Trabzon’da ‘sanayi sitesi’ isyanı

Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Düzyurt Mahallesi'nde, mahkeme kararına rağmen onaylanan küçük sanayi sitesi projesine tepki gösteren bir vatandaş, "Toprak benim milletimin, komşumun, buraya karışamazlar. Benim tapulu yerim, babamın dedelerimin, torunlarımın yerini vermem" diyerek isyan etti.

info@karadenizekonomi.com / 21.08.2024

Trabzon’da ‘sanayi sitesi’ isyanı

Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Düzyurt Mahallesi’nde vatandaşlar mahkeme kararına rağmen Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan sanayi sitesi projesine tepki gösterdi.

Düzyurt Mahallesi’nin, Trabzon’daki düz arazilerin olduğu sayılı yerlerden biri olduğunu belirten bölge halkı, “Düzyurt Mahallesi’ne 2 binin üzerinde tamirci dükkanı planlanıyor. Bu yapılacak sanayi ile bölge sosyolojik olarak kaos içine girecek. Hava kirliliği ve 2 bin dükkana gelen usta eleman ve müşteri araba trafiğini, bölgeyi olumsuz etkileyecek, dönüşü olmayan bir yanlışa sürükleyecektir” dedi.

Veryansın Tv’ye konuşan bir mahalle sakini, “Toprak benim milletimin, komşumun, buraya karışamazlar. Benim tapulu yerim, babamın dedelerimin, torunlarımın yerini vermem. Bizi neden buradan kovalıyorlar, biz onun vatandaşı değil miyiz?” diyerek isyan etti.

NE OLMUŞTU?

Trabzon’da Sanayi Sitelerinin şehrin güneyinde kalan Düzyurt, Gölçayır, Kutlugün ve Çukurçayır Mahalleleri arasında bulunan 700 dönümlük araziye taşınması projesi gündeme gelmişti.

TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından 2023 yılında yılında açılan davada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 29 Nisan 2020 tarihinde onaylanan Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı (ÇDP) değişikliğinin iptali istenmişti.

2024’te sonuçlanan davada, “Kutlugün-Gölçayır-Düzyurt-Gözalan-Çukurçayır Bölgesinde, daha önce toprak koruma kurulu kararı ile tarım alanından çıkarılan yaklaşık 334 hektar alanın ‘kentsel yerleşim alanı’ olarak belirlendiği anlaşılmıştır. Yeni kentsel gelişme alanları için tarım alanlarının kullanılmasını kurulumuz kamu yararı açısından olumsuz değerlendirmektedir” denilerek dava konusu işlemin iptaline ve davalı idarenin temyiz isteminin reddine karar verilmişti.

Mahkeme kararına rağmen Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Düzyurt’u da kapsayan küçük sanayi sitesi projesi kabul edilmişti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar