yapıyoruz. Faaliyet merkezimiz olan Ankara Elmadağ’da 8 bin metrekare toplam alan içinde 25 kişiye istihdam sağlıyoruz. Ağırlıklı olarak gübre yönetimi olarak çalışıyoruz. Hayvancılık ekipmanları olarak 6 kalem, tarım makineleri olarak 4 kalemde makine üretim gerçekleştiriyoruz. Fuarla birlikte Türki Cumhuriyetleri, Avrupa ve Orta Doğu’da kalıcı iş antlaşmalarını hayata geçireceğiz” dedi. (KARADENİZ EKONOMİ)

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar