Bakanlık besicilere kulağını tıkadı

Fiyatı deprem değil, yanlış politikalar arttırdı

info@karadenizekonomi.com / 6.03.2023

Bakanlık besicilere kulağını tıkadı

Kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışın deprem nedeniyle olduğu algısının yanlış olduğunu ifade eden besiciler, “Üretici zarar ediyoruz diye bağırdı ama sesi duyulmadı. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu durum kulak tıkadı. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyan bir politika izlenmeli. Bakanlığın hayvancılık politikasını acilen gözden geçirmesi gerekiyor” dedi

 

Kırmızı et fiyatlarında yaşanan artış devam ediyor. Besiciler, fiyatlardaki artışın depremden çok daha önce başladığını ve artan hızla devam ettiğini dile getiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin besicilerin sesine kulak tıkadığını savunan üreticiler, sorunun temelden çözülmesi çağrısında bulundu.

DEVLET MÜDAHALE ETMELİ

Yayla Besi Çiftliği İşletme Sahibi Mesut Yayla, yaşanan durumun geçmişteki yanlış politikaların sonucu olduğunu belirterek, “Üretici geçtiğimiz 3-4 yılda 5 kilo etle 1 çuval yem alamadı. Üretici, ‘zarar ediyoruz’ diye bağırdı ama sesi duyulmadı. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu durum kulak tıkadı. Bir işletmede 100 hayvan için 2 milyon TL olan gider, 5 milyon TL’ye yükseldi. Kimse önünü göremediği için fiyatları yüksek tuttu. Çoğu kişi mesleğini bırakmak zorunda kaldı. Yanlış politikaların sonucunda buraya gelindi. Depremden dolayı üretici malını vermiyor düşüncesine katılmıyorum. Kesime uygun malı olup, fiyat her hafta yukarı çıkıyor diye bekleten var. Devlet buna müdahale etse fiyat biraz daha düşebilir” diye konuştu.

SORUNU TEMELİNDEN ÇÖZMEK LAZIM

Kasap Yahya Akkaya da fiyat artışının depremle ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını dile getirdi. Akkaya, “Karkas etin fiyatının yükselmesi sadece depreme dayandırılmamalı. Deprem olmadan önce de her hafta fiyatta yükseliş vardı. Üç günde bir fiyatlara 3-5 TL zam geliyordu. Bunun nedeni de pazardaki dana fiyatının artmasından kaynaklı. Sonuçta, satıcı eti kestirecek ve yerine hayvan alacak ama yerine alacağı hayvan sattığı hayvanı karşılamıyor. Eylem yapmak, kasaplar için bir çözüm değil, sorunu temelinden çözmek lazım. Tarım ve Orman Bakanlığının konuyla ilgilenmesi gerekir. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyan bir politika izlenmeli. Bakanlığın hayvancılık politikasını acilen gözden geçirmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

 

Yaren kaya

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar