“Samsun-Sarp Otoyolu Türkiye’nin 2035 yılı planlamalarına alınmalı”
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, başlangıçta otoyol olarak planlanan, bütçe yetersizliği gerekçesiyle bölünmüş yol olarak yapılan Avrupa-Kafkasya-Asya ulaşım koridorunun ülkemizdeki güzergâhı olan Samsun-Sarp karayolu bugün yoğunluk neticesinde yetersiz kalmaya başladı, yakın gelecekte ise özellikle transit ulaşım ihtiyacını karşılayamayacağını ortaya koyuyor” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 1.11.2021
“Samsun-Sarp Otoyolu'nun proje çalışmalarına başlanılmasının bir zorunluluktur”
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu yaptığı açıklamada
Türkiye’nin yanı sıra Avrupa Birliği’nin de en önemli Kafkaslara ulaşım ve ticaret koridoru olan Samsun- Sarp arasında günlük araç trafiği yer yer 50 bin aracın üzerine çıktığını söyledi.
Hacısalihoğlu; “Türkiye'nin kara sınır kapıları arasında yolcu trafiği bakımından ilk sırada yer alan Sarp Sınır Kapısı’ndan pandemi öncesinde bir yılda yolcu giriş çıkışları 7milyona ulaştı. Sarp Sınır Kapısı’ndan araç giriş-çıkışları ise 600 bini geçti. Türkiye için önemli bir ticaret koridoru olan ve ülkemizin ihracatta dışa açılan en yoğun kaplardan Türkiye-Gürcistan sınırında ki Sarp Sınır Kapısı’nda tır geçişleri rekor seviyeler ulaştı. Yakın zamanda günlük 704 tır geçişiyle rekor kırıldı. Bu gelişmeler; özellikle ülkemizin lojistik ve ihracat konusundaki hassasiyetler göz önünde bulundurularak Samsun-Sarp Otoyolu'nun proje çalışmalarına başlanılmasının bir zorunluluk olduğunu ortaya koyuyor. Karadeniz’de artan yolcu ve ticari yük trafiği özellikle transit ulaşımda ihracatçımızı, nakliyecimizi ve ülke ekonomimizi olumsuz etkilemeye başladı. Çözüm olarak Samsun Sarp Otoyolu, Türkiye'nin otoyol projelerine ilave edilerek ülke içi ulaşımı sağlayacağı katkıların yanı sıra ülkemizi Kafkas ülkelerine, Türk Cumhuriyetleri'ne, Rusya'ya, Orta ve Güney Asya ülkelerine bağlayan önemli bir ulaşım arterimizi geliştirir. Aynı zamanda bu ülkelerinde Avrupa'ya açılan en önemli bağlantısı güçlendirilir. Türkiye'nin ve Avrupa Birliği’nin Kafkaslar'a çıkış koridoru Sarp Sınır Kapısı’nda günlük, yıllık araç ve yolcu geçişlerinin sürekli artması Samsun- Sarp Otoyolu ivedilikle planlanması ve yapımının öncelik tanınması zaruret haline geldi açıklamalar yaptı.
Bölgesel ve bölgeler arası karayolu bağlantısını sağlamaya yönelik birçok uluslararası karayolu ulaşımı koridorlarının geliştirilmesi mümkün olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu; “Özellikle AB, Birleşmiş Milletler, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Kafkasya Ulaşım Koridoru (TRACECA) çatısı altında planlanan ve Türkiye sınırlarından geçen uluslararası karayolu koridoru otoyol standardına kavuşur. Türkiye'de karayolundaki yük miktarının yıllara göre değişiminin diğer ulaştırma sistemleri içindeki pay yüzde 89,8 gibi çok yüksek. Yerleşimin yüzde 80'inin sahil kesiminde yer alan Karadeniz'de Samsun- Sarp arasında kesintisiz trafik akışında birçok sorun yaşanıyor. Samsun- Sarp bölünmüş karayolu aşırı yoğunlaşarak belirli bölümlerde günde 50 bin araç trafiğinin üzerine çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'yi doğudan batıya, kuzeyden güneye ağ gibi saracak olan, karayoluyla seyahatte maksimum hız ve konfor sağlayacak 2035 yılı otoyol hedeflerini belirledi. Projeler tamamlandığında halen 2 bin 236 kilometre olan otoyol uzunluğu, 11
bin 376 kilometreye kadar çıkacak. Bakanlık ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün otoyol yatırımlarının harita üzerinde tek tek belirlenen ayrıntılar ortaya çıktı. Projelerin bir bölümünün yap-işlet-devret bir bölümünün de kamu özel sektör iş birliği yapılması planlanıyor. Ulaştırma Bakanlığı kaynaklar, bu projelerle ülkenin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi gelişmiş bir otoyol ağıyla birbirine bağlanacağını söyledi. Türkiye'nin 2035 otoyol projeksiyonlarında yer alan projeler arasına Samsun- Sarp Otoyolu da dahil edilmeli. Böylece, Türkiye'nin otoyol projelerine Karadeniz Bölgesi'nin bağlantısı kurulur” şeklinde konuştu.
“Yük taşımacılığında ülkemiz avantaj yakalayacak”
Türkiye'nin Avrupa-Kafkasya-Asya ulaştırma koridoru üzerinde Samsun- Sarp otoyolu projesinin yapılması geniş ağıyla uzun vadeli yatırım olanakları, bölgesel ve bölgelerarası entegrasyonu iyi yönde etkileyecektir diye Hacısalihoğlu; “Samsun-Sarp Otoyolu'nun projelendirilip Ankara-Samsun Otoyolu’na bağlanmasıyla Türkiye en yoğun karayolu ihracatının cereyan ettiği Kafkasya, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Asya ülkelerine çıkışını artıracak. Samsun-Sarp Otoyolu Gürcistan'a ve İpek Yolu'na açılan ülkemizdeki çok modlu yük taşımacılığı zincirinde önemli bir üstünlük sağlayacak” dedi.