Navlun düşüşte

Eylülde Türkiye limanlarda elleçlenen ihracat yükü %8 azalırken, küresel navlun endeksleri gelecek aylar için de olumsuz sinyal veriyor. Sektör temsilcileri, önümüzdeki haftalarda başlayacak Noel alışveriş sezonundan da umudu kesti.

info@karadenizekonomi.com / 17.10.2024

Navlun düşüşte

Pandemi döneminde navlundaki hızlı yükselişle rekor karlılıklara imza atan denizciler, küresel ekonomideki durgunluk nedeniyle 2024’te kötü bir yıl geçiriyor. Türk denizcilik sektörü ise global rakiplerinden çok daha zorlu bir dönem yaşıyor. Bir yandan küresel talepteki yavaşlama, diğer yandan Türk ihracatçısının rekabet gücünün aşınması, armatörlerin ve liman işletmecilerinin yük hacimlerindeki kayıpları hızla artırıyor. Eylülde Türkiye limanlardaki yük hacmi önemli oranda azalırken, öncü göstergeler gelecek aylar için de düşüşe işaret ediyor.

Drewry Dünya Bileşik Konteyner Endeksi, geçen hafta yüzde 4 değer kaybederek 40'lık TEU başına 3.349 dolara geriledi. Böylece endekste son üç aydaki toplam düşüş oranı yüzde 45’e dayandı. Bu durum, deniz taşımacılığındaki yük hacminin ciddi şekilde daraldığını gösteriyor. Endekste en fazla düşüş ise Uzakdoğu-Avrupa hattında görüldü.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar