Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden kahverengi kokarca ile mücadeleye yoğun destek

Tarım ürünlerine büyük zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında Trabzon genelinde 600 noktada düzenli ilaçlama yapılıyor.

info@karadenizekonomi.com / 1.10.2024

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden kahverengi kokarca ile mücadeleye yoğun destek

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, tarım ürünlerine ciddi zararlar veren kahverengi kokarca böceği ile mücadelesini sürdürüyor. Şehrin genelinde belirlenen 600 noktada başlatılan ilaçlama çalışmaları ile tarım ürünlerine yönelik tehditleri minimize etmek amaçlanıyor.

Kahverengi kokarca böceği, Türkiye’ye yaklaşık 7 yıl önce giriş yaptı ve özellikle Karadeniz Bölgesi'nde fındık başta olmak üzere pek çok bitki türüne zarar vermeye başladı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, bu tehditle etkin bir şekilde mücadele etmek için Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği yaparak kapsamlı ilaçlama çalışmalarına hız verdi. Başkan Ahmet Metin Genç’in talimatları doğrultusunda, fındık, elma, armut, şeftali, Trabzon hurması, turunçgiller, mısır, domates ve biber gibi 300’den fazla bitki türü için zararlının etkisi azaltılmaya çalışılıyor.

İlaçlama Çalışmaları Düzenli Olarak Sürüyor

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, kahverengi kokarca ile mücadelenin 2017 yılından bu yana sürdüğü belirtildi. 2024 yılında bu zararlının popülasyonunu azaltmak için "cezbet-öldür" yöntemi kullanılmaya devam edilecek.

Bu yöntemle, zararlı böcekler feromon (VİT HALYS) adı verilen özel bir kimyasal ile toplanıp imha ediliyor. İlaçlama işlemleri, il genelindeki 600 belirlenmiş noktada 5-7 günlük periyotlarla gerçekleştiriliyor. Bu sayede, böceğin kışlama öncesi popülasyonu düşürülerek tarım ürünleri üzerindeki etkileri en aza indiriliyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar